IDnes se pokouší zdiskreditovat Miloše Zemana

21. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Známkou, že je prezidentský kandidát Miloš Zeman zřejmě nepříjemně úspěšný jako prezidentský kandidát je, že se ho server IDnes pokusil zdiskreditovat naznačováním, že financování jeho prezidentské kampaně pochází od podnikatelů "s kontakty v Rusku" a od "bývalého komunisty" Miroslava Šloufa.

Článek se snaží naznačovat, že "podnikatelé se styky v Rusku" jsou nedůvěryhodní, protože nechtějí IDnes sdělit zdroje svých příjmů. To je neférové, protože, samozřejmě, v důsledku špatné legislativy, zavedené pravicovými stranamai, utajují své podnikatelské příjmy a jejich zdroje v ČR dnes VŠICHNI, především pravicoví podnikatelé.

Nejsem si vědom, že by takto pečlivě server IDnes zkoumal, kdo financuje kampaně jiných prezidentských kandidátů, případně vůbec politiků. Jak na to nedávno upozornil Karel Dolejší, na rozdíl od USA nemá Česká republika zákon Foreign Agents Registration Act (FARA). Tento zákon vyžaduje, aby každá osoba přijímající finanční prostředky od zahraničních dárců periodicky zveřejňovala podrobnosti o tomto financování a s ním spojenými aktivitami. ČR má dokonce něco tak obscénního a v zavedených demokraciích naprosto nepřijatelného, jako jsou anonymní akcie. Nejsem si jaksi vědom, že by server IDnes ve veřejném zájmu vedl kampaň za zavedení české verze zákona FARA anebo za zrušení anonymních akcií. Takže se nemohu vyhnout dojmu, že článek insinuující kdovíjaké financování Zemanovy prezidentské kampaně je poněkud účelový. Třeba to IDnes vyvrátí tím, že začne odhalovat propojenost na penězovody i u pravicových politiků.

Jde o často užívaný syndrom strašáku antikomunismu, který by už po čtvrtstoletí od pádu Husákova režimu neměl fungovat - kdo není s námi, je komunista, případně agent zločinného Ruska. Pozoruhodné jsou neetické formulace článku, podprahově naznačující "děsivou hrozbu": "[Miroslav Šlouf] se zasní a řekne: "Milošovi to z celého srdce přeji. Zaslouží si být prezidentem."

Autory difamačního článku v IDnes jsou Jana Klímová a Jaroslav Kmenta.

Difamační článek ZDE

PS. Tento článek nebyl napsán jako volební podpora Miloše Zemana. Jde nikoliv o kandidáta, ale o princip neférovosti

PPS. A že to skutečně působí (IDnes ví, které knoflíky v psychologii českého občánka zmáčknout), dokazuje tento anonym (Je mimochodem s podivem, že BIS zaznamenává rejdy jen ruských agentů, agentů jiných zemí už ne. Ti zřejmě o Prahu nemají zájem, že?) :

BIS a další složky opakovaně hlásí nadměrnou aktivitu ruských agentů v naší zemi, především pro prosazování jejich ekonomických zájmů, Rusové a Ukrajinci jsou po Češích nejčastějšími členy řídících orgánů místních společností, tyto entity pronikají do naší nejen krajské politiky i mediálního prostoru i vrcholní politici se vyjadřují ve prospěch Ruska, kdo bude stavět Temelín, myslím není nutno hádat - zjednodušeně - pomalu se z nás stává ruská kolonie..

V Rusku samotném opravdu nejde o strašáka antikomunismu. Naopak - každý subjekt s příjmy ze zahraničí se tam MUSÍ označovat za zahraničního agenta (stejně jako v Americe, pozn red.) a Vy zde budete psát o strašáku antikomunismu?

Sice chápu, jakým způsobem poškozuje a poškozoval zmiňovaný syndrom naši rádoby demokracii (umožnil díky neustálému kolečku nástupců KSČ rozlezlých do jiných stran neomezené znovzuvolení) ovšem rizika spojená s ruskou expanzí rozhodně nejsou minulostí, ba právě naopak!

Již jen z představy, že Zeman se stane presidentem a Klaus premiérem, se mi dělá zle ve stylu vodky z Kremlu.

0
Vytisknout
9322

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2012