George Monbiot: Ohrožují nás daleko závažnější hrozby než islamistický extremismus

22. 7. 2015

čas čtení 4 minuty

Z globálního průzkumu, zveřejněného minulý týden organizací Pew Research Centre, vyplývá, že zatímco lidé v Severní Americe, v Británii, v Austrálii, Japonsku, Francii a Německu vidí Isis jako největší hrozbu, jíž čelí, občané většiny zemí v chudších částech světa - v Africe, v Latinské Americe a v Asii - vidí jako nejzávažnější hrozbu globální oteplování.

Winston Churchill měl pravdu, když řekl, v červnu 1940: "Na této bitvě závisí, zda přežije náš způsob života." Ti, kteří ho dnes napodobují, pravdu ve většině případů nemají. Taliban, Al Kajda, Saddám Husajn, Isis, islamistický extremismus - nic z toho nebylo a není existenciální hrozbou životu naší země. Ale všechny tyto "hrozby" jsou přeháněny, aby vypadaly hrozivě. Jsou záměrně nadány téměř nadpřirozenou silou, aby z toho politici mohli v budoucnu vytěžit pro sebe bronzovou sochu. Toto přehánění, jak jsme se poučili na případě Iráku, má své důsledky.

V pondělí se vyjádřil britský premiér David Cameron, že boj proti islamistickému extremismu je "bojem naší generace". Musíme podle něho zahájit tento boj ve stejném duchu, jako když jsme bojovali proti Hitlerovi. Ano, islamistický extremismus je reálný. Ano, vytváří reálné problémy a zosobňuje skutečnou hrozbu. Ale tvrdit, že je to "zásadní boj naší generace" znamená ztratit veškerou soudnost.

Vezmeme-li smrtelná nebezpečí, která hrozí tomuto národu, islamistický extremismus možná patří mezi nejzávažnějších 50, ale i to asi přeháníme. Špatná výživa, kouření, alkohol, samota, postupný rozklad zdravotnictví, dětská chudoba, znečištění vzduchu, dopravní nehody, nedostatek fyzického pohybu, dokonce i nesprávné bačkory, zabíjejí v této zemi daleko více lidí, než se to kdy podaří islamistickým teroristům.

Všechny tyto problémy (až na ty bačkory) potřebují více finančních zdrojů a více politického úsilí, než kolik se používá proti islamistickému terorismu. V dlouhodobé perspektivě jsou globální oteplování, odolnost bakterií vůči antibiotikům, eroze půdy a šíření jaderných zbraní daleko nebezpečnějšími problémy, než je islamistický teerorismus. Avšak "churchillovský" boj proti identifikovanému nepříteli je grandioznější a slavnější než úsilí vyvinuté proti nenápadným, ale daleko nebezpečnějším hrozbám. Boj proti islamistickému terorismu také stojí míň, protože není v konfliktu se zájmy ani korporací, ani miliardářů.

Abychom získali řádnou perspektivu, musíme pohlédnout jinam. Z globálního průzkumu, zveřejněného minulý týden organizací Pew Research Centre, vyplývá, že zatímco lidé v Severní Americe, v Británii, v Austrálii, Japonsku, Francii a Německu vidí Isis jako největší hrozbu, jíž čelí, občané většiny zemí v chudších částech světa - v Africe, v Latinské Americe a v Asii - vidí jako nejzávažnější hrozbu globální oteplování. Dokonce i v Turecku (kde, jak pondělní bombový atentát dokazuje, je terorismus skutečnou hrozbou) říká více lidí, že jsou "více znepokojeni" globálním oteplováním než Islámským státem. Státy, které ISIS ohrožuje nejmíň, považují tu hrozbu za největší. Je to šílenství, které uměle vytvářejí média, epidemie transkontinentální paranoi, kterou vlády rády podporují a zneužívají.

Politikové jako Cameron, Tony Abbot v Austrálii a Stephen Harper v Kanadě se odmítají zabývat skutečnými hrozbami, které ohrožují naši existenci - především rozkladem našeho klimatu - protože se obávají, že by si rozhněvali své sponsory. Vzali si z Churchillova dědictví nesprávné poučení, snaží se žít bojechtivou slávou a zapomínají, že Churchill uměl v rozhodných okamžicích dát přednost zájmům národa před zájmem své třídy.

Takže se Hitler v řečích politiků znovu a znovu rodí s tisíci tvářemi, nový "boj pro naši generaci" vzniká každého půlroku a všude kolem nás jsou krize, které vážně ohrožují naši existenci, zcela ignorovány.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
20934

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2015