Jiný výňatek z nenapsaného politického románu, kapitola 217:

Tajná láska

28. 6. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 2 minuty

Ona ještě blaženě ležela v posteli, on stál nahý před zrcadlem. S nelibostí si ohmatával tukové záhyby na břiše a okolo pasu.

"Nejsem v podstatě ošklivý?" zeptal se Petr. "Nejenže tloustnu a každou chvíli mám třesavku, ale tak jsem tak divně bledý..."

"Ale vůbec ne," zvolala Karolinka z postele. "Pro mě jsi krásný. Lord Byron byl také interesantně bledý..."

Spiegel: Žádný evropský růstový pakt neexistuje. Jen přejmenování již existujících iniciativ

28. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Na dnes zahájeném dvoudenním summitu EU má být projednán mimo jiné tzv. evropský růstový pakt - v reakci na požadavky a volební sliby francouzského prezidenta Francoise Hollandeho. List Spiegel však informoval o nezávislé analýze projektu, která ukazuje, že nic takového jako nový růstový pakt ve skutečnosti neexistuje. Celý balík opatření o objemu 130 miliard eur totiž vznikl pouhým přejmenováním již existujících iniciativ v rámci strukturálních fondů, Evropské investiční banky a projektových dluhopisů. Smyslem "růstového paktu" tedy není stimulovat evropskou ekonomiku, ale umožnit Hollandemu, aby si před voliči zachoval tvář.

Americký Nejvyšší soud schválil Obamovu reformu zdravotnictví

28. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Americký Nejvyšší soud rozhodl, že Obamova reforma zdravotnictví není protiústavní. Soud schválil rozhodnutí, že američtí občané budou mít povinnost zakoupit si zdravotní pojištění, anebo čelit pokutě.

Stát Florida a dvanáct dalších amerických států, k nimž se později připojilo dalších třináct států, žalovaly Obamovu reformu zdravotnictví jako protiústavní. Soud rozhodl, že povinnost zakoupit si zdravotní pojištění je totéž jako povinnost platit daně, která je také podle ústavy platná pro všechny občany. Obama potřebuje, ab si všichni Američané platili zdravotní pojištění, aby systém mohl řádně fungovat a mít dostatečné množství financí pro každého nemocného.

Pokud však republikánský kandidát Mitt Romney vyhraje volby, může Obamův zákon o reformě zdravotnictví zrušit. Republikáni mají nyní v tomto smyslu velkou kauzu.

Téměř 50 milionů Američanů (16 procent obyvatelstva) nemá zdravotní pojištění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kalousek s Nečasem hrajou va banque

28. 6. 2012 / Petr Uhl

čas čtení 4 minuty

Poslankyni Vlastu Parkanovou chtějí policie a státní zástupci obvinit a trestně ji stíhat. Jako ministryně obrany v roce 2008 měla porušit povinnost při správě cizího majetku, a tím i zneužít či porušit pravomoc veřejného činitele, třeba i nedbalostí.

Nákup letadel Casa, o nějž jde, poškodil podle policie stát o 658 milionů korun. Některé okolnosti věci, Parkanové polehčující, se veřejně probírají v médiích. Policie a zastupitelství se takové diskuse účastnit ani nemohou. Není vyrovnaná, lidé jsou klamáni.

... a pak přicházím já, celý v bílém...

28. 6. 2012 / Milan Neubert

čas čtení 2 minuty

Ve středu ráno odvolal premiér Nečas nejoblíbenějšího ministra své vlády -- Jiřího Pospíšila. Tato událost asi skoro všechny překvapila, stejně tak i rychlost, s jakou se odehrála, i těžko akceptovatelné důvody, jimiž se věc voličům následně vysvětlila. Právě ty podivné důvody (Pospíšil prý chtěl pro svůj resort nezodpovědně další peníze a manažersky tak selhal) vedly laickou i politologicky odbornou veřejnost k úvahám, co za tím ve skutečnosti vězí, protože účelovost tohoto kroku byla zjevná.

Velmi rychle se dostala na stůl hypotéza, že jádrem pudla je buď zákulisní dění v ODS, nebo (něčí) obavy z otevírání dalších kauz, třeba za pomoci jmenování ústecké žalobkyně Lenky Bradáčové šéfkou Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Chceme nezávislou justici

28. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Dnes, ve čtvrtek 28. června v 19 hodin se na Náměstí Míru koná demonstrace svolaná společně Ondřejem Liškou (SZ) a platformou Vraťte nám stát, která sdružuje 38 občanských organizací. Shromáždění původně svolané na Václavské náměstí bylo z důvodu kolize s jiným subjektem přesunuto na nedaleké Náměstí Míru.

Shromáždění je otevřené všem, kdo jsou znechuceni postupem premiéra Nečase a odvoláním ministra Pospíšila. Způsob odvolání je natolik nevěrohodný, že vzniká velmi závažné podezření, že jednal pod tlakem ekonomických zájmových skupin a kmotrů uvnitř politických stran, kteří se bojí vyšetřování podezřelých korupčních kauz.

Proto vyzýváme všechny občany, kterým jde o udržení právního státu a jeho ochranu před mafiemi, aby se zúčastnili dnešní demonstrace v 19 hodin na Václavském náměstí. Po demonstraci bude následovat pochod k budově Vrchního státního zastupitelství, který symbolicky ukáže směr, odkud pramení skutečné důvody odvolání ministra Pospíšila.

SEZNAM ŘEČNÍKŮ BUDE ZVEŘEJNĚN DNES PO POLEDNI NA FACEBOOKU a dále aktualizován ZDE

Alarmující novinka

27. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Bleskové odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila, za jehož působení se podařilo zbavit státní zastupitelství Vesecké a Rampuly a rozhýbat jeho normální fungování, je v souvislosti s bezprecedentním útokem ministra financí Kalouska na policii velice alarmující novinkou.

Veřejnost právem čeká, že po Rampulovi nastoupí na post šéfa vrchního státního zastupitelství v Praze někdo, kdo nebude pokračovat v "zametání" politicky citlivých případů "pod koberec".

Když si člověk přečte jednu klíčovou větu z Wikipedie o jmenování státních zástupců, může mu být hned jasné, co za bleskovým odvoláním ministra asi tak je:

Jedno odvolání a neodvolaní plukovníci

27. 6. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Na den památky obětí komunismu a na svátek Ladislavů, tedy i poradce presidenta Klause, pana Jakla, dostal ministr Pospíšil podivný dárek. Byl premiérem Nečasem a presidentem Klausem odvolán.

Ne, že by v minulosti mezi Nečasem a Pospíšilem nebyly spory. "Státní zástupci mají bojovat se zločinci, ne mezi sebou," vyjádřil se Nečas v únoru ke sporu Rampuly a Zemana. Pospíšilovi bylo vytýkáno, že soud předtím zrušil odvolání pana Rampuly a neuznal důvody, jež Pospíšil uvedl, za dostačující.

Když vše nasvědčovalo, že v tuhých mrazech bude ministrovi spravedlnosti pořádně horko, situaci ještě ustál. Je odvolán paradoxně poté, kdy se pan Rampula má definitivně poroučet.

Církevní restituce. Útok na svobodu a demokracii

28. 6. 2012 / Milan Valach

čas čtení 20 minut

Současná vláda proslula arogancí a bezohledností. S drzostí sobě vlastní se poslanci vládní koalice vysmívají občanům. Lež je jejich základní pracovní nástroj a krádež běžná norma každodenního života.

Ale takto se nedají vyhrát příští volby. A přitom jde o víc, než jen o vítězství ve volbách a o to které strany budou sestavovat příští vládu. Jde o nastolení bezohledného kořistnického kapitalismu, v němž budou chudí platit bohatým snad i za právo dýchat vzduch a v němž budou nuceni pracovat pro zisk kapitalistických firem až na hranici svých fyzických možností. Lidský výrobní faktor musí být využit s maximální efektivitou, aby přinesl co největší zisk.

Monitor Jana Paula:

Když se dojmologie stane názorem, aneb když účel světí prostředky

28. 6. 2012 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty

Pan Valach nás chtěl záměrně předlouhým textem přesvědčit o tom, že církevní restituce jsou útokem na svobodu a demokracii". Vůbec si to nemyslím, a něco tak zbaběle povrchního, demagogického a manipulativního jsem už dlouho nečetl, už jen název článku a názvy kapitol mluví samy za sebe.

Autor textu stále účelově žije ve středověku, naprosto vyřadil věřícího moderního člověka obohaceného zkušeností s protestantstvím, který sám nalézá cestu k Bohu, který ví, že katolická církev už nemá moc proměňovat Kristovo tělo v oplatku, a nemá žádnou moc nad tím, aby určovala život člověka a jeho orientaci.

Je to snůška nesmyslů, propagační text na podporu demonstrace proti církevním restitucím.

Britský ministr financí označen po svém nejnovějším obratu o 180 stupňů za zbabělce

28. 6. 2012

čas čtení 9 minut

Britský ministr financí George Osborne a premiér David Cameron provedli ve své politice už asi šestý náhlý obrat o 180 stupňů, když neočekávaně zrušili plánované zvýšení daní na prodej benzínu a nafty. Osborna označila opozice za zbabělce, protože nešel toto rozhodnutí sám obhajovat do studia, a vyslal za sebe mladou náměstkyni Chloe Smithovou, kterou v rozhovoru moderátor BBC Jeremy Paxman roztrhal na cucky. Paxman rozhovor uvedl těmito slovy:

"Mistrovský, slitovný a taktní ministr financí pocítil bolest britského lidu a rozhodl se zrušit svůj plán zvýšit letos v létě daň z benzínu a nafty. Buď k tomuto skutečně došlo, alebo jsme svědky rozpočtového diletantismu číslo šest. Minulý týden bylo uvalení nových daní na benzín a ropu nezbytné, dneska je to zbytečné. Jeden vládní činitel uvedl, že nezavedení této daně bude stát 1,5 miliardu liber, dneska tvrdí ministerstvo financí, že to bude stát jen asi půl miliardy liber. Buď si vláda z politických důvodů zahrává s národním hospodářstvím, anebo je ekonomika v tak děsivě chaotickém stavu, že to ospravedlňuje takovouto panikářskou reakci."

Na videu na YouTube je rozhovor od minuty 6.20, překlad je ZDE

Banka Barclays pokutována v USA a v Británii částkou 290 milionů liber

28. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Banku Barclays pokutovaly britské a americké úřady celkovou částkou 290 milionů liber na snahu manipulovat úrokové míry ve svůj prospěch na úkor zákazníků tak, aby na tom banka vydělala. Šéf banky Bob Diamond, který dostal od roku 2006 od banky celkový plat ve výši téměř 100 milionů liber, je pod sílícím tlakem, aby odstoupil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ProAlt k odvolání ministra Jiřího Pospíšila

28. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Iniciativa ProAlt se připojuje ke kritice náhlého odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, která zaznívá ze strany řady organizací občanské společnosti i dalších aktérů. Premiér Petr Nečas toto odvolání zdůvodnil zástupnými argumenty. Pospíšilovo odvolání nepochybně souvisí mimo jiné se snahou zamezit vyšetřování a stíhání případů rozkrádání veřejného majetku, pro které byl v poslední době vytvořen jistý, byť omezený, prostor. "Zároveň je alarmující, že se požadavek na zvýšení veřejnými výdajů (v tomto případě v resortu spravedlnosti) může vydávat za principiální důvod pro odvolání ministra," říká Tereza Stöckelová..

Demonstrace na podporu nezávislosti české justice

28. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Ve čtvrtek proběhne v Brně demonstrace na podporu nezávislosti české justice. Ta je vyvolána nečekaným, nestandardním a podezřelým odvoláním ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Demonstrace proběhne dne 28. 6. 2012. Začátek v 17:30 na ulici Česká.

Demonstraci iniciovalo sdružení Studentské jaro (Jaro) (facebook.com/studentskejaro, www.studentskejaro.cz) a vzešlo z požadavků studentů, kteří členy Jara oslovovali s tím, že je nutné se zaktivizovat a dát jasně najevo, že tento vývoj nemůžeme akceptovat. Po několika hodinách od zveřejnění účast potvrdilo přibližně 150 osob. Očekáváme, i přes spontánnost a rychlost přípravy dosáhne 200 osob. Veškeré podrobnosti budou zveřejňovány na stránce události na Facebooku.

Studentské jaro je zakládajícím členem platformy Vraťte nám stát! Studentské jaro vzniklo ze senátní části organizátorů studentských protestů proti Dobešovým reformám. Cílem Jara je motivovat studenty i občany, aby získali odvahu a odhodlání se aktivně zasazovat o lepší budoucnost.

Ne základnám po thajsku

28. 6. 2012 / Jan Mrskoš

čas čtení 2 minuty

Že by se "české jaro" rozšířilo do Thajska? Ne tak docela. Tento týden nepadlo rozhodnutí thajské vlády, jestli letiště U-Tapao bude propůjčeno NASA pro výzkumné lety v srpnu a v září, zkoumající počasí v přilehlé oblasti. Thajské vládě bylo dáno ultimatum, jestli tento týden nerozhodne, NASA se bude ucházet u sousedních zemí a Thajsko tedy přijde o mohutné investice s projektem spojené.

Silný nátlak vlády USA vyvolal u mnohých poslanců jisté pobouření, kladoucí na váhu otázku státní suverenity.

Německo odmítá sloučení evropských dluhů

27. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Angela Merkelová dala najevo, že neustoupí tlaku na vytvoření společných euroobligací, které by obsáhly evropské dluhy. Zdá se tedy, že na nadcházejícím summitu EU dojde ke konfliktům a nedají se očekávat žádná rozhodnutí ke stabilizaci eura.

Merkelová ostře zkritizovala sedmistránkový dokument, který vypracovali čtyři šéfové EU a který požaduje vytvoření politické federace v eurozóně. Dala najevo, že se nepodrobí intenzivnímu tlaku, aby schválila vydání euroobligací pro evropské dluhy a snížila tak náklady na úroky ohrožených zemí, jako je Itálie a Španělsko.

Izraelská hořčice

27. 6. 2012 / Uri Avnery

čas čtení 12 minut

Tohle je pravdivý příběh. Již jsem jej jednou vyprávěl, a budu jej vyprávět ještě jednou. Jeden z mých přátel ve Varšavě, který je poloviční Žid, poradil dobře známému polskému žurnalistovi, aby navštívil Izrael a viděl jej na vlastní oči. Když se ten žurnalista vrátil, zavolal mému příteli a bez dechu mu hlásil: "Víš, co jsem objevil? V Izraeli jsou také Židi."

Nečas na válečné stezce

27. 6. 2012 / Václav Jumr

čas čtení 5 minut

Zastíněna zájmem veřejnosti o kauzu hejtmana Ratha proběhla v Čechách 17. května 2012 návštěva izraelského premiéra Netanjahua. Více než vstřícně s ním jednal předseda koaliční vlády Nečas. Podle tisku Netanjahua doprovázelo sedm ministrů izraelské vlády a na území České republiky došlo k společnému jednání vlád obou zemí. To je v mezinárodních vztazích naprosto výjimečný prvek. Premiér Netanjahu pak byl přijat prezidentem Václavem Klausem, bez udání obsahu rozhovoru. To také není obvyklé, zvlášť v době, kdy Evropská unie je k Izraeli čím dál kritičtější...

Extradice Kaddáfího premiéra vyvolala vládní krizi v Tunisku

27. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tuniští poslanci ze sekulárních stran usilují o vyslovení nedůvěry vládě vedené islamisty ze strany Ennahda. Strana prosadila vydání bývalého Kaddáfího premiéra al-Mahmúdího do Libye. Tomu ale oponoval prezident Moncef Marzúkí, dlouholetý bojovník za lidská práva, poukazem na to, že v současné Libyi není zaručeno právo na spravedlivý proces.

Nenechme se zastrašit -- bojkotujme II. pilíř důchodové reformy!

27. 6. 2012 / Miroslav Opálka

čas čtení 4 minuty

A je to tu! Vláda byla stále z určitých míst kritizovaná, že pro propagaci důchodové reformy a zejména jejího II. důchodového pilíře, dělá málo. Uvolnila proto finance, zaúkolovala zainteresované a vyzvala k pomoci média. Atmosféra je nepříznivá, musí se zlomit. Zatímco ti, kteří tomu trošku rozumí a mají vyšší příjem, urychleně uzavírají ještě "staré" smlouvy o penzijním připojištění se státním příspěvkem (za 1. čtvrtletí 163 tisíc nových smluv, což je nárůst oproti loňsku o 35 %), neboť změněné podmínky od 1. 1. 2013 budou ve III. pilíři méně výhodné, zájem o nový II. pilíř, který má být spuštěn také od 1. 1. 2013, je zatím minimální. Ne každý bude mít na II. i III. pilíř.

27722

Klára Lalonika Procházková: Dala bych si ještě Kubu

27. 6. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 6 minut

"Rodiče pocházejí z Prahy, oba jsou Romové vlastně jen napůl," začíná popisovat svůj "rodokmen" šestnáctiletá Klára Procházková z Prahy. Obě její babičky - Romky - přišly ze slovenského Bardějova, ale dědové byli Češi. Klářina matka dělá učitelku, otec se vyučil instalatérem, ovšem pracuje v bezpečnostní agentuře. "Jasně, že všichni zpívat umíme a taky často zpíváme, ale žádná super muzikální rodina s vlastní kapelou nejsme," vraští trochu obočí "poloromka" z Prahy nad stereotypní otázkou, kterou v souvislosti se svým romstvím slýchá asi pořád dokola.

Vatikán - katolická církev jako stát a politická moc

27. 6. 2012 / Rudolf Převrátil

čas čtení 1 minuta

V nynější české debatě o církevních restitucích so podle mého názoru nevěnuje dostatečná pozornost důležitému aspektu věci - roli katolické církve jako státní a mocenské struktury s globálním dosahem. Pouze okrajově zazněla zmínka o tom, že pokud bude schválen vládní návrh restuticí, stane se Vatikán jako stát podle mezinárodního práva vlastníkem nezanedbatelné části území České republiky.

Loupež podle zákona

27. 6. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Kalouskovu obranu / útok ve věci Vlasty Parkanové je nutno posuzovat komplexně. Argumentem, kterým chce partajní kolega sněmovní pěvkyně smést "uměle vyrobenou" kauzu se stolu, je ustanovení § 18 zákona o veřejných zakázkách, který byl parlamentem přijat v roce 2006. Předmětný odstavec zbavuje zadavatele povinnosti "zadávat podle tohoto zákona veřejné zakázky, jestliže jde o veřejné zakázky, jejichž předmětem je výroba vojenského materiálu nebo obchod s ním, a tento postup je nezbytný k ochraně podstatných bezpečnostních zájmů České republiky".

Mohamed Morsí jmenuje ženu a křesťana do viceprezidentských funkcí

26. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Sdělil to listu Guardian jeho mluvčí. Konkrétní osoby ještě nebyly vybrány. Bude to poprvé v historii, co žena a osoba křesťanského vyznání budou v Egyptě zastávat tak vysoký úřad. Jmenování ženy a křesťana do viceprezidentských funkcí má naznačit, že nový prezident usiluje v zemi o jednotu a o vládu prostřednictvím konsensu.

Morsího Muslimské bratrstvo má 45 procentní většinu v rozpuštěném egyptském parlamentě a zuřivě usiluje o zrušení soudního rozhodnutí parlament rozpustit.

Nově zvolený egyptský prezident vyjednává s armádou a dalšími politickými silami o vytvoření svého kabinetu. V jeho čele má stát nezávislá národní osobnost.

Morsího tábor oznámil populistické rozhodnutí poskytnout tři čtvrtě milionu státních zaměstnanců, kteří jsou zaměstnáváni jen dočasně, od začátku července trvalé zaměstnání.

Morsí také rozhodl, že bude zrušena praxe, v jejímž rámci visely ve všech vládních budovách portréty prezidenta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Olympijské hry v Londýně:

Anglikánská církev ubytuje zdarma novináře z nejchudších zemí

26. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Novináře z nejchudších zemí, jako je Togo, Chorvatsko a Rumunsko, dostanou od anglikánské církve v Londýně během olympijských her ubytování zadarmo v prázdných místnostech St Bride's Church na Fleet Street.

Při předchozích olympijských hrách spali novináři, kteří si nemohli dovolit ubytování v hotelu, pod svými stoly v tiskovém středisku.

"Chceme být prvním tiskovým střediskem olympijských her na světě, kde nebudou novináři spát na podlaze," řekla jeho ředitelka Mandy Keeganová. "Máme tady sprchy, tichou místnost, kavárny a obývací pokoj. Nebezpečí je, že si lidi budou myslet, že tu budou moci spát, ale není to hygienické a není to pohodlné."

Farnost u St Bride's nabídla novinářům ubytování zadarmo v místnostech, které by jinak byly pronajaty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ŠKRTY NEFUNGUJÍ:

Zadluženost Británie stoupla letos ve srovnání s loňskem o 17 procent

26. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

V důsledku hospodářské recese, způsobené do značné míry vládními škrty, stoupla do května 2012 zadluženost Británie na 18 miliard liber. V květnu 2011 dosahovala 15 miliard liber.

Britští finanční analytikové očekávali, že zadluženost bude v květnu 2012 přibližně ve výši 14,5 miliard liber, jenže britský statistický úřad uvedl, že příjmy státu z daní v důsledku krize poklesly o 7 procent a vládní výdaje stouply o 8 procent.

Zvýšení britské vládní zadluženosti je špatnou zprávou pro ministra financí Georgeho Osborna, který zvýšil daně a provádí drastické škrty ve snaze britskou zadluženost snížit.

Britský Národní statistický úřad uvedl, že by zadluženost byla letos ještě o 4 miliardy liber vyšší, kdyby vláda nedostala jednorázový příjem v této částce v důsledku transferu kapitálu z penzijního fondu britské pošty.

Britský Národní statistický úřad změnil způsob, jímž vypočítává státní rozpočet, a revidoval celkovou zadluženost britského státu o 3,2 miliardy liber směrem nahoru, na celkovou částku 127,6 miliard liber.

Finanční analytikové zpochybňují práci vládou ustaveného Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost, který předpovídá, že v roce 2012-13 bude zadluženost britského státu 93 miliard liber.

Výše zmíněné fiasko zřejmě povede k zintenzivnění požadavků, aby britská vláda změnila svou ekonomickou politiku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Turecko mění předpisy pro své pohraniční jednotky

26. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Turecko dnes varovalo, že v reakci na sestřel svého průzkumného letounu změnilo armádní předpisy. Pokud se syrské jednotky přiblíží k hranicím, bude je nyní považovat za přímou hrozbu své bezpečnosti. Zpráva o změně předpisů tureckých jednotek přichází několik hodin poté, co izraelský zdroj informoval, že britské speciální jednotky údajně z Turecka postoupily 10 km do hloubky syrského území s cílem vytvořit tam bezpečnou zónu pro povstalce.

MK + VP = ?

26. 6. 2012 / Štěpán Steiger

čas čtení 3 minuty

Doznávám, že mi bylo jistým potěšením sledovat ministra financí v nedělních OVM (takto už každý říká Otázkám Václava Moravce), jak zřetelně rozhořčený argumentuje "nikoli pro Vlastu Parkanovou", nýbrž na obranu českého právního státu. (Což je teď jeho stálý, asi trvalý postoj s použitím i týchž slov -- viz jeho dlouhá odpověď na krátkou otázku hned následujícího dne v Událostech ČT1). Kdo je podezřívavý (nebo kdo se domnívá, že v rozčilení páně ministrovu třeba psychologicky vidět i vlastní obranu), mohl by dojít k závěru, že ministr vystupuje se vzpomínkou na své dávné působení na ministerstvu obrany.

Brazílie jako pořadatel?

25. 6. 2012 / Aleš Vrbata

čas čtení 15 minut

Brazilští novináři si již několik let kladou řadu otázek ohledně pořadatelské role jejich země při konání mistrovství světa ve fotbale (2014) a Olympijských her (2016). Dokáže země proslulá absencí organizace na všech úrovních společnosti, vysokou mírou kriminality, pochybnou akceschopností policie či extrémně vysokými cenami zvládnout organizaci obou událostí? Dokáže ustát nápor nápor cizinců zvyklých na služby mnohem vyšší kvality a nižší ceny, dokáže nabídnout odpovídající služby na poli turistiky, hoteliérství, restauratérství, a to vše bez velkých bezpečnostních rizik?

Soros: Německo musí razantně jednat a zachránit eurozónu

25. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tento fond by vydal obligace, které by garantovaly všechny členské země a "zpřístupnil by výhody levného financování zemím postiženým krizí".

Pokud by země, neprovedly určité strukturální reformy, byly by pokutovány, anebo jinak potrestány.

Soros poukázal na to, že hlavní překážkou plánu je Německo, které odmítá dělat cokoliv. Charakterizoval naléhání Merkelové, že nejprve je nutno vytvořit politickou unii, a teprve pak finanční a bankovní unii, jako "nerealistické a nerozumné".

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

36340