ŠKRTY NEFUNGUJÍ:

Zadluženost Británie stoupla letos ve srovnání s loňskem o 17 procent

26. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

V důsledku hospodářské recese, způsobené do značné míry vládními škrty, stoupla do května 2012 zadluženost Británie na 18 miliard liber. V květnu 2011 dosahovala 15 miliard liber.

Britští finanční analytikové očekávali, že zadluženost bude v květnu 2012 přibližně ve výši 14,5 miliard liber, jenže britský statistický úřad uvedl, že příjmy státu z daní v důsledku krize poklesly o 7 procent a vládní výdaje stouply o 8 procent.

Zvýšení britské vládní zadluženosti je špatnou zprávou pro ministra financí Georgeho Osborna, který zvýšil daně a provádí drastické škrty ve snaze britskou zadluženost snížit.

Britský Národní statistický úřad uvedl, že by zadluženost byla letos ještě o 4 miliardy liber vyšší, kdyby vláda nedostala jednorázový příjem v této částce v důsledku transferu kapitálu z penzijního fondu britské pošty.

Britský Národní statistický úřad změnil způsob, jímž vypočítává státní rozpočet, a revidoval celkovou zadluženost britského státu o 3,2 miliardy liber směrem nahoru, na celkovou částku 127,6 miliard liber.

Finanční analytikové zpochybňují práci vládou ustaveného Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost, který předpovídá, že v roce 2012-13 bude zadluženost britského státu 93 miliard liber.

Výše zmíněné fiasko zřejmě povede k zintenzivnění požadavků, aby britská vláda změnila svou ekonomickou politiku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5788

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2012