Mírový proces s Kurdy se rozkládá

26. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Křehký mírový proces mezi tureckou vládou a zakázanou Kurdskou dělnickou stranou (PKK) byl v neděli na hranici kolapsu poté, co byli usmrceni dva turečtí vojáci a čtyři další zraněni při atentátu na automobil, z něhož Ankara obviňuje kurdské vzbouřence.

K atentátu došlo poté, co Turecko zahájilo letecké údery proti postavením PKK v severním Iráku stejně jako proti Islámskému státu v Sýrii, jako odplatu za celou řadu násilných útoků, k nimž došlo minulý týden a z nichž Turecko obviňuje jak PKK, tak Islámský stát. Ti jsou však navzájem úhlavními nepřáteli.

Turecko požádalo v neděli večer NATO, aby v úterý uspořádalo mimořádné zasedání své rady podle článku 4 dohody Severoatlantického společenství, která požaduje konzultace mezi členy NATO. Podle prohlášení z tureckého ministerstva zahraničí mají být cílem úterního jednání informace od Tureckaa o probíhajících operacích proti Islámskému státu v Sýrii a proti zakázané Dělnické straně Kurdistánu v severním Iráku.

Američtí činitelé vyjádřili podporu pro letecké údery Turecka proti PKK. Konstatovali, že "respektují právo Turecka se bránit". Turecko minulý týden radikálně změnilo svou politiku a otevřelo své letecké základny pro Američany vedenou koalici a její letadla poté, co byly Spojené státy intenzivně frustrovány, že se Turecko nechce připojit k boji proti Islámskému státu.

Zatímco někteří pozorovatelé uvažovali, zdaa americká podpora pro turecké nálety proti PKK je součástí americké dohody s Tureckem, jiní konstatují, že je příliš brzo na to dospět k závěru, že Amerika Kurdy, své velmi významné spojence v boji proti ISIS, opustila za to, že se ke koalici bojující proti ISIS aktivně přidalo Turecko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8208

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2015