Otrocká práce v podniku Lesy České republiky

21. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Praha, 21.9.2012- "The Tree Workers Case", volně přeloženo "Stromkaři". To je název dokumentárního filmu německé režisérky Daniely Agostini o tom, kterak v českých a moravských lesích vlastněných státním podnikem dochází k otrocké práci. Dokument bude mít premiéru v pátek 21.září 2012 v Americkém centru v Praze.

O státním podniku Lesy České republiky a.s. bylo již mnoho napsáno, zejména v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek. Způsob zadávání veřejných zakázek, řetězení subdodávek a spekulativní nabídky několika firem, které stlačily cenu nabídky na minimum vedl k tomu, čemu dnes říkáme obchodování s lidmi. Stovky- a možná i tisíce cizinců se ocitlo v lesích a po celých Čechách a Moravě pracovali za otrockých podmínek- bez mzdy, jídla a často pod hrozbou trestu. I přes opakované upozornění na tento fakt ze strany občanské společnosti a několika trestních oznámeních byla až zarážející liknavost českých úřadů a zodpovědných orgánů.

"Jedním z důvodů, proč jsem se rozhodla film natočit, byl rozsah této kauzy a fakt, že se děla ve státním podniku", říká režisérka filmu Daniela Agostini. "Bylo až zarážející, jak nechtěl nikdo přijmout odpovědnost, a to i přesto, že aktéři, kteří vše způsobili, byli všem známí. Bylo to neuvěřitelné", dodává režisérka.

La Strada Česká republika o.p.s. na případ upozorňuje již třetím rokem a velmi si cení toho, že režisérka Daniela Agostini zaznamenala nejen osudy některých poškozených, ale také pozadí celé kauzy, které je v mnohém pro obchodování s lidmi a vykořisťování typické. "Česká veřejnost bude mít díky dokumentu možnost zjistit, jak se i za jejich peníze a peníze z EU nakládá s lidmi, které si majitelé zprostředkovatelských agentur vytipovali zejména proto, že neznají jazyk, legislativu a spoléhají se, že jim vše v tichosti projde." Říká Irena Ferčíková Konečná, ředitelka organizace La Strada ČR. "Ano, i způsob zadávání veřejných zakázek může mít přímou souvislost s fenoménem, jako je obchodování s lidmi," uzavírá.

0
Vytisknout
11210

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2012