USA: Raketa odpálená z Jemenu na Saúdskou Arábii "byla íránské výroby"

15. 12. 2017

čas čtení 2 minuty
Spojené státy včera OSN předložili zbytky rakety odpálené na Saúdskou Arábii húsijskými milicemi v Jemenu. Označují je za přesvědčivý důkaz o zapojení Íránu do porušování rezolucí OSN.


Na letecké základně Anacostia-Bolling se nacházejí fragmenty rakety, o níž Američané tvrdí, že byla vyrobena v Íránu.

Jde o ohořelé zbytky rakety, která podle Pntagonu byla 4. listopadu odpálena z Jemenu směrem na Mezinárodní letiště krále Chalída nedaleko saúdského hlavního města Rijádu. Další exemplář představuje bezpilotní prostředek a protitankovou zbraň ukořistěnou Saúdy v Jemenu.

Írán popírá, že by jemenským Húsiům dodával takovéto zbraně.

Mezinárodní koalice vedená Saúdy dva roky bojuje v Jemenu proti Húsiům, kteří jsou íránskými spojenci.

Podle rezoluce OSN stvrzující dohodu mezi Íránem a světovými mocnostmi Teherán nesmí dodávat, prodávat nebo přepravovat země mimo vlastní hranice (což mnoho let prakticky bez jakékoliv mezinárodní pozornosti dělá v Sýrii - pozn. red.), aniž by taková operace byla předem schválena Radou bezpečnosti. Jiná rezoluce týkající se Jemenu zakazuje dodávky zbraní Húsiům a dalším frakcím.

Podle Katie Wheelbargerové, první náměstkyně ministra obrany pro otázky mezinárodní bezpečnosti, to může vést i ke schválení sankcí proti Íránu.

Pentagon předložil podrobné vysvětlení všech důvodů, proč je přesvědčen, že zbraně pocházejí z Íránu, včetně íránských log na fragmentech a unikátní konstrukce íránských zbraní.

To zahrnuje i raketu krátkého doletu Kiam. Podle Pentagonu byly získány úlomky dvou takových raket. Jedna z nich měla být odpálena 22. července a další 4. listopadu.

Íránská loga jsou vidět na plynových kormidlech raketového motoru a obvodové desce řídícího systému. Podle Pentagonu získané fragmenty ukazují také unikátní konstrukci ventilů typickou pro íránské zbraně.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6209

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2017