Spojené státy právě prohrály válku v Afghánistánu

20. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

V týdnu kdy se připomínalo výročí útoků z 11. zemřeli v Kábulu cizinci při útoku, jehož pachatelem nebyl ani muž, ani příslušník Talibanu. Sebevražednou atentátnicí byla mladá žena hlásící se ke skupině Hezbe islámí vedené Gulbuddínem Hekmatjárem, který je zapřísáhlým nepřítelem Talibánu a bývalým americkým spojencem; v době útoků na Světové obchodní centrum pobýval v íránském exilu.

Vždy pragmatický Hekmatjár spolehlivě indikuje trajektorii konfliktu v Afghánistánu. Jeho role v bombovém útoku z 18. září ukazuje, že povstalci mají navrch, jejich boj proti USA a kábulské vládě bude pokračovat a Afghánistán směřuje ke špinavé totální občanské válce.

V 90. letech Hekmatjár bral peníze z Íránu i Pákistánu. Dnes je spojencem bývalých nepřátel z Talibanu a vychází dobře s Pákistánci, kteří mu poskytují základny v uprchlickém táboře Šamšatu a v Péšaváru. Ze všech povstaleckých skupin právě Hezbe islámí původně vykazovala největší ochotu jednat s vládou v Kábulu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

(Hekmatjárova Hezbe islámí už jednou sehrála roli jazýčku na vahách. Hekmatjár je od 80. let jednou z nejčilejších "korouhviček" afghánského konfliktu; vyjednával dokonce i se Sověty, velice pružně měnil orientaci a loajalitu podle toho, jak se vyvíjel poměr sil na bojišti. Jedná naprosto bezskrupulózně podle toho, jak zrovna čte situaci. Takže pokud teď jde Hezbe Islámí proti kábulské vládě, je takřka jisté, žo to má tato vláda spočítané - pozn. KD.)

0
Vytisknout
14098

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2012