Německo odmítá sloučení evropských dluhů

27. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Angela Merkelová dala najevo, že neustoupí tlaku na vytvoření společných euroobligací, které by obsáhly evropské dluhy. Zdá se tedy, že na nadcházejícím summitu EU dojde ke konfliktům a nedají se očekávat žádná rozhodnutí ke stabilizaci eura.

Merkelová ostře zkritizovala sedmistránkový dokument, který vypracovali čtyři šéfové EU a který požaduje vytvoření politické federace v eurozóně. Dala najevo, že se nepodrobí intenzivnímu tlaku, aby schválila vydání euroobligací pro evropské dluhy a snížila tak náklady na úroky ohrožených zemí, jako je Itálie a Španělsko.

Tvrdý postoj Merkelové zřejmě povede k jejímu konfliktu s Mariem Montim, italským premiérem, který se octl ve složité situaci. Monti se snaží restrukturalizovat nefunkční italskou ekonomiku, ale nemůže skoro nic dělat, protože finanční trhy zvyšují míru úroků, kterou musí Itálie platit.

Merkelová nechce ustoupit ani francouzskému prezidentu Hollandovi, který na summitu zamýšlí vyhlásit, že přiměl Evropskou unii a eurozónu, aby přesunula důraz od škrtů k růstu a vytváření pracovních příležitostí.

Merkelová řekla v berlínském parlamentě, že nedovolí, aby Německo muselo garantovat dluhy jiných zemí na záchranu eura. Merkelová kritizuje plán čtyři šéfů EU za to, že příliš nadšeně dělí zadluženost mezi jednotlivé státy, ale dostatečně nezdůrazňuje fiskální disciplínu.

Podrobnosti v angličtně ZDE

0
Vytisknout
7614

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2012