Izrael a Turecko se blíží normalizaci vzájemných vztahů. Blokáda Gazy trvá, připravují se jednání o plynovodu

18. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Izrael a Turecko stojí na pokraji normalizace vzájemných vztahů, informoval zdroj v blízkosti izraelského premiéra. Ve středu proběhla tajná schůzka na vysoké úrovni ve Švýcarsku, která měla dohodnout podmínky usmíření. Premiér Netanjahu se omluvil za útok na flotilu do Gazy, který svého času vedl k roztržce, a turecký prezident Erdogan hovoří o pozitivním dopadu zlepšení vztahů s Izraelem.


Budoucí šéf Mosadu Josi Cohen a bývalý Netanjahuův zvláštní vyslanec v Turecku Joseph Ciechanover se setkali s generálním ředitelem tureckého ministerstva zahraničí Feridunem Sinirlioglem, aby zpracovali návrh podmínek dohody. Ta má ukončit roztržku vzniklou v roce 2010 po izraelském zásahu proti lodi Mavi Marmara. Sirinioglu je bývalým velvyslancem v Izraeli.

Dohoda přichází v okamžiku, kdy se Turecko dostalo do sporu s Ruskem kvůli sestřelení letounu Su-24. Ankara má také nedobré vztahy s většinou sousedů a je kritizována za přítomnost vojáků v Iráku a zapojení do obchodu s ropou "islámského státu".

Podle izraelských zdrojů se dohoda má týkat zřízení kompenzačního fondu pro rodiny devíti Turků zabitých na palubě lodi Mavi Marmara. Všechny turecké právní nároky spojené s s touto kauzou mají být staženy. Turecký velvyslanec se vrátí do Tel Avivu a izraelský vyslanec do Ankary.

Terorista Hamasu Salah al-Arúrí považovaný za organizátora únosu a vraždy tří izraelských výrostků v Guš Ecionu v roce 2014, bude mít zakázaný vstup do Turecka a jeho aktivity zde skončí.

Brzy budou zahájeny rozhovory o možnosti zřízení plynovodu do Turecka a dodávkách izraelského zemního plynu. Ankara je momentálně silně závislá na ruském plynu.

Po útoku na Mavi Marmaru Erdogan stanovil tři podmínky normalizace vzájemných vztahů: Omluvu, odškodnění a zrušení blokády Gazy. Netanahu se omluvil v roce 2013, kompenzace je zřejmě vyřešena, ale otázka zrušení blokády Gazy zřejmě zmizela z pořadu jednání. Izraelští představitelé tvrdí, že by jejich země blokádu kvůli dohodě s Erdoganem nezrušila.

V lednu má v kyperské Nikósii proběhnout třístranný summit Izrael-Řecko-Kypr věnovaný zemnímu plynu, bezpečnosti a regionálním otázkám.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4705

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2015