Antiekologická ekonomie

30. 4. 2009

čas čtení 2 minuty

KD│Je zřejmé, že opozice proti omezování změn klimatu se stáhla na novou obrannou linii: Tvrdí teď, že snažit se omezit emise skleníkových plynů by bylo neuvěřitelně drahé. Ale i velmi důkladné výzkumy, jako velká studie MIT o návrzích Kongresu, zjistily pouze mírné náklady. Toho si nevšímejte, říkají kritici, konstatuje v blogu na New York Times Paul Krugman.

Prostřednictvím Peta Davise jsem získal poslední článek Roberta Samuelsona, o němž si Davis myslí, že byl úžasný; ale vše, co k tomu mohu říci, je --- opravdu?

Tady je klíčový odstavec, v němž se Samuelson snaží popřít výsledky studií:

"Potíž spočívá v tom, že tyto modely zahrnují šíleně nerealistické předpoklady: Neberou v úvahu obchodní cykly; ekonomika je vždy ve stavu 'plné zaměstnanosti'; na základě údajů z minulosti se očekává silný růst; ekonomika se automaticky přizpůsobuje velkým změnám --- pokud vzrostou ceny fosilních paliv (a k tomu by měly zákony proti globálnímu oteplování vést), spotřebitelé jich rychle použijí méně a magicky vznikají zdroje 'čisté energie'."

Nemyslím, že by jediné z těchto tvrzení bylo pravdivé. Co s tím proboha mají společného obchodní cykly? Modely mohou předpokládat růst založený na minulých trendech, ale ZKOUMAJÍ, zda protiemisní politika může růst výrazně zpomalit --- a odpověď zní nikoliv. Nečeká se, že spotřebitelé 'rychle' použijí méně fosilních zdrojů --- časový rámec modelů je koncipován v dekádách. A nové zdroje se neobjevují 'magicky' --- odpovídají cenovým pobídkám, což je v ekonomii obvyklé.

Neměl jsem v úmyslu zaměřit se právě na Samuelsona, ale tento komentář je příkladem jisté podivnosti spojené s debatou o změnách klimatu. Oponenti politické změny obecně věří, že trh dokáže zázračné věci, že je schopen se přizpůsobit takřka všemu --- rozumějte všemu s výjimkou vládní politiky, která zpoplatňuje emise skleníkových plynů. Omezená světová nabídka ropy, půdy, vody --- žádný problém. Ale omezte množství CO2, které můžeme vypustit --- a vznikne naprostá katastrofa.

To je tedy pořádně legrační.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
8906

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2009