Co má hájit český premiér na evropském summitu, pokud má hájit veřejný zájem

28. 6. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Strany zelených

PRAHA, 28. 6. 2012 - Petr Nečas se v Bruselu obvykle chová jako slon v porcelánu. Evropské politice příliš nerozumí, a proto se podřizuje národovcům v ODS a Václavu Klausovi. Zelení proto pro předsedu vlády do Bruselu připravili šest úkolů v zájmu české veřejnosti:

1. Podpořit návrh paktu pro růst a zaměstnanost jako nutného doplňku fiskálního paktu a navrhnout jeho rozšíření. České hospodářství stagnuje kvůli politice sociálně necitlivých škrtů a nedostatku investic do udržitelného růstu a efektivní veřejné správy. Škrty vedou také k daňovým výpadkům. Unijní pakt pro růst a zaměstnanost však musí být ambicióznější, konkrétnější a také zelenější.

2. Přidat se k tlaku na německou vládu, která blokuje finanční reformu EU. Dluhovou a bankovní krizi nelze vyřešit bez vydávání společných evropských dluhopisů a posílení pravomocí Evropské centrální banky. Každý další měsíc blokování reformy prohlubuje dluhovou krizi a riziko krachu Španělska a Itálie, a tedy i negativních dopadů na Česko, které je s EU hospodářsky těsně propojeno.

3. Podpořit znovuotevření dohody s Řeckem o splátkách nadměrného dluhu. Společenské dopady politiky škrtů vynucené EU a MMF jsou neúnosné a na dlouho zablokují udržitelný růst země tak, aby Řecko mohlo vůbec svoje závazky začít splácet.

4. Pokud budou doplňující návrhy dostatečné, přihlásit se k fiskálnímu paktu, který Česko s Velkou Británií odmítlo podepsat. Chytrá a sociálně citlivá dlouhodobá fiskální disciplína je nutnou podmínkou udržitelného rozvoje Česka. Zároveň se ale musí stát součástí unijní legislativy a předmětem demokratického dohledu.

5. Podpořit a posílit středeční návrh Evropské komise k regulaci daňových rájů. Česko také musí přestat blokovat daň z finančních transakcí. Korporace a bohatí jednici nesmí za současné krize profitovat na úkor obyvatel Evropské unie.

6. Podpořit myšlenku federalizace Evropské unie v návrhu Přišel čas pro debatu o budoucnosti Evropy, který vedle devíti dalších zemí předložilo i Polsko. "Modelem pro EU se ovšem nesmí stát USA, které se opírají o většinový volební systém a silné vůdcovství, ale model otevřené a participativní demokracie, který bude lépe respektovat rozmanitost a práva evropských občanů a občanek," upřesňuje vedoucí zahraniční odborné sekce SZ Ondřej Horký.

"Po vládním odmítnutí fiskálního paktu, jehož důvody v Evropské unii téměř nikdo nepochopil, má Petr Nečas šanci na reparát. Letošní stagnace české ekonomiky by ho měla jasně varovat, že přijetí aktivních opatření pro restart evropské ekonomiky jsou především v našem zájmu," dodává Ondřej Liška.

"V jakýkoli obrat desperátské politiky této české vlády v Evropě však přísně vzato přestáváme věřit," uzavírá člen předsednictva Matěj Stropnický.

0
Vytisknout
4901

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2012