Americká armáda mění výcvikové standardy. Kvůli ruskému letectvu a prostředkům elektronického boje

18. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Americká armáda transformuje hlavní evropskou výcvikovou základnu v německém Hohenfelsu. Cílem je, aby vojáci, kteří nyní mohou čelit hypotetickému protivníkovi vybavenému přesnou municí, raketomety a pokročilými prostředky elektronického rušení, získali potřebné návyky. Ty jsou zcela odlišné do těch, které potřebovali v expedičních operacích v Iráku či Afghánistánu, a odvozují se od zkušeností ukrajinských jednotek.


Kapacity ruských průzkumných bezpilotních prostředků nutí americké jednotky v Evropě opustit dlouho nezpochybňovaný předpoklad o vlastní nadvládě ve vzduchu. Hlavní velitel v Evropě generálporučík Ben Hodges upozorňuje, že nic takového nemusela armáda provádět po celá desetiletí, avšak dnes ruské letecké a bezpilotní prostředky zpochybňují leteckou a zpravodajskou převahu, jíž se USA tak dlouho těšily.

Americká armáda nedávno odeslala do Evropy vybavení obrněné brigády, které bude trvale skladováno v klíčových lokalitách Východní Evropy.

Ale vyhodnocují se také lekce z ukrajinského konfliktu. 400 amerických vojáků zde nejen poskytovalo výcvik ukrajinským protějškům na západě země, ale také se zabývalo zprávami o nasazení ruské vojenské technologie na bojištích východní Ukrajiny.

"Ukrajinci by vám řekli, že když vidí určité bezpilotní létající prostředky, nebo je slyší, vědí, že hned za nimi letí raketa, protože byli `zaměřeni`," vysvětluje Hodges. "A tak se naučili, jak přežít v takovém prostředí."

Ruské kapacity pro elektronickou válku také nutí americké jednotky znovu se zaměřit na vybavení určené pro taktickou komunikaci. Existuje riziko, že s tím stávajícím mohou být odposlouchávány. "A pokud můžete být odposlechnut, můžete být zasažen," dodává Hodges.

Vysocí představitelé letectva nedávno vyjádřili obavy ze ztráty nadvlády ve vzduchu, protože rozdíl mezi kapacitami západních letectev a ruského protějšku se rychle snižuje. "Výsledek může být katastrofální," varoval náčelník generálního štábu letectva generál Mark A. Welsh III.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6159

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2015