Španělsko se mění v kastovní společnost

29. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
Španělovi, který se narodil v rodině s nízkými příjmy, by trvalo čtyři generace, než by dosáhl průměrného příjmu, zjistila zpráva OECD.
 

První věta Velkého Gatsbyho, mistrovského díla Francise Scotta Fitzgeralda, konstatuje dvě věci: Že svět je nefér a že je nerovný. Tak tomu bylo v Americe 20. let a tak tomu je i v současném Španělsku, napsal Miguel Ángel García Vega.


Narodit se do vzdělanější rodiny s většími finančními možnostmi je prakticky zárukou lepších pracovních vyhlídek. Sociální výtah - ekonomické a sociální mechanismy, které umožňují novým generacím mít se lépe než rodiče a prarodiče - je však zpomalen a jeho zastávky jsou dlouhé.

Španělovi narozenému v rodině s nízkými příjmy by trvalo 120 let, než by dosáhl průměrného příjmu. Ukazuje to nová zpráva OECD nazvaná "Pokažený sociální výtah? Jak propagovat sociální mobilitu".

Pokud se narodíte v rodině manuálně pracujících, máte 50 % šanci, že budete také manuálním dělníkem.

Zpráva OECD hovoří o "lepkavých podlahách", aby ilustrovala, jak nejchudší členové společnosti zůstávají uvězněni na dně sociální pyramidy a bohatí se drží na špici.

Neexistuje přitom zázračné řešení, které by sociální výtah urychlilo. Ekonomové navrhují posílit podporu nezaměstnaných, zvýšit produktivitu a zlepšit ekonomický výstup. Ale celé generace španělských politiků se právě o to snažily. Vzdělání by mělo výtah popohnat, ale Španělsko má v Evropě největší podíl dětí vypadávajících ze škol. V roce 2015 činil 19,9 %.

Michele Raitano, který učí politickou ekonomii na univerzitě Sapienza v Římě, upozorňuje, že podle jeho studií v zemích s velkou sociální nerovností, jako je Itálie, Británie nebo Španělsko, existuje velká příjmová nerovnost i mezi lidmi se stejným vzděláním, "což zvýhodňuje ty, kdo pocházejí z privilegovanějšího zázemí".

Tento obraz protiřečí často opakovanému tvrzení, že pokud tvrdě pracujete a získáte dobrou kvalifikaci, znamená to dobré pracovní vyhlídky a úspěšnou budoucnost. Privilegia elit zůstávají silná. V Británii systém 2 600 soukromých škol vychoval 29 % premiérů a 74 % soudců. A Španělsko má vlastní systém drahých a exkluzivních obchodních škol.

Pokud vzdělání nestačí a ekonomický růst nezaručuje úspěch, co lze dělat? "Nejlepší strategií jak zvyšovat mobilitu je omezit nerovnost v rodinách," říká Suresh Naidu, profesor ekonomiky na Columbia University a jeden ze zakladatelů sítě Ekonomie pro inkluzívní prosperitu.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
9067

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019