Pákistán: Při protestech proti filmu "Nevinnost muslimů" zemřelo 17 osob

21. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Během dnešních protestů proti antimuslimskému filmu, které se odehrávaly na celém území Pákistánu, zemřelo 17 osob a desítky jich byly zraněny. Stalo se tak přesto, že televize vysílala reklamy State Departmentu, které film odsuzují.

Protestní pochody probíhaly nejméně v půltuctu zemí, v některých došlo na pálení amerických vlajek a portrétů Baracka Obamy. V samotném Pákistánu už protesty trvají takřka týden. Vláda vyhlásila dnešek za svátek lásky k Prorokovi a podporovala mírumilovné protesty. Došlo však i k násilným střetům.

Velvyslanectví USA zaplatilo reklamy v pákistánské televizi, které film "Nevinnost muslimů" zesměšňující proroka Muhammada odsoudily. Ve videonahrávce vystoupil prezident Obama a ministryně zahraničí Clintonová. Anglické projevy byly vybaveny titulky v urdštině, která je hlavním pákistánským jazykem. (Podle průzkumu ministerstva financí z roku 2009 je až 43% Pákistánců negramotných. Urdština je mateřským jazykem necelých 8% obyvatel Pákistánu - pozn. KD.)

Nejkrvavější byly protesty v přístavu Karáčí, kde podle personálu dvou místních nemocnic zemřelo 12 osob a 82 jich bylo zraněno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7643

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2012