Ukrajinští poslanci fyzicky zaútočili na šéfa televize za jeho "proruský" postoj

19. 3. 2014

čas čtení 2 minuty



Nacionalističtí ukrajinští poslanci fyzicky zaútočili na šéfa televizní stanice v Kyjevě a donutili ho napsat rezignační dopis. Skupina nejméně pěti mužů, včetně poslance Igora Mirošničenka z nacionalistické Strany Svoboda vtrhla do kanceláře Oleksandra Pantelejmonova, řvala na něho, bila ho a pak ho donutila napsat rezignační dopis. Útok nafilmovali a umístili ho na internet. Zhlédli ho už statisíce lidí.

Muži obvinili Pantelejmonova, že během nedávné krize v Kyjevě v posledních měsících vysílal proruské materiály a charakterizovali ho jako "moskevskou svini". Mirošničenko je členem nového ukrajinského parlamentního výboru pro svobodu projevu. Po útoku na ředitele televizní stanice se vyjádřil, že si nemyslí, že udělal cokoliv špatného, ale že je připraven podrobit se vyšetřování. Mirošničenko doval, že Pantelejmonov "sloužil Putinovi a ruské propagandě ... v době, kdy Ukrajinci umírali v ulicích".

Tikající bomba: Moskva přikročila k destabilizaci východní Ukrajiny

19. 3. 2014

čas čtení 9 minut

Kromě toho Moskva otevřeně sází na destabilizaci. Část jejího úsilí zahrnuje financování takzvaných vlasteneckých klubů a proruských sdružení na Ukrajině ze strany Kremlu. Během protestů v Charkově a také některých v Doněcku byly slyšet hlasy buřičů vykřikujících "Rusko, Rusko" - lidí dovezených autobusy ze sousedních oblastí v Rusku. Hodinky, které měli na rukou, ukazovaly moskevský čas. Mezi skupinami zapojenými do protestů je Eurasijské hnutí mládeže vedené Alexandrem Duginem z Ruska.

Není to jen Krym, kde si ruský prezident Vladimir Putin zahrává s ohněm, ale také východní Ukrajina. Většina lidí v ekonomicky silném regionu mluví rusky a odmítá novou vládu v Kyjevě.

Penzistka Oxana Kremeňuková kulhá, když míjí kulturní dům v malé východoukrajinské obci Majdan. V mládí tam chodívala tančit. Dnes omítka opadává a okna jsou rozbita. "Lidé v Kyjevě vedou naši zemi do občanské války", říká. "Ti budižkničemové by měli otročit tak, jako my zde." Kremeňuková dostává penzi ve výši asi 90 eur měsíčně. Aby měla co jíst, chová deset slepic a prase.

Turčinov: Krymské úřady mají tři hodiny na propuštění zadržovaných

19. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Dočasný prezident Ukrajiny, předseda parlamentu Alexandr Turčinov dává krymským úřadům tři hodiny na propuštění rukojmích a ukončení provokací na území poloostrova. V opačném případě budou provedena "adekvátní opatření", včetně "technického a technologického charakteru", říká prohlášení na Turčinovově webu.

"Všichni jsme Rusové"

19. 3. 2014

čas čtení 12 minut

Přinášíme záznam vystoupení světoznámého ruského režiséra a herce (a také přítele Vladimíra Putina) Nikity Michalkova, který dokládá, jak bolestně vnímají Rusové dění na Ukrajině. Video a překlad doporučujeme sledovat souběžně.

V Asii vzniká nová aliance mezi USA a Čínou

19. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Minulý týden dorazili do Pekingu vysocí američtí představitelé a experti na Afghánistán a Pákistán. Jejich cílem byly diskrétní rozhovory s čínskými protějšky. Ty jsou součástí málo známého, ale zásadně důležitého čínsko-amerického dialogu ohledně Afghánistánu, v němž se diskutuje o roli, jakou by mohla sehrát Čína po stažení amerických sil. To je důležité dění, součást nové Velké hry, která již vede k přeskupování geopolitické rovnováhy sil v regionu.

Zničil pohřešované malajské letadlo požár?

19. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Na serveru Wired argumentuje na základě své interpretace chování pilotů zmizelého malajského letadla MH370 Chris Goodwin, zkušený kanadský pilot, že v letadle zřejmě vznikl požár, který se svým chováním piloti snažili zlikvidovat, nakonec ale byli přemoženi kouřem a letadlo na autopilotu letělo do jižních moří tak dlouho, než mu došel benzín a pak spadlo do moře.

Piloti se podle Goodwina pokusili nouzově přistát na letišti Palau Langkawi, to znamenal onen náhlý obrat doleva. Transpondery a veškerou komunikaci vyřadil požár. Je možné, že došlo k vzniku požáru na přední pneumatice letadla, v důsledku její podhuštěnosti. Tento požár by po startu byl nezvládnutelným problémem. Goodwin cituje případy z minulosti, kdy takové požáry vedly k zničení letadla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britské imigrační orgány usmrtily Slovince

19. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta



Channel Four News vysílaly otřesnou reportáž o tom, jak britské imigrační úřady usmrtily Aloise Dvorzaka (84) slovinského inženýra v důchodu, žijícího v Kanadě. Trpěl začínající Alzheimerovou chorobou. Po smrti manželky se vydal letecky do slovinského Mariboru, aby tam po letech navázal kontakt ze svého prvního manželství. V Londýně měl přestupovat na letišti v Gatwicku, avšak imigračním úředníkům v důsledku svého onemocnění zřejmě řekl něco, co považovali za nepřijatelné. Nechali ho zatknout a odvézt v poutech do soukromého vazebního střediska pro imigranty v anglickém Harmondsworthu. Varování lékařů, že jeho zadržování je chyba a že nemá být čtyřiaosmdesátiletý muž držen v poutech, byla ignorována. Za čtrnáct dnů ve vazebním středisku Alois Dvorzak, stále ještě v poutech, zemřel na infarkt.

Těžba kovů a drahokamů v Afghánistánu

19. 3. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 6 minut

Zatímco se bojovalo v Afghánistánu, nikdo nepomyslel, jaké je v této zemi přírodní bohatství. A přece se prý jedná o hodnotu, jejíž velikost se vyjadřuje v bilionech (nikoliv miliardách) dolarů. Pojednává o tom pan Murray Brewster v novinách The Ottawa Citizen. Spíš se dá pochopit velikost toho bohatství než tvrzení, že na ně nikdo nepomyslel, když se bojovalo. 

USA uspořádají manévry v pobaltských zemích a posílají do Polska stihačky

18. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

  • Tiskový mluvčí Bílého domu Jay Carney uvedl, že "USA a mezinárodní společenství nikdy neuzná ilegální anexi jednoho z ukrajinských regionů" a že další sankce budou následovat. Bílý dům prý teprve rozhoduje o dalších hospodářských a diplomatických sankcích a jedná také o žádosti Ukrajiny o vojenskou podporu. USA chtějí také zabezpečit energetické zdroje Ukrajiny.
  • K situaci na Krymu uvedl Carney, že "existují právní prostředky, jimiž občané na Krymu mohli změnit svůj status vůči Ukrajině, ale musí se to dělat legálně."
  • Americký viceprezident Joe Biden řekl, že USA uvažuje o společném vojenském cvičení v pobaltských zemích.
  • Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov sdělil americkému ministru zahraničí Johnu Kerrymu, že sankce jsou "absolutně nepřijatelné" a "nezůstanou bez následků".
  • Německá kancléřka Merkelová souhlasí s prezidentem Obamou, že Rusko uštědřilo "nepřijatelnou ránu územní celistvosti Ukrajiny", že "sankce jsou důsledkem ruských akcí" a že "oba zůstávají otevřeni dialogu".
  • John Kerry se vyjádřil, že možnost ruské invaze na Ukrajinu by byla v dnešním světě "do nebe volající". Dodal, že Putin se ve svém úterním projevu "pokusil přepsat historii" a pokračoval: "Nikdo nepochybuje o ruských zájmech na Krymu. Kyjev má s Ruskem mimořádně silné vazby. Ale to nelegitimuje, že si můžete něco vzít jen proto, že to chcete."
  • Mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov řekl v rozhovoru s BBC, že "vojenská intervence na Ukrajině není v plánu". "Rusko udělá, co bude v jeho silách, prostřednictvím všech legálních prostředků, plně v souladu s mezinárodním právem, na ochranu Rusů žijkících na východě Ukrajiny a podá jim pomocnou ruku. Nikdo nemluví o použití síly ve východních oblastech Ukrajiny. Ale může tam dojít ke krveprolití. Protože jestliže ukrajinská vláda nevěnuje pozornost vážné situaci ve východních regionech, důsledky mohou být opravdu velmi vážné.
  • Ukrajinská armáda schválila použití zbraní na obranu svých vojáků. Potvrdila také, že jeden její důstojník byl usmrcen a kapitán zraněn na krku.
  • Joe Biden řekl polskému prezidentu Komorowskému, že do Polska bylo vysláno dvanáct amerických stihaček F-16.
  • Krymští Tataři oplakávají muže, který byl nalezen ubitý. Turecko pohrozilo uzavřít Bospor pro ruské lodě, pokud bude docházet k násilí vůči krymským Tatarům.

Putin: "Krym byl vždy součástí Ruska"

18. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

Motto:

"V kostce: Když vy porušujete mezinárodní právo, my ho budeme porušovat taky." Georgi W. Bushi, máte se za hodně co zodpovídat, napsal na Twitteru reportér deníku Guardian Shaun Walker.

  • Putin podepsal návrh zákona, v jehož rámci se má Krym stát součástí Ruské federace. Předtím pronesl před federálním shromážděním vzdorný projev, který byl přivítán ovacemi vestoje.
  • "Krym byl v srdci a v mysli Rusů vždycky součástí Ruska" a osud Krymu byl vždycky pro Rusy "životně důležitý", řekl Putin ve svém projevu.
  • Putin odmítl představu, že by se Rusko snažilo zmocnit se i dalších částí Ukrajiny. Je to prý strategie, jak lidi strašit. "Nechceme rozdělení Ukrajiny a nepotřebujeme to," dodal.
  • Putin zdůraznil, že práva všech menšin na Ukrajině budou chráněna. Oznámil, že všechny tři hlavní národnosti na Krymu - Ukrajinci, etničtí Rusové i Tataři - budou mít stejná jazyková práva.
  • Putin obvinil Západ, že "překročil ohledně Ukrajiny zásadní hranici" a "snaží se Rusko zastrašit sankcemi". Putin zdůraznil, že Rusko nebude nikdy usilovat o konfrontaci se Západem, ale bude hájit své zájmy.
  • Putin hovořil o různých intervencích ve světě, včetně na Blízkém východě, které zorganizovaly Spojené státy, a ty byly podle něho provedeny "právem střelných zbraní". Zdůraznil, že na Krymu nebyla vypálena "jediná zbraň", takže je nesmysl obviňovat Rusko z agrese.
  • Putin obvinil z "puče" na Ukrajině nacionalisty, neonacisty, rusofoby a antisemity. Argumentoval, že v ukrajinské vládě zasedají uzurpátoři a radikálové.
  • "Nejsme proti NATO, ale jsme proti tomu, aby bylo na našich hranicích," řekl Putin.
  • "Chceme přátelské styky s Ukrajinou, chceme, aby to byl silný stát. Jsou to naši čelní partneři. Spolu s ostatními zeměmi chceme tento proces umožnit."
  • Putin citoval statistiky. Podle většiny průzkumů veřejného mínění je 95 procent Rusů přesvědčeno, že by se měly hájit zájmy Rusů na Ukrajině. 84 procent Rusů si myslí, že by se to mělo dělat, i když to poškodí vztahy s jinými zeměmi. 83 procent je přesvědčeno, že Krym je už součástí Ruska a 94 procent lidí je pro to, aby Krym vstoupil do Ruské federace. Absolutní většina občanů Krymu a Ruské federace podporuje včlenění Krymu do Ruska - následoval bouřlivý potlesk.
  • Putin se obrátil na občany USA: "Nebyla Americká deklarace nezávislosti totéž, co udělali občané na Krymu?" Mluvil taky k občanům Německa: "Podporovali jsme sjednocení Německa, a doufáme, že Němci v tomto případě také podpoří Rusko."
  • Krym nebude nikdy domovem banderovců, bude domovem pro všechny etnické skupiny.
  • "Spojené státy a EU tvrdí, že Kosovo byl mimořádný případ. Co na něm bylo tak mimořádného?"

Západ odmítá Putinovu argumentaci

18. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Ukrajina neuznává dnes podepsanou smlouvu, v jejímž důsledku se dnes Krym stal součástí Ruska, uvedl Evhen Perebynis, mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí.
  • Britský ministr zahraničí William Hague oznámil v britské Dolní sněmovně, že společné námořní cvičení s Ruskem bylo zrušeno a licence pro prodej vojenského materiálu Rusku byly suspendovány.
  • Hague odmítl Putinovo srovnání Krymu s Kosovem jako pokus "zašpinit vody mezinárodního mínění". Poukázal na to, že v Kosovu probíhalo etnické očišťování. Zdůraznil, že Putin si zvolil "cestu izolace". Podle Haguea trvá vážný risk eskalace krize na Ukrajinu.
  • Francie uvažuje o vypovězení smlouvy na dodávku výsadkových plavidel Mistral do Ruska. Mohlo by k tomu dojít v další fázi sankcí a v koordinaci s dalšími západními státy.
  • Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že zavede odvetná opatření proti sankcím EU.
  • Americký viceprezident Joe Biden ve Varšavě konstatoval, že svět odmítl "pochybnou logiku" Ruska a varoval, že budou zavedeny další sankce.

Pozvánka:

Práce, prekarita a alternativy

19. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

První letošní cyklus Jiných pohledů na současnost, ve kterém jsme se zabývali prací, jejím teoretickým uchopením, proměnami v historii, ale také současnými podmínkami práce v ČR, zakončíme diskuzním panelem, který bude věnován alternativním pohledům na pojetí práce v současném systému neoliberálního kapitalismu.

Kdy: středa 19. března v 19:00
Kde: Městská knihovna v Praze (Mariánské náměstí 1/98, Praha 1)

Perestrojka 2014

18. 3. 2014

čas čtení 12 minut

Zdá se, že na Západě hned nepochopili, pokud lze vůbec hovořit o pochopení, že ukrajinská otázka není pro Rusko pouhou červenou čárou, ale že tato čára je tlustá a dvojitá.

RP| Tuto analýzu napsal Fjodor Lukjanov (1967), novinář, politolog, zakladatel a šéfredaktor internetového časopisu Rusko v globální politice (kromě ruské vychází také v anglické verzi pod názvem Russia in Global Affairs, obě viz ZDE) je výraznou postavou mladší generace současné ruské intelektuální elity. Politickým zaměřením je liberál; usiluje o věcný dialog se zahraničím o zásadních politických a ekonomických problémech. Tento komentář vyšel ve zmíněném časopise 16. března, v den krymského referenda. Přeložil Rudolf Převrátil.

Svět v hnědém stínu Ukrajiny a cesta za světlem

18. 3. 2014 / Miroslav Polreich

čas čtení 17 minut

Titulek je účelově zavádějící. Svět má přece jenom dnes jiné priority a motivy k jejich řešení. Globální problémy v souvislosti s Ukrajinou jsou jinde než v geografii. Mírové a klidné řešení existuje pod tlakem vzájemné odpovědnosti, kterou z nutnosti je možno očekávat. Podívejme se proto na situaci nejenom tendencí denních zpráv, ale hloubkové zahraničně politické úvahy, která musí být vždy nasměrována k řešení problémů cestou dohody.

Patří Rusko do skupiny zranitelných zemí?

18. 3. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 9 minut

Investiční skupiny mají slabost pro krátká stručná sdělení a akronymy. Tak jako na počátku 21. století rozpoutal bouři BRIC(S), aby se posléze od roku 2009 materializoval v setkání těchto rozvíjejících se, byť strukturálně odlišných ekonomik, tak minulý rok "zabodoval" slogan "The fragile five" -- Zranitelná pětka.

Dobří holubi se vracejí na Krym

18. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Blogger Anton Šechovcov publikoval jeden ze seznamů ultrapravičáků, neonacistů a starokomunistů, kteří působili jako pozorovatelé na nedělním krymském referendu. Ale ještě daleko zajímavější věc než jednotlivá jména zde uvedená reprezentuje fakt, že pozvání zajišťovaly tytéž belgické ultrapravičácké kruhy, které počátkem 90. let vyslaly do Ruska neonacistickou misii v čele s Eduardem Limonovem. Kruh se uzavřel, mise splněna: autoritářské pravicové Rusko stojí proti Západu jako "alternativa" a dědici Jeana-Françoise Thiriarta jsou u toho, když se jeho osud stvrzuje územní expanzí.

Prezidentské vol'by na Slovensku -- ilúzie a zúfalstvo občanov

18. 3. 2014 / Igor Daniš

čas čtení 13 minut

V prvom kole prezidentských volieb na Slovensku došlo k niekoľko prekvapeniam. Prvým je nízka podpora premiéra Fica cca 28%, čo nezodpovedá viacerým predvolebným prieskumom, ktoré Ficovi dávali podporu okolo 35% a volebnému výsledku Smeru-SD cca 44% v roku 2012. Fico získal v absolútnych číslach polovicu hlasov, čo Smer v roku 2012. Príčin je niekoľko. V prvom rade, na Slovensku v sobotu pršalo a vial silný vietor na celom území, čo odradilo časť voličov, hlavne Smeru. Celková volebná účasť bola iba cca 43%. Druhá príčina spočíva pre Fica v známom fakte, že časť voličov Smeru si želá Fica v kresle premiéra a nesúhlasila s jeho kandidatúrou. A tretia príčina tkvie vo fakte, že Smer-SD nerobí ľavicovú politiku a celkové jeho vládnutie nezlepšuje situáciu obyčajných ľudí.

Ukrajina: "Rusko na Krymu porušilo příměří, útočí na základnu"

18. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Aktualizace:

  • Během útoku na ukrajinskou vojenskou základnu v Simferopolu na Krymu byl usmrcen ukrajinský voják. Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany uvedl, že útočníci také zranili kapitána. Útočníky charakterizoval jako "neznámé jednotky, plně vyzbrojené". Ruské státní zpravodajství uvedlo, že během incidentu "byl také usmrcen příslušník krymské sebeobrany".
  • Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil Rusko z válečného zločinu poté, co se střílelo na vojenské základně v Simferopolu. Konflikt se podle něho přesunul z politické do vojenské etapy.
  • Jeden ukrajinský voják po útoku na ukrajinskou vojenskou základnu v Simferopolu zemřel, informuje Interfax. Byl zasažen střelou do krku, píše BBC. Reportér BBC Ben Brown hovoří o tom, že bylo slyšet dvě dávky střelby z automatické zbraně a druhý muž, kapitán, byl také zraněn.
  • Reportér NBC Ed Flanagan byl mezi prvními na místě, z odstupu pozoroval útok na ukrajinskou základnu a pořídil zde několik fotografií. Charakterizuje zde přítomné jednotky jako "ruskou sebeobranu", která přijela civilními vozidly.
  • Rozhlas BBC ovšem uvedl ve svém hlavním večerním zpravodajství, že průběh incidentu není jasný a že ruské servery uvádějí, že usmrcen byl příslušník ruské "sebeobrany".
  • Vojenský mluvčí Vladislav Selezňov sdělil tiskové kanceláři Reuters, že není jasné, kdo zaútočil, charakterizoval útočníky jako "neznámé síly, plně vyzbrojené a se zamaskovanými tvářemi".
  • "V Simferopolu ruští vojáci útočí na fotogrammetrické centrum, které je součástí zpravodajských struktur ukrajinských ozbrojených sil," napsala agentura Interfax-Ukraina. Při bojích byl zajat velitel a jeden voják utrpěl střelné zranění šíje. Pokud se zpráva potvrdí, znamená to, že ruská strana jednoznačně porušila příměří, které mělo platit do pátku.

O démonu činnosti aneb Moc má uhrančivý pohled Medúzy

18. 3. 2014 / Jiří Bátěk

čas čtení 2 minuty

"Být svobodný znamená moci si zvolit, čí chceš být otrok."

Jeanne Moreau

Dobře si všimněme, jací jedinci utváří klima společnosti, jací jedinci plní ekonomická periodika s puncem úspěšný. Určují ho hyperaktivní psychopati a sociopati, kteří žijí firmou a pro firmu. Geneticky vybaveni spát jen pár hodin denně a zbytek času trávit prací. Rozvedené trosky, co přátele nahradili obchodními partnery či kolegy z práce. Co vnitřní prázdnotu zahání neustálou činností, kterou samozřejmě vyžadují i od ostatních. Neukotveni v rodinném životě, žijí s přítelkyněmi či spíše s milenkami, bez koníčků a hlubšího zájmu o dění kolem sebe, své okolí. Jejich volba, jejich život. Žel svou modlu, boha Práce, vnucují ostatním. Neschopni pochopit, proč člověk musí a chce z práce domů, k rodině, k mimopracovním zálibám.

Analýza: Hrozí vážná katastrofa v důsledku sílícího globálního oteplování

18. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Do konce tohoto století vyžene ze svých domovů globální oteplování stamiliony lidí. Výrazně zvýší riziko ozbrojených konfliktů a zlikviduje biliony dolarů světové ekonomiky. Varuje to připravovaná zpráva OSN.

Jde o druhou ze tří publikací Mezivládního panelu OSN ke klimatickým změnám, která bude zveřejněna koncem března. Analýza varuje, že globální oteplování vyvolá obrovský tlak na světovou civilizaci a donutí lidi k masové migraci, zejména v Asii. Zvýší to riziko násilných konfliktů.

Analýza je založena na tisících vědeckých publikací. Vyplývá z ní, že od nynějška po celé nadcházející jednadvacáté století bude každé desetiletí medián objemu světových sklizní klesat o dvě procenta - a to v době rychle se zvyšující poptávky po potravinách. Podvyživenost dětí proto stoupne o 20 procent.

Globální oteplování také vyvine silný tlak na lidské zdraví v důsledku častých vln veder a požárů a zvýšeného rizika od nemocí přenášených potravinami a vodou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kdo je tu největší padouch?

18. 3. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Osvědčená resuscitace Adolfa Hitlera v bitvě "Dobra proti Zlu" na Ukrajině je opět na scéně. V Hitlerovi západní svět (se špatným svědomím) spatřuje jakýsi univerzální koncentrát zla, aby předvedl svou morální superioritu nad svými protivníky. Západ měl svého poválečného Hitlera v Manuelovi Noriegovi v Panamě, Slobodanu Miloševićovi v Srbsku, Saddámovi Husajnovi v Iráku, Asadovi v Sýrii a nyní ho má v ruském prezidentu Putinovi na Krymu.

O znepokojující homogenitě ruské televize

17. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V neděli večer vysílal první okruh ruské televize debatu asi osmi veřejných osobností o situaci na Ukrajině a na Krymu. Debata se konala v naprosto západním, výtvarně profesionálním, hypermoderním studiu, byla přerušována reklamami na nejatraktivnější západní výrobky. Přesto západní vůbec nebyla. Proč? Svým způsobem byla obdobou propagandy, jakou šíří české televize. Všech osm účastníků z mírně se odlišujících pozic hájilo postoje ruské vlády. Hovořili energicky, přesvědčivě a zjevně všechno mínili dobře, ale byl to jednotný hlas. Vykresloval postoje Ruska jako naprosto pozitivní, mírové, přátelské a vstřícné, oproti postojům Západu, které jsou nepřátelské, ničivé, kriminální a šílené. Vítal skutečnost, že drtivá většina obyvatel Krymu podpořila přičlenění této provincie jako "obrovské vítězství" a jako důkaz toho, že ruská vláda má pravdu. Na tom by nebylo nic špatného, každý má právo na svůj názor, jenže znepokojující bylo, že v pořadu, stejně jako tomu bývá v pořadech České televize, nezazněl opačný názor. Televize neposkytla prostor kritikům Putinova zásahu na Krymu a diskutéři se vůbec nepokusili postavit se "do bot" lidí, kteří si myslí něco jiného než oni. Stejně jako v České televizi.

Monolog jediného názoru v každé společnosti je nebezpečný, protože opakováním jedině své vlastní mantry a neschopností zohlednit to, co si myslí jiní, se společnost dostává do nebezpečné izolace, do virtuálního světa.

Otevírejte oči!

17. 3. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Nesměle, ale přece se v českém mediálním mainstreamu objevují i články, které vyznívají v chóru oslavujícím nově nastolenou "demokracii" na Ukrajině poněkud disonantně. Např. Lidové noviny zveřejnily 14. března článek Natálie Sudlenkové s výstižným titulkem "DSSS se učí od Majdanu", z něhož se čtenář mohl dozvědět v zásadě totéž co z mého článečku, který vyšel již 26. února v BL. Linkem na článek z Lidovek bohužel posloužit nemohu, protože na jejich internetových stránkách nějakým nedopatřením není. Nebo se snad stalo, že nedopatřením vůbec vyšel?

Rusko bude brzy v Evropě majitelem největšího klacku

17. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Již zhruba dvě dekády je v chodu proces, který nakonec teprve od Obamovy administrativy obdržel jméno "Pivot to Asia". Americké strategické priority se postupně přesouvají do ekonomicky významnějšího regionu, než jakým je tradiční a lze říci bývalé centrum světosystému - evropský kontinent.

S odchodem Američanů vznikne v Evropě úplně jiná mocenská konfigurace, než na kterou byli její obyvatelé zhruba čtvrt století zvyklí.

Proč Japonsko v roce 1941 nenapadlo SSSR?

17. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 16 minut

Jestliže nacistická Třetí říše vyhlásila za svůj cíl získání Lebensraumu, "životního prostoru", japonský vstup do války byl motivován odlišně. Hlavní problém imperiálního Japonska představoval přístup k průmyslovým surovinám, zejména ropě, železné rudě/šrotu a legovacím prvkům potřebným k výrobě kvalitní oceli. Zde zemi zle zasáhlo západní embargo a situace vyžadovala okamžité rozhodnutí.

Taky máte blbou televizi? Redaktor L. D. alias psi a primitiv V. F.

17. 3. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 2 minuty

Motto: "Jé, dyť tu nic nééni!"

(Varel Frištenský, Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem)

Jsou výroky, které by neměly zapadnout (naopak tesat se), a jejich autoři by naopak zapadnout mohli, až měli. Na to, aby člověk pochopil základní fakt, stačí méně než se celý život zabývat Sovětským svazem a poté Ruskem. To je případ redaktora Libora Dvořáka, který pro diváky zásluhou vedení České televize komentuje "jako divej" situaci na Krymu.

Putin proměňuje Rusko z měkké autokracie v tvrdě represivní stát

17. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

Referendum na Krymu je zároveň irelevantní a vysoce signifikantní, míní redakční komentář deníku Guardian. Je irelevantní, protože podle zákona země, v níž se konalo, je neplatné, a protože se konalo v době, kdy byl autonomní region Krym vojensky okupován. Mezinárodní organizace ho neuznají: Rada bezpečnosti OSN ho poměrem 13:1 odsoudila, jen Rusko to vetovalo. Referendum je ale významné, protože představuje obrovský krok směrem k ruské anexi Krymu a protože odhaluje do určité míry, co je ruský prezident Vladimír Putin zač.

Myslivec básníkem. Básník filozofem přírody

18. 3. 2014 / Miroslav Vejlupek

čas čtení 7 minut

Nejen lidská osobnost -- a půjde nám v tomto medailónku o spisovatele -, i knihy i předěly bibliografické mají svá výročí. Že už čtenář cosi podobného druhdy četl? Popojděme tedy.

Narodil se před sto dvaceti pěti lety. Knižní debut mu vyšel před jedním stoletím. Sérii pěti sbírek básní veršového členění završil před lety devadesáti. Veršového členění nezdůraznit nemůžeme, protože psal také básně v próze.

Bajka sankční, aneb Kterak nevychovati medvěda

17. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ne že bych si fandil v zoologii či snad etologii, a už vůbec nechci dávat knížecí doporučení. Leč čítal jsem jako dítě Curwooda, v poněkud pokročilejším věku pak Saltykova-Ščedrina; dovolte, bych suše předpokládal, že o zvířátkách toho nevím méně, než francouzský prezident či německá kancléřka, kteří v těchto dnech vyprávějí věru roztodivné pohádky. A proto taky píšu bajku sankční.

Velká realitní loupež aneb Zlatý standard v Century 21

17. 3. 2014 / Dana Krudencová

čas čtení 5 minut

Letos v létě to už budou dva roky od události, která padesáti rodinám obrátila životy naruby. O tento zvrat v našich životech se postarala realitní kancelář Reality 21 spadající do mezinárodní realitní sítě Century 21. Naše rozhodnutí využít při prodeji svých nemovitostí právě tuto realitku bylo doslova osudové. Do této realitní kanceláře každý z nás přišel s nemovitostí k prodeji -- v očekávání, že realitkou avízovaný ZLATÝ STANDARD nám zaručí kvalitní komplexní servis. Ovšem ani ve snu nikoho z nás nenapadlo, co vlastně tento příslib ve skutečnosti znamená -- nám poskytnuté služby byly opravdu VELMI výjimečné. Z realitní kanceláře jsme totiž odešli bez nemovitosti i bez peněz. Nemovitosti jsou převedeny na kupující, přičemž peníze za ně byly rozkradeny z advokátní úschovy Miloše Vlasáka -- smluvního advokáta realitky. Celkem zmizelo téměř 70 milionů korun, které policie nenašla.

Putin zahájil kroky k anexi Krymu

17. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Ruský prezident Vladimir Putin informoval oficiálně ruský parlament, že Krym požádal o připojení k Ruské federaci. Je to první legislativní krok k anexi krymského poloostrova. V neděli se na Krymu konalo referendum, kdy podle krymských činitelů údajně 97 procent zúčastněných voličů podpořilo odtržení Krymu od Ukrajiny. Spojené státy a EU deklarovaly, že toto referendum považují za protizákonné a uvalily na Rusko drobné sankce.
  • Krym byl původně předán Ukrajině nedemokratickým, stranickým způsobem, kdy se nikdo občanů neptal na jejich názor. Je nutno přivítat, že nyní se referendum konalo a tato chyba byla napravena, vyjádřil se Michail Gorbačov a kritizoval západní sankce vůči Rusku. Takové sankce mohou být podle něho uvalovány na země pouze ze závažných důvodů, což anexe Krymu není. A měla by je schválit OSN. ZDE
  • Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, který na základě "vůle lidu" uznává autonomní republiku Krym za suverénní stát. Dekret byl vyvěšen na webu Kremlu a jde o první krok k integraci Krymu do Ruské federace. Dokument vstupuje v platnost okamžitě. Putin se k otázce dále vyjádří zítra na mimořádné společné schůzi ruského parlamentu. ZDE
  • Ukrajina odvolala velvyslance v Rusku "ke konzultacím". Ukrajinské ministerstvo odvolává ke konzultacím velvyslance v Ruské federaci Vladimira Jelčenka, v souvislosti se situací na Krymu. "V souvislosti se situací kolem autonomní republiky Krym a nevyhnutelností posoudit některé její mezinárodní aspekty ukrajinská strana odovolává ke konzultacím velvyslance Ukrajiny v Ruské federaci Vladimira Jelčenka", stojí v prohlášení zveřejněném dnes na webu ministerstva. ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2014

8. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

V únoru 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 52 766,58 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v prosinci 2013 částkou 2625,82 Kč.

Zůstatek byl koncem února 2014 349 778,46 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

46571