Světová zdravotnická organizace zvýšila stupeň ohrožení na 5

30. 4. 2009

čas čtení 3 minuty

Světová zdravotnická organizace zvýšila stupeň ohrožení prasečí chřipkou na šestistupňové stupnici na pět, protože dochází k přenosu viru mezi lidmi alespoň ve dvou zemích světa. Generální tajemnice Světové zdravotnické organizcae Margaret Chan naléhala na všechny země, aby aktivovaly své plány pro pandemie.

SVětoví zdravotníci však dosud nejsou přesvědčeni, že by šlo, aspoň v této chvíli, o opravdu vážný problém, i když předpovědět nelze zatím mnoho:

"Zjevně jsme nasměrováni v příštích měsících k pandemii. Dobrou zprávou je, že jsme se připravili na ptačí chřipku H5N1, což je daleko nebezpečnější virus. Tento virus vůbec není v takové lize. V této chvíli nelze určit, zda je tento virus srovnatelný se španělskou chřipkou z r. 1918, anebo jako s hongkongskou chřipkou. Jenže v severní hemisféře vstupuje do ročního období, kdy chřipka oslabuje. Možná, že 30-40 procent populace touto chřipkou onemocní na podzim, pokud skutečně vznikne pandemie."

Profesor Neil Ferguson, Světová zdravotnická organizace

Proti novému druhu chřipky nemáme odolnost a nemáme ani vakcínu. Ale o tomto viru ještě nemáme dostatečné informace. Až je získáme, budeme schopni lépe předpovědět, kdo je víc ohrožen a kdo je ohrožen vážnými komplikacemi.

V této chvíli je obraz v Mexiku hodně zmatený a nemůžeme říct jasně, co se stane, ale musíme se připravit na všechny možnosti.

Sir Liam Donaldson, hlavní zdravotník anglické vlády

"Kdyby se ptačí chřipka šířila H5N1 šířila mezi lidmi jako tato chřipka, bylo by to opravdu vážné. Avšak tato prasečí chřipka mě totik neznepokojuje, protože jako populace máme základní imunitu vůči viru H1N1. Neměli bychom panikařit. Nezdá se, že by to byl virus, který po světě způsobí obrovské množství úmrtí."

Profesor John Oxford, virolog, Bartholomew and London Hospitals

"Musíme počkat, až uvidíme, jak se tento virus šíří, než se dovíme, zda vznikne pandemie. Mimo Mexiko s jedinou výjimkou nemluvněte v USA nezpůsobil tento virus žádná úmrtí, což je dobrá zpráva. A jsme na něj připraveni."

Dr. Alan Macnally, odborník na molekulární biologii na Nottingham Trent University

"V současnosti neexistují žádné důkazy, že by v Evropě byla pandemie. Pokud by hrozba vzrostla, Británie má obrovské množství vědecké a technické odbornosti, která dokáže ochránit obyvatelstvo. Buďme rozumní. Toto není rok 1918 a v Británii máme 30 milionů dávek protivirových léků, efektivních proti viru H1N1, takže jsme schopni zvítězit nad každou epidemií."

Keith Plumb, Institut chemického inženýrství

"Z Mexika přicházejí velmi matoucí zprávy. Nevíme, u kolika lidí v Mexiku má tento virus jen mírný průběh. Je možné, že těch několik úmrtí představuje jen vrchol ledovce a že se vyskytlo daleko víc mírnějších infekcí. Proto bychom neměli sledovat Mexiko a usuzovat z něho, že stejné to nutně bude v Evropě.

Víme od předchozích virů a pandemií, že to, čeho jsme svědky na začátku, není nutno totožné s tím, co vidíme za půl roku, za rok nebo za dva roky. Někdy virus přichází v druhé nebo třetí vlně, která je tvrdší než ta první.

Bohužel se nikdy nemůžeme připravit dostatečně dobře. Virus už nedokážeme izolovat, můžeme jen oslabovat jeho dopad - a léto nám umožní se dál připravovat.

Profesor Angus Nicoll, Evropské středisko pro prevenci a zvládání nemocí

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7666

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2009