Popularita Vladimíra Putina dosáhla v Rusku rekordních výšek

23. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Téměř devadesát procent Rusů schvaluje jednání svého prezidenta. Silně také podporují strategii Ruska vůči Ukrajině

V červenci dosáhla popularita Vladimíra Putina 87 procent, letos v červnu 89 procent, podle průzkumů organizace Levada Centre.

Zatímco v letech 2012 a 2013 byla Putinova popularita "jen" kolem 60 procent, výrazně se zvýšila loni po událostech na Ukrajině.

Jedním z vysvětlení pro vysokou Putinovu popularitu je skutečnost, že ruský stát nyní téměř úplně ovládá sdělovací prostředky. Nezávislé hlasy byly vytlačeny z rozhlasu a z televize a zavádí se i stále silnější vládní kontrola internetu.

Podle jiného průzkumu veřejného mínění organizace Levada z června 2015 je 66 procent Rusů přesvědčeno, že cílem západních sankcí je ponížit a oslabit Rusko. Jen 5 procent si myslí, že účelem sankcí je ukončit konflikt na Ukrajině. Asi 70 procent Rusů si myslí, že by Rusko nemělo měnit svou současnou strategii vůči Ukrajině jen proto, aby byly zrušeny sankce. 87 procent Rusů podporuje anexi Krymu a jen 4 procenta Rusů zastávají názor, že by se doněcký a luhanský region měly vrátit ke statusu, jaký měly před zahájením nyńějšího konfliktu.

Co se týče hospodářství, jen 13 procent popisuje stav ruské ekonomiky jako dobrý, 53 procent jej charakterizuje jako průměrný a 31 procent jako špatný nebo velmi špatný.

Putinova popularita je také daleko vyšší než popularita jiných světových vedoucích politiků. Nejblíže je mu Angela Merkelová s 67 procenty.

Hospodářský výkon Ruska se od roku 2000 téměř zdvojnásobil, i když se růst od roku 2007 zpomalil. Avšak více než polovina Rusů (53 procent) stále žije ze státního rozpočtu, buď jako státní zaměstnanci, důchodci anebo příjemci sociálních dávek. Někteří Rusové astronomicky zbohatli. Rusko má nyní 82 miliardářů. Když přišel Putin k moci, v chudobě žilo 29 procent Rusů. V roce 2013 to pokleslo na 11 procent, ale počet se dále nesnižuje. Průměrná délka života se za Putinovy vlády zvýšila od roku 2000 z 65 let na 70 let.

Bohatství Ruska je disproporčně založeno na přírodních zdrojích, a to ze 43 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10996

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2015