Britští euroskeptici včetně premiéra odmítli výzvu Baracka Obamy, aby Británie neopouštěla EU

24. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Úřad britského premiéra v Downing Street bagatelizoval výroky amerického prezidenta Baracka Obamy, apelujícího na Británii, aby neodcházela z Evropské unie, pokud nechce přijít o svůj vliv ve světě, a konstatoval, že "o tom rozhodne britský lid".

Americký prezident Barack Obama zdůraznil v rozhovoru pro BBC, že Washington má daleko větší zájem o vztahy s Británií, pokud je ta země součástí Evropské unie.

Obamovy výroky vyvolaly nepřátelskou reakci od anglických euroskeptiků a nátlaková skupina Business for Britain, která chce, aby Británie opustila EU, se vyjádřila, že "Britové málokdy reagují pozitivně na zahraniční vměšování do domácí politiky".

Konzervativní europoslanec Daniel Hannan napsal na Twitteru: "Hele, Baracku Obamo, když tak miluješ EU, proč neuhradíš záchranu toho ubohého eura?"

Patrick O'Flynn, europoslanec za UKIP, uvedl, že je "od Obamy nemoudré činit nátlak na Británii, aby zůstala v EU jen proto, že se to Spojeným státům hodí. Musíme hájit v první řadě vlastní národní zájmy." Naléhal také, aby Cameron získal zpět z EU pro Británii právo uzavírat dohody o mezinárodním obchodu.

Proevropané argumentují, že kdyby Británie opustila EU, oslabilo by to vliv Británie v zahraničí a Obamovy výroky jejich argumentaci podpoří. V rozhovoru Obama zdůraznil, že Británie je "nejlepším partnerem" Ameriky, v důsledku své ochoty používat svého vlivu a moci "mimo svůj bezprostřední sebezájem s cílem vytvářet bezpečnější, uspořádanější svět".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8509

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2015