GRUZIE:

Třetí den protestů v Tbilisi proti Saakašvilimu

22. 9. 2012

čas čtení 5 minut

18. září bylo televizí Maestro TV a Channel 9 zveřejněno video s brutálními záběry mučení vězňů, kteří byli fyzicky napadáni, znásilňování a ponižováni. Reakce občanů na sebe nenechala dlouho čekat a takřka ihned vyšli lidé do ulic nejen Tbilisi, aby vyjádřili svůj nesouhlas s nedodržováním lidských práv v Gruzii pod vedením Michaila Saakašviliho, píše Petra Kováčiková.

A tak již třetí den je slyšet protesty a demonstrace na hlavních ulicích Tbilisi od Avlabari, kde se nachází Saakašviliho palác, přes Náměstí svobody, hlavní třídu Rustaveli až po filharmonii. Studentstvo se zde zorganizovalo neobvykle rychle, možná i díky tomu, že pouhých několik dní před tímto protestem se konaly demonstrace proti vedoucím univerzit, kteří byli shledáni příliš staromódní a ovlivnění starým sovětským modelem autority.

K tomu: Tomáš Koloc, Tbilisi je nejbezpečnější město světa

Demonstrace se nekonají pouze v hlavním městě, nýbrž i v ostatních městech. Video o brutálním zacházení s vězni zveřejnila opoziční televize právě několik týdnů před parlamentními a posléze prezidentskými volbami, při kterých se v Gruzii bude rozhodovat o volbě mezi jedním geopolitickým vlivem a druhým. Saakašvili, který má poněkud diktátorské sklony a je kritizován za nedodržování lidských práv, vystřídal při svém zvolení v roce 2004 po úspěšné "Revoluci Růží" Ševardnadzeho, který byl před zhroucením sovětského bloku ministrem zahraničních věci sovětského svazu, a začal orientovat Gruzii jiným směrem než k Moskvě. Zvýšil diplomatické úsilí a styky s USA, Evropskou unií a NATO a snaží se začlenit Gruzii do těchto společenství (EU, NATO), i z hlediska víz se stala Gruzie jednou z nejvíce otevřených zemí na světě. Zároveň při Revoluci růží provedl drastické zásahy proti mafii a rapidně snížil kriminalitu, pozatýkal většinu důležitých mafiánských bossů, které de facto traumatizovali a svým vlivem zničili téměř celou generaci a uvrhli gruzínský národ do další deprese. A většinou jsou tito kriminálníci a šéfové gangů právě přesně ti, kdo byli mučeni v gruzínských věznicích. 

Podle dostupných informací k mučení docházelo už před třemi měsíci a opozice měla usvědčující důkazy již předtím, ale takticky se rozhodla zveřejnit nahrávku těsně před volbami a Saakašvili, jehož strana měla předtím většinu, ji během několika dnů naprosto ztratila a hrozí jí drtivá porážka. Achalia, ministr vnitra, který byl označen správcem věznice Budukadzem za pravou ruku Saakašviliho, vzápětí rezignoval na svou pozici. Opozice, jejíž symbolem je spíše pro-ruský Ivanišvili, hovořící o větší demokracii, vyváženosti moci mezi parlamentem a prezidentem a obnovení obchodních a politických vztahů s Ruskem, které utrpěly vážnou ztrátu po vyhlášení nezávislosti Abcházie a Jižní Osetie v roce 2008, tak získává velký náskok ve volbách a je vysoce pravděpodobné, že letošní volby vyhraje. Ivanišvili také dost investuje do církve a financuje charitu, čímž se liší od Saakašviliho, který investuje do zcela nových administrativních budov, čímž má sklony zvelebovat svou osobnost a autoritu a ztrácí tak hlasy občanů.

Otázka je, co nyní nastane. Protesty jsou neobvykle silné, již třetí den v kuse a včera byly zatčeny dvě aktivistky. Saakašvili však již nemůže letos kandidovat na prezidenta, pokusí se však stát se premiérem a učinit prezidentem nějakého svého blízkého spolupracovníka. A Ivanišviliho šance se zvyšují. Existuje několik scénářů, podle kterých se po Saakašviliho vítězství znovu objeví provokace z ruské strany, jako tomu bylo před několika týdny na hranicích s Dagestánem, či v případě porážky se Saakašvili pokusí prohlásit volby za falšované a neplatné. Příznivci Ivanishviliho naopak věří, že se obnoví vztahy s Ruskem v ryze přátelském duchu a je tudíž i možné, že Abcházie a Jižní Osetie budou znovu patřit Gruzii a ruský trh se otevře gruzínské ekonomice, která aktuálně stojí víceméně pouze na turistickém boomu. Naopak někteří Saakašviliho příznivci věří, že kriminálníci si svůj ponižující trest zasloužili, protože to oni mohli za to, že v Gruzii bylo ještě před 8 lety velice nebezpečné si vyjít po ulici po deváté večer, protože mohl být velice snadno okraden a napaden a policie byla tehdy tak zkorumpovaná, že de facto nefungovala.

Doufejme, že ať už volby dopadnou jakkoli, nakonec se ona napjatá situace vyřeší nenásilně, stejně jako tomu bylo při revoluci růží. 

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
9668

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2012