Keňské ženy hrozí politikům sexuální stávkou

30. 4. 2009

čas čtení 1 minuta

KD│Ženské organizace v Keni chtějí muže v čele země prostřednictvím sexuální stávky donutit k pacifistické politice. Bojkot hodlají podpořit dokonce i prostitutky, informoval Spiegel Online.

Kvůli hrozbě opakování krvavých povolebních nepokojů roku 2008 se ženy obrátily také na manželky prezidenta Mwaie Kibakiho a premiéra Raila Odinga a požádaly je, aby se ke stávce také připojily. Mezitím však i prostitutky daly najevo vůli podílet se na této akci, pokud jim bude zaplacen ušlý výdělek. .

Při loňských nepokojích, které následovaly po prezidentských volbách, přišlo v Keni o život více jak tisíc lidí a statisíce jich zůstaly bez přístřeší. Oba rivalové, Kibaki a Odinga, se poté dohodli na společné vládě. Přesto teď znovu vzrůstá napětí.

Ženská taktika směřující k vynucení pacifistické politiky prostřednictvím sexuální stávky je zdokumentována již v komedii Lysistrata, kterou napsal řecký básník Aristofanés roku 411 před Kristem. Ženy dvou znesvářených měst, Sparty a Athén, se podle hry pokusily ukončit Peloponéskou válku, ale namísto toho vyvolali válku mezi pohlavími.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
7057

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2009