Objem ledu v Arktidě letos poklesl o rekordních 18 procent

20. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Množství ledu v moři v Arktidě letos pokleslo na rekordní minimum 3,41 milionů čtverečních kilometrů, oznámila americká monitorovací organizace National Snow and Ice Data Centre v Boulderu v Coloradu. Vědci a ekologové varovali, že jde o bezpredecentní tání a o dosud nejjasnější signál radikálních klimatických změn. Plocha ledu byla letos v létě o 700 000 čtverečních kilometrů menší, než bylo poslední minimum 4,17 milionů čtverečních kilometrů, zaznamenaných r. 2007.

"Octli jsme se na nezmapovaném území," řekl ředitel amerického monitorovacícho centra Mark Serreze. "Dávno sice víme, že jak se planeta zahřívá, změny budou nejprve viditelné a budou nejvýraznější v Arktidě, avšak málo z nás bylo připraveno na to, jak rychle k těm změnám dojde."

Julienne Stroece, vědec, který pro americké centrum monitoruje stav ledu na lodi Greenpeace Arctic Sunrise, uvedl, že z informací vyplývá, že se ledová přikrývka Arktidy zásadním způsobem mění, a předpověděl extremnější počasí.

"Můžeme očekávat častější letní období jako v roce 2012. Tání letního ledu v Arktidě vedlo k neobvyklému oteplení atmosféry v Arktidě, které má dopad na počasí na severní polokouli, což může vést k suchum, k období veder a k záplavám," uvedl.

Jeden čelný klimatolog tento týden předpověděl naprosté zmizení ledu v Arktidě do čtyř let. "Ke konečnému rozkladu dochází právě nyní a dokončeno to bude pravděpodobně do roku 2015-2016," řekl profesor Peter Wadhams z Cambridge University.

Led v Arktidě je považován za hlavní indikátor klimatických změn, protože reaguje citlivě na oteplování a temné moře na rozdíl od bílého ledu absorbuje tepelnou energii a tím dál přispívá k zrychlování globálního oteplování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9109

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2012