Znovu zoufalá prosba o finanční pomoc: český stát existenčně likviduje občany, kteří onemocní

27. 7. 2015 / Petr Hartman

čas čtení 3 minuty

Po velmi dlouhém přemýšlení jsem se rozhodl ještě naposledy požádat Vás o pomoc na účet 2110241859/2700 nebo o radu, práci, cokoliv… Jsem zoufalý.

Po posledním článku, kdy mi milí čtenáři Britských listů několikrát pomohli vyhnout se bezdomovectví, jsem doufal, že se po čase vrátím s happy endem. Nicméně jsem invalidní důchodce, žiji sám a žiji na severu Česka. Pro lidi jako já, zdá se, nejsou šťastné konce k mání. Naneštěstí, píše Petr Hartman a ke svému dopisu čtenářům Britských listů přiložil kompletní dokumentaci, která potvrzuje všechna fakta, jež uvádí.

Táhl jsem to pár měsíců, s prací na půl úvazku v Call centru, občasnou brigádou a důchodem, tip-top. Rozpočet: nájem, elektřina, jídlo, pes. Bohužel, když jste nucen fungovat tímto způsobem, stačí pár náhod, nečekaných událostí a celý rozpočet se zhroutí.

Je nepochopitelné, jak je možné, že český stát vás existečně zlikviduje a připraví o přístřeší, když onemocníte

27. 7. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Případ Petra Hartmana, jemuž, jak vděčně píše, čtenáři Britských listů finančně pomohli už v minulosti, není jediným případem, kdy se člověk na hranici svých existenčních možností dostal do katastrofální situace.

Nedávno jsme vás informovali o případu Jiřího Lofa, invalidy prvního stupně, který trpí arterosklerozou tepen a prodělal dvojitý bypass tepny . Na kotníku má bércový vřed cca 8 cm v průměru, který mu na chirurgii vyřezali a dodnes tuto ráno hojí. Panu Lofovi hrozilo, že skončí jako bezdomovec, protože jako nemocný neměl možnost vydělat prostředky na činži. Stát mu sice údajně uznal, že panu Lofovi náleží finanční podpora, ovšem prý ji může dostávat až od října 2015! Informoval jsem o jeho situaci ministryni sociálních věcí paní Marksovou-Tominovou, přislíbila, že případ dá k prošetření, zatím jsme od ní nedostali žádnou reakci. Přitom i pan Jiří Lof navzdory určité finanční pomoci, které se mu dostalo od našich čtenářů, stále stojí na pokraji finanční propasti.

Jiným případem byl případ pana Jana Posoldy ze Zlína, pacienta po mrtvici, který se těžce zadlužil, protože pomáhal synovi s problémy jeho firmy. Pan Posolda argumentoval, že by dluhy dokázal postupně splácet, avšak státní systém sociálního zabezpečení mu dlouho odpíral jakoukoliv pomoc. Nyní, když mu určitou pomoc už poskytl, pan Posolda skutečně pravidelně platí splátky z dluhů, ovšem jeho zdravotní stav a zdravotní stav jeho manželky se ve stresu, v němž žijí, výrazně zhoršuje.

Jsem si jist, že výše vyjmenované tři případy pana Lofa, pana Hartmanna a pana Posoldy jsou jen špičkou ledovce.

Jak je možné, že k takovýmto případům v České republice vůbec může docházet? A jak je možné, že se lidé zabývají nejrůznějšími pitomostmi - viz například nesmyslné ideologické řeže na facebooku - ale zásadní problémy, jako je lidskost a péče o lidi, kteří přece nemohou být necháni naprosto na pospas krutému osudu, je nezajímá?

Mediální obraz duševně nemocných v ČR

27. 7. 2015 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 12 minut

Motto : „V mých očích jsou zdi, oddělující zdravé a nemocné, jen výrazem slepoty vůči skutečné hodnotě člověka, která je tam i zde stejná..“ Franz Kafka

Během posledního roku se v českých médiích velmi často objevují pojmy jako duševní porucha, psychiatrie, psychicky nemocný člověk v úzkém spojení se slovy agrese, nebezpečnost, nevyzpytatelnost a dokonce vražda. Zvláště se potom bez uvedení hlubších souvislostí hovoří o schizofrenii. Přitom se v psychiatrických ambulancích z velké části pohybují lidé, kteří řeší potíže v osobním nebo pracovním životě, někdy jsou to úzkosti spojené s osamělostí, jindy z vyčerpávajícího zaměstnání, starosti o fyzické zdraví, strach z nedostatečné naplněnosti života, obavy ze smrti své nebo svých blízkých.

Rozhovor Britských listů 15:

Jak poznat, že média lžou

24. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Jak nám pomůže, abychom poznali, zda tvrzení, zveřejňovaná na internetu i jinde, jsou spolehlivá:

- Vyhýbat se tomu, co je anonymní, co vám tvrdí, že je jediné, že má tyto informace

- Vyhýbat se zdrojům, které spojují spoustu různých informací a dávají vám k nim výklad, aniž by vás nechaly přemýšlet, co ty jednotlivé informace samotné znamenají

- Pozor na emocionalitu






Rozhovor Jana Čulíka s analytikem České televize Milanem Krumlem o tom, podle čeho se dá poznat, že "informace", která nacházíme na internetu nebo jinde, jsou nepravdivé. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. července 2015.

Čínská burza ztrácí nejvíce za osm let

27. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

V Šanghaji byl dnes zaznamenán největší pokles kurzů čínských akcií za osm let, o 8,5 %, a vyvolal odezvu na burzách a komoditních trzích po celém světě. Burzy ve Frankfurtu, Londýně a Paříži se propadly o více než 1 %, o něco nižší propad je očekáván v New Yorku. Dolar oslabuje, naopak euro kvůli lepším než očekávaným výsledkům německé ekonomiky sílí.

Existuje politický odkaz Bernarda Falla?

27. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Je tomu již 55 let, co vyšlo první francouzské vydání knihy Bernarda B. Falla o vietnamském komunistickém režimu. Ačkoliv však Fall prožil dětství a mládí ve Francii, Le Vietminh byl překládán z americké angličtiny, protože Francouzi se vlastně o protivnících z války v Indočíně nic podrobného sami dozvědět nechtěli. A také další, mnohem slavnější Fallova kniha, Street Without Joy, musela být francouzskému čtenáři zpřístupněna teprve dodatečně.

"Nacisté se tajně krmí falafelem", tvrdí němečtí umělci

27. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Umělecká skupina Dies Irae se snaží v malém saském městě Freital zbavit ulice přítomnosti neonacistů. Zvolila k tomu jako prostředek billboardovou kampaň ve stylu "adbusters", podobně jako když si dělá legraci ze sexistických reklam v Berlíně.

Jenže minulou středu se vydala do Freitalu, který se v minulých měsících stal synonymem pravicového extrémismu, když zde neonacisté protestovali proti vznikajícím ubytovacím kapacitám pro žadatele o azyl.

Jak velký vliv má Kreml na Evropský parlament?

27. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Mnoho prostoru na komentářových stránkách bylo věnováno financování francouzské Národní fronty z Moskvy. Sérii půjček pro krajně pravicovou stranu před prezidentskými volbami v roce 2017 mnozí vnímají jako odměnu pro Marine Le Penovou za podporu ruské anexe Krymu.

Řecko řeší "skandál" "tajného plánu" využít rezerv bank k návratu k drachmě

27. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Někteří členové současné řecké vlády prý chtěli zkonfiskovat rezervy ústřední banky a účet daňových poplatníků v rámci příprav návratu k drachmě. Není jasné, jak vážně připrovala Tsiprasova vláda tento plán, který prý připravili bývalý ministr energetiky Panagiotis Lafazanis a bývalý ministr financí Janis Varoufakis. Avšak opoziční strany nyní vyžadují vysvětlení.

Tunisko zavedlo protiteroristický zákon. Vrací se k trestu smrti a může ohrozit demokracii

27. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Tuniský parlament velkou většinou schválil nový protiteroristický zákon. Kritici se ovšem obávají, že může ohrozit svobodu získanou v důsledku Arabského jara. Jedině Tunisko mezi zeměmi, v nichž v roce 2011 došlo k protivládním demonstracím, zavedlo demokracii, avšak rostoucí počet útoků islámských radikálů vede k nadřazování stability a bezpečnosti nad osobní svobodu.

Mírový proces s Kurdy se rozkládá

26. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Křehký mírový proces mezi tureckou vládou a zakázanou Kurdskou dělnickou stranou (PKK) byl v neděli na hranici kolapsu poté, co byli usmrceni dva turečtí vojáci a čtyři další zraněni při atentátu na automobil, z něhož Ankara obviňuje kurdské vzbouřence.

K atentátu došlo poté, co Turecko zahájilo letecké údery proti postavením PKK v severním Iráku stejně jako proti Islámskému státu v Sýrii, jako odplatu za celou řadu násilných útoků, k nimž došlo minulý týden a z nichž Turecko obviňuje jak PKK, tak Islámský stát. Ti jsou však navzájem úhlavními nepřáteli.

Americký evangelikalismus a náboženství v praxi

26. 7. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

V Česku si mnoho lidí plete náboženství, založená na posvátných knihách, jako je Bible nebo Korán, s nějakým doslovným dodržováním nějakého ideologického manuálu. Je tam napsáno to a to a ti lidi to musejí dělat, pokud chtějí být skutečnými věřícími. Dějiny náboženství ale ukazují opak: věřící čtou posvátné knihy podle toho, v jaké historické situaci žijí.

Díky tomu existuje i v jednom čase mnoho odlišných čtení v různých zemích, daných tradicí té které společnosti. Některé protestantské církve dnes např. oddávají homosexuály v kostele, zatímco jiné považují homosexualitu za léčitelnou nemoc a ještě jiné za strašný hřích. Někdy ale dochází i v rámci jedné tradice k velikým změnám v poměrně krátké době. Příkladem může být vývoj evangelikálního křesťanství v USA. Velmi hezké pojednání o tomto příběhu podává Theo Hobson v recenzi knih American Apocalypse Matthewa A. Suttona a Republican Theology Benjamina T. Lynerda v The Times Literary Supplement z 3. července.

Žádný Perry Mason, aneb Proroctví z hlubin ještěřího mozku

Proč nelze "konec kapitalismu" doložit ekonomickou statistikou z USA?

26. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Klasická kritika ideologie v pojetí, které v českých zemích pěstoval snad jen Záviš Kalandra, se věnovala reflexi zájmů a přání formujících perspektivu pozorovatele - a často způsobujících, že dotyčný některé věci vůbec nedokáže nebo dokonce ani nechce vidět. Sociologie vědění k tomu přidala četné podrobné studie nebo Mannheimovo rozlišení mezi totálním a partikulárním pojetím ideologie (ideologií danou sociální pozicí nebo způsobenou individuálními faktory). A ekonomický nobelista Daniel Kahneman, k jehož studii "Thinking, Fast and Slow" napsal Michal Kašpárek výbornou recenzi ještě před českým vydáním ZDE posunul reflexi příčin nepřesnosti lidského uvažování o další stupínek výše, když rozlišil mezi dvěma systémy vyhodnocování informací: "Systém 1" je založený na rychlém, rutinním, emocím a předsudkům konvenujícím zařazení nové věci do příslušné škatulky, jež provádí s minimálním úsilím archaický "ještěří mozek", zatímco "Systém 2" je založen na pomalé, pečlivé a náročné analýze "sine ira et studio". První systém se věnuje pouhé heuristice, zatímco plnohodnotné poznání pochází teprve ze druhého. Lidé mají pochopitelnou tendenci šetřit čas a prostředky a obejít se pouze s heuristikou.

Barack Obama v Keni požadoval, aby africké státy přestaly diskriminovat homosexuály

25. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Americký prezident Barack Obama zahájil během své návštěvy Keni bezprecedentní obranu práv homosexuálů v Africe. Řekl keňskému prezidentu, že stát nemá právo lidi trestat jen za to, "koho milují".

Obama během návštěvy rodné země svého otce poprvé ve funkci amerického prezidenta konfrontoval keňského prezidenta Uhuru Kenyattu a miliony Keňanů v televizi svými "jasnými" názory. V Keni je homosexualita protizákonná a 90 procent obyvatelstva ji považuje za nepřijatelnou.

Otazníky liberála nad smlouvou TTIP

25. 7. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Připravovaná smlouva mezi USA a EU o volném obchodu (TTIP) by mne jako přesvědčeného liberála měla spíše těšit, kdyby to ovšem v dnešní deregulované době měli liberálové tak snadné. Často se stává, že naplnění ideových požadavků v reálném životě podkopává samotné původní ideje. Mezi deregulací a svobodou není automatické rovnítko.

K "teorii" naprostého rozhňácání

25. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Představa a naprosté libovolnosti toho, jak si sociálně konstruujeme realitu, má své zřetelné meze. Ovšem čím virtuálněji nebo v čím omezenější sociální bublině žijete, tím menší šance, že si meze libovůle v poklesle postmoderní cochcárně vůbec kdy uvědomíte.

Voda v hrnci za normálního atmosférického tlaku vaří zhruba při 100 stupních Celsia. Pokud už vaříte v hrnci, je v důsledku skutečně jedno, jak proces nazýváte, základní parametry jsou totiž za takových okolností neměnné. A je dokonce vedlejší, jestli ve vodě v hrnci vaříte hovězí místo včerejších brambor a pociťujete nutkavou potřebu jen proto začít proces nazývat nějak jinak, třeba "napařování". Fyzika kašle na nezávazné plácání, třebaže se mu říká "diskurs".

A je dokonce jedno také to, pokud nekorektně argumentujete a tvrdíte, že kdo upozorňuje na neměnnost základního parametru vaření hlásá prý dosažení tepelné smrti vesmíru.

PŘEČETLI JSME:

Za tragédii ve Studénce může i stát

25. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Za tragédii ve Studénce může i stát, říká dopravní expert

Přejezd ve Studénce patří k nejnebezpečnějším v zemi, při nedávné modernizaci koridorových železničních tratí měl být podle proděkana dopravní fakulty Petra Moose odstraněn.

Zdroj: ZDE

Virální "videobomba" dvou kouzelníků při reportáži Sky News byla falešná

24. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta



Více než 800 000 diváků zhlédlo klip reportéra Sky News Ashishe Joshiho, který hovoří v popředí záběru před londýnským parlamentem o reformě zdravotnictví, kterou navrhuje britská vláda, zatímco v pozadí záběru dva kouzelníci provádějí trik s mizejícím mužem.

Několik mezinárodních médií včetně Huffington Post považovalo tento klip za reálný, ale v pátek vydala Sky News zprávu, že se klip na její stanici nikdy nevysílal. Natočil ho reportér Ashish Joshi samostatně jako PR akci pro dva kouzelníky, aby jim pomohl získat televizní kontrakt. Grafika, kterou normálně používá Sky News, byla do klipu přidána později.

Kouzelníci byli úspěchem klipu doslova šokováni. "Mysleli jsme, že to na webu zhlédne tak 400 lidí..." konstatovali překvapeně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Indický premiér pochválil projev opozičního poslance, požadující od Británie reparace

24. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Narendra Modi, indický premiér, pochválil opozičního poslance Shashiho Tharoora ze středolevicové Kongresové strany, který při vystoupení na Oxfordské univerzitě vášnivě argumentoval, aby Británie poskytla Indii odškodné za staletí ekonomického ničení a odvážení přírodních zdrojů. Mimo jiné Tharoor upozornil, že za druhé světové války způsobil v Indii Winston Churchil hladomor, v při němž zahynulo několik milionů lidí. Indický premiér uvedl:

"Tharoorův projev odráží pocity vlasteneckých Indů v této otázce a dokazuje, jak velký dopad může člověk mít, když v pravou chvíli na správném místě přednese přesvědčivé argumenty," řekl Modi na akci v parlamentě v Novém Dilí ve čtvrtek.

Patnáctiminutové video Tharoorova projevu zhlédlo více než 1,5 milionu lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britští euroskeptici včetně premiéra odmítli výzvu Baracka Obamy, aby Británie neopouštěla EU

24. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Úřad britského premiéra v Downing Street bagatelizoval výroky amerického prezidenta Baracka Obamy, apelujícího na Británii, aby neodcházela z Evropské unie, pokud nechce přijít o svůj vliv ve světě, a konstatoval, že "o tom rozhodne britský lid".

Americký prezident Barack Obama zdůraznil v rozhovoru pro BBC, že Washington má daleko větší zájem o vztahy s Británií, pokud je ta země součástí Evropské unie.

Poslední chvíle před kolapsem západní civilizace

24. 7. 2015 / František Františák

čas čtení 3 minuty

Naše podnebí se mění. To je zdokumentováno většinou vědců aktivně zkoumajících všechny aspekty životního prostředí. Zprávy vydávané Mezivládním panelem pro změny klimatu pravidelně s rostoucí přesností dospívají k závěru, že lidstvo je zodpovědné za zrychlující se klimatické změny vyvolané emisemi skleníkových plynů do atmosféry.

Medvědí služba poslance Štětiny

24. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Europoslanec Jaromír Štětina se během návštěvy Ukrajiny setkal s bojovníky dobrovolnických praporů Azov, Donbas a Pravý sektor ZDE. Učinil tak v okamžiku, kdy se zejména Pravý sektor po přestřelce v Mukačevu stále více angažuje v protivládních aktivitách a otevřeně napadá legitimitu demokraticky zvolených představitelů ukrajinského státu.

Roboti už jdou, aneb Pokrok jenž končí nezastavíš, čili Ani tato budoucnost není, co bývala

24. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Jedním z úhelných kamenů víry v technologický pokrok, která také v západních společnostech postupně vytlačila a nahradila víru 19. století v pokrok sociální - jev, jenž bylo možno zřetelně zaznamenat v posledních stádiích existence "reálného socialismu" - je Moorův zákon. Ten původně v roce 1965 tvrdil, že počet tranzistorů v integrovaných obvodech se pravidelně zdvojnásobí zhruba za dva roky. Již v roce 1975 ale spoluzakladatel Intelu Gordon Moore musel své tvrzení přeformulovat, protože bylo zjevné, že žádný takovýto "železný" zákon neplatí. Nyní věci zašly mnohem dále: Základní elektronické součástky přestaly zlevňovat, což bylo dalším nezbytným předpokladem vize "velké elektronické revoluce" živené ideology Silicon Valley ZDE.

Studie oxfordské university:

Komputerizací "je ohroženo 45 procent nynějších pracovních příležitostí v USA"

24. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Carl Benedikt Frey a Michael A. Osborne zkoumali ve své studii, do jaké míry jsou pracovní příležitosti ohroženy komputerizací. Použili nové metodologie, jejímž prostřednictvím podrobně zkoumali pravděpodobnost komputerizace u 702 nejrůznějších zaměstnání. Dospěli k závěru, že je v USA ohroženo 45 procent pracovních míst. Jejich studie poskytuje další důkazy, že "mzdy a úroveň vzdělání mají silně negativní vztah k pravděpodobnosti komputerizace určitého zaměstnání".

Před soudem stanul africký „Pinochet“

24. 7. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Nestává se příliš často, aby se před soudem objevili takzvaní „naši bastardi“, jinými slovy diktátoři, které v minulosti a v současnosti podporuje Západ (zejména Bílý dům) jen, aby popřel své nahlas proklamované hodnoty ohledně lidských práv. V těchto dnech stanul před soudem v Senegalu bývalý čadský diktátor Hissène Habré (a zároveň další z řady „gentlemanů“, které podporoval americký prezident Ronald Reagan), jemuž se také přezdívá africký „Pinochet“.

Malá poznámka k Řecku a teorii (i)racionálního aktéra

24. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

V teorii her, v níž vyniká řecký exministr financí Janis Varufakis, platí předpoklad racionálního aktéra, který se snaží maximalizovat svůj zisk, přičemž předpokládá, že protistrana činí totéž. Jenže pokud by reálný aktér skutečně jednal 100 % racionálně, ocitl by se za určitých okolností ve značné nevýhodě proti tomu, kdo tak nepostupuje. Proč? Jednoduše proto, že nemůže dostatečně přesvědčivě hrozit kroky, kterými by poškodil své zájmy. Stal se snadno průhledným a předvídatelným. V určitých situacích je mnohem výhodnější jednat z pozice toho, kdo dává najevo ochotu svůj zájem poškodit, tedy je (z hlediska výchozích předpokladů) "iracionální". Taková strana totiž může nakonec získat značné koncese, mnohem větší než ta, jež vyjednává "rozumným způsobem". Ovšem také více riskuje a může úplně prohrát. Ukázkou zmíněné vyjednávací strategie, velmi úspěšně realizované, byl třeba postoj KLDR k jadernému programu. Původně získala masivní pomoc výměnou za to, že se programu zřekne; později program obnovila a stejně vyrobila jaderné zbraně.

Další ukázkou je aktuální postup Ruska, které se samo "protisankcemi" poškozuje více, než kolik škod mu způsobují západní sankce - a zdá se, že až do konce funkčního období Baracka Obamy ze své výhrůžné "iracionality" může vytěžit řadu strategických výhod.

Jednání o řeckém dluhu nejsou tedy zpětně jen podnětem k zamyšlení, zda vůbec lze definovat racionálního aktéra bez stejně "racionálního" čtení situace sdíleného všemi hráči. Kromě toho je také namístě se ptát, nakolik se vůbec hodí standardně pracovat s teoretickou abstrakcí racionálního aktéra...

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2015

17. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

V čeervnu 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 150 564,80 Kč. Příjem z reklamy byl 13 996 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2015 209 875,59 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25980