Útok na konzulát v Benghází vedl bývalý vězeň z Guantánama, tvrdí americké služby

23. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Útok na americký konzulát v Benghází podle amerických zpravodajských zdrojů vedl bývalý vězeň z Guantánama Sufjan ben Kumu. Ten patří k vůdcům islamistické skupiny Ansar al-Šaría napojené na síť al-Kajdá a v roce 2007 ho Bushova administrativa předala libyjským úřadům.

Třiapadesátiletý Ben Kumu žije v Derně asi 240 kilometrů východně od Benghází. Po návratu do Libye byl uvězněn, ale později z iniciativy Sajfa al-Isláma Kadáfího propuštěn. Útok na konzulát, při němž zahynulo několik osob včetně velvyslance Chrise Stevense, osobně odmítá komentovat. Provládní milice v Benghází však tvrdí, že věc je jasná: Část Ansar al-Šaríí prý zorganizovala útok vedení organizace ví, kdo to byl.

Představitel Ansar al-Šaríi Muhammad Zaháví v rozhovoru pro americkou NPR vyjádřil pohrdání západními hodnotami: "Pokud jde o ty zbankrotované západní výzvy ohledně demokracie, liberalismu a sekularismu, co Západu demokracie přinesla? Sociální kolaps, morální kolaps, ekonomický kolaps?"

Ben Kumu založil svou organizaci po vypuknutí protestů proti bývalému nejvyššímu představiteli Libye Muammaru Kaddáfímu. Americké zpravodajské zdroje jsou přesvědčeny, že v den útoku na konzulát došlo ke komunikaci s odnoží al-Kajdy pro Severní Afriku.

Podle libyjské strany byli Američané tři dny předem varováni, že konzulát není bezpečný, ale nic zásadního nepodnikli. Tým FBI který přiletěl do Benghází, aby vyšetřil první smrt amerického velvyslance od roku 1979, dosud nedostal povolení k cestě do Benghází. Libyjská policie se údajně snaží přesvědčit Ansar al-Šaríu, aby vydala organizátory útoku.

Policie v Benghází po výměně velitele stávkuje a tvrdí, že dosazení plukovníka Salaha Dogmana má pouze zakrýt selhání ministra vnitra Favzího abdel-Ala.

Exostují obavy, že by USA mohly kvůli útoku podniknout odvetnou akci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7259

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2012