Proti jaké chřipce poslouží gripeny?

4. 5. 2009 / Miloslav Štěrba

čas čtení 1 minuta

Stíhačky gripeny z hangárů MO ČR budou deštníkem Pobaltí. Aktuální gripenový deštník (rusky se chřipka řekne "grip") "bude připraven zasáhnout v případě vojenského ohrožení těchto států". Odcházející ministryně a generalita NATO asi dobře znají reálné hrozby zemím Pobaltí.

Gripeny budou působit z letiště u litevského města Šiauliai. Jen pět kilometrů od města se nachází slavná Hora křížů. Kdysi sakrální, dnes poutní místo podobné Disneylandu, kam zbožní občané přinášejí své křížky. Nejlevnější koupíte za jeden lit od místních trhovců, abyste ho poté položili na sta tisíce či miliony dalších tam stojících-ležících. Česká armáda bude mít nyní čtyři na nebi. Konečně, lepší než kříže v Afghánistánu.

V novinové zprávě se uvádí, že "jednomístné letouny Jas-39 Gripen budou moci poskytnout pomoc a asistenci civilním letadlům v nouzi". Vskutku naléhavá potřeba zemím, které v případě Lotyšska odmítl vzít pod protektorát ruský magnát Abramovič, třebaže mu na nábřeží Daugavy v Rize rezervovali místo pro jeho jachty.

"Historická mise a první nasazení českého taktického letectva v zahraniční operaci v celé poválečné historii." Toť případná slova našich médií, k vyslání čtyř vypůjčených letadel k ochraně nezávislých států proti jedinému možnému agresoru -- Ruské federaci. Svoji životní misi zahájila paní ministryně Vlasta Parkanová zpěvem ku slávě radaru, končí stylově.

0
Vytisknout
8253

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2009