Studie oxfordské university:

Komputerizací "je ohroženo 45 procent nynějších pracovních příležitostí v USA"

24. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Carl Benedikt Frey a Michael A. Osborne zkoumali ve své studii, do jaké míry jsou pracovní příležitosti ohroženy komputerizací. Použili nové metodologie, jejímž prostřednictvím podrobně zkoumali pravděpodobnost komputerizace u 702 nejrůznějších zaměstnání. Dospěli k závěru, že je v USA ohroženo 45 procent pracovních míst. Jejich studie poskytuje další důkazy, že "mzdy a úroveň vzdělání mají silně negativní vztah k pravděpodobnosti komputerizace určitého zaměstnání".

Např. časopis Fortune varuje, že už nyní jsou počítači nahrazována zaměstnání i novinářů, právníků, lékařů, a finančních analytiků. Nejde tedy o likvidaci pouze mechanických zaměstnání. Sdělovací prostředky například zjistily, že počítače dokáže lehce samy psát finanční a sportovní zpravodajství, a používají tohoto softwaru v době, kdy trpí finančními problémy v důsledku klesajících rozpočtů.

Podle zprávy britských analytiků z programu NESTA je 21 procent amerických zaměstnání "vysoce kreativních". 86 procent těchto pracovních míst (18 procent všech pracovních míst) prý v důsledků své kreativity nebude ohroženo automatizací, ovšem platy v těchto oborech budou nízké.

Všimněte si, že eroze tradičních pracovních míst už probíhá delší dobu. Většina turistických kanceláří byla zlikvidována, protože si lidi objednávají dovolenou na internetu. V Británii bylo uzavřeno velké množství bankovních poboček, protože lidé spravují své účty na webu a do pobočky většinou vůbec nemusejí chodit, atd.

Dokument v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
9587

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2015