Miss Roma 2009, kadeřnice Aneta Kančiová: "I mezi námi jsou slušní a pracovití lidé"

29. 4. 2009 / Pavel Pečínka

čas čtení 6 minut

Korunku a titul Miss Roma získala pro rok 2009 Aneta Kančiová, dvacetiletá kadeřnice z Chomutova. Spolu s 11 dalšími dívkami prošla v sobotu 18. dubna v hodonínském kulturním domě Horní Valy všemi nástrahami soutěže o nejhezčí Romku České republiky. (Fotogalerie uvnitř článku.)

Akci již popáté připravovalo Sdružení Romů a národnostních menšin (SRNM) kolem Miroslava Malíka z Hodonína, angažovala se kolem ní řada politiků z ČSSD od poslance Zdeňka Škromacha po jihomoravského hejtmana Michala Haška.

Téměř každou z 12 mladých Romek (od 15 do 21 let) doprovázela do Hodonína početná rodina. Autobus a rostoucí počet příznivců jednotlivých favoritek ve společenském oblečení před kulturním domem naznačoval, že tento sobotní večer v jinak ospalém jihomoravském městě nudný nebude. "Muž z koženou brašnou nesmí projít, takový máme příkaz," pokusila se u vchodu o humor trochu dezorientovaná -- ryze neromská -- ochranka. Vysvětlení, že jsem "muž z Romano hangos" a ne s brašnou, ostrahu obměkčilo. Sál zaplnily asi dvě stovky lidí, většinou Romů. Celebrity a porota, kde převládali Neromové, zaujala pozorovatelské pozice těsně pod pódiem.

Soutěž odstartovala skupina mažoretek Lady Stars. Pak už vše probíhalo v režii moderátora Jana Čenského, který představil 12 finalistek, které pak musely čelit jeho otázkám.

Obama, Rio i fotbal

S jedničkou zkoušela štěstí studentka střední školy obchodu a služeb Adriana Grundzová z Jihlavy. Moderátorovi řekla, že ráda čte, zajímá se o romské básníky a spisovatele, ale s nějakým vlastním psaním je to horší. "No, to spíš esemeskuju," zasmála se. "Co kdybyste se stala Miss?" zajímal se Čenský. "Zas tak moc mě to nepoznamená, ale snažila bych se toho nějak využít ve prospěch Romů," zněla odpověď jihlavské studentky. Dvojka patřila Růženě Kubečkové, která studuje střední zdravotní školu v Olomouci.

Ta, která se za tři hodiny měla stát vítězkou, chomutovská kadeřnice Aneta Kančiová, se po pódiu promenádovala s trojkou. "Kdybyste měla kouzelný prsten, co byste jím změnila?" dotíral Čenský. Kančiová řekla, že hlavně pohled většiny na Romy, "protože i mezi námi jsou slušní a pracovití lidé".

Markétu Kováčovou z Vlašimi zdobila na večerních šatech čtyřka, moderátor na ni vytáhl příklad Baraka Obamy jako prvního černošského prezidenta USA. "Pojďme společně doufat, že i my Romové někdy budeme mít svého prezidenta," odpověděla mu "čtyřka". Studentka obchodní akademie z Brna Jana Filová, jinak pětka, lákala Čenského domů na romskou specialitu nazývanou holubky. "Bude pak i něco k pití?", zkoušel štěstí herec.

Šestka, to byla Eva Danielová z Hodonína, budoucí zdravotní sestra studující v Kyjově. "Jak by vypadal můj nejšílenější den? Odletěla bych do Rio de Janeira a tam to pořádně roztočila," odvázala se Jana Filová.

Studentku střední školy potravinářské z Vyškova Lucii Gabčovou provázela soutěží sedmička. "Rudé růže od přítele," odvětila zvědavému moderátorovi na otázku, jaké květiny by nejraději dostala.

Pod Pálavou vyrůstala osmička, tedy Lenka Pačajová, žákyně základní školy z Mikulova. Prozradila, že kdyby měla protancovat celou noc, vybrala by si k tomu tradiční romský tanec.

Naproti tomu latinskoamerickému tanci dává přednost Soňa Gabčová s devítkou, žákyně základní školy ve Vyškově.

A fotbal si ráda zahraje desítka, Nina Piskurová ze základní školy v Jihlavě. Považuje za dobré znamení, že se v čím dál větší míře objevují ve filmech romští herci, když už by si mohla zahrát, tak nejraději v muzikálu.

Jedenáctá Markéta Parkočiová ze základní školy v Hradci Králové se rozpovídala na téma, zdali jsou Romky plachá stvoření, na soutěži se hlavně těšila na čardáš.

Poslední slečna, "dvanáctka" Nikol Ličartovská ze základní školy v Brně si hlavně pochvalovala týdenní nácvik na finále soutěže, na němž poznala řadu přátel.

Dvacítka z kadeřnictví

Před porotou, v níž zasedly mj. bývalá romská Miss Renata Čonková, zpěvačka Leona Machálková či Štefan Tišer ze SRNM Plzeň, se pak adeptky na titul předvedly vždy ve trojicích v barevných šatech, nejdříve černých, pak červených, modrých a nakonec fialových. Přestávky vyplňovaly vystoupení Martiny Balogové a Leony Machálkové a kapely Krištofovci. Romský soubor Merci z Brna navíc sehrál scénku, při níž vysvětloval, co znamená romská vlajka -- modrá symbolizuje nebe, světlá zem a kolo putování po světě. "To byla parádní doba. Nebyly lízingy, půjčka ani dluhy," zaznělo s nostalgií po minulých časech. Mnohem efektnější než předvádění šatů byla druhá disciplína, čardáš v červených sukních. Pokud jde o třetí, vrcholnou promenádu v plavkách, nemá snad ani smysl opakovat všechna klišé, která se o těchto přehlídkách každoročně píšou, snad jen, že vrchol večera se u "romských Miss" liší od těch neromských mohutným rodinným aplausem a hvízdáním a že výkřiky na adresu fotografů, kteří mhouří oči, cvakají a poskakují pod a před pódiem a brání tak ostatním ve výhledu, bývají emotivnější. Ale dál ať mluví raději fotografie.

Po třech hodinách vynesla porota verdikt. Šerpu s nápisem Miss sympatie si odnesla Soňa Gabčová z Vyškova, místo "druhé vicemiss" zůstalo doma, v Hodoníně, díky Evě Danielové, titul první vicemiss připadl Markétě Kováčové z Vlašimi. Největší aplaus však zazněl, když padlo jméno ze všech nejdůležitější - Miss Roma 2009 Aneta Kančiová. Kolem dvacetileté kadeřnice z Chomutova pak nastalo hemžení novinářů, politiků i jejích kolegyň, každý se chtěl na něco zeptat, vyfotit se dohromady či pogratulovat. Na pohledech poslance Škromacha i hejtmana Haška bylo vidět, že ČSSD je romskou otázkou velmi zaujatá. "Zatím nevím, jak přesně bych chtěla tenhle svůj úspěch využít a jak to ovlivní můj život, ale určitě zůstanu pořád sama sebou," řekla Kančiová RH.

Potom následovala jen urychlená distribuce asi stopadesátky kusů Romano hangos přítomným. A pak už rychle na vlak, samozřejmě že s přáním "za rok zas". Tedy pokud budou osud, hospodářská krize i ministerstvo kultury k romskému tisku shovívaví.

Foto: pp

Fotogalerie ze soutěže Miss Roma 2009 ZDE

0
Vytisknout
10508

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2009