Bosenský imám byl sedmkrát napaden za to, že se modlí za mír

9. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Muž s dlouhým plnovousem vpadl na dvůr mešity v Trnovi na severovýchodě Bosny a srazil Selvedina Beganoviće k zemi. "Teď tě oddělám!", vykřikl, třikrát vrazil nůž do imámových zad a utekl.

Nešlo o náhodný útok: Beganoviće vloni postihlo celkem sedm útoků, z nichž viní muslimské extrémisty - z toho tři za poslední měsíc.

Jaký je důvod hněvu džihádistů? Beganović v mešitě káže bosenským muslimům, že není jejich věcí bojovat v Sýrii nebo Iráku. A je odhodlán v tom pokračovat bez ohledu na to, kolikrát se ho extrémisté pokusí umlčet.

"To není naše válka," řekl imám AP. "Naším džihádem je bojovat proti nezaměstnanosti. Pečovat o rodiče, kteří mají malé důchody. Pečovat o sociálně znevýhodněné."

K islamistickým militantům v Sýrii a Iráku se podle úředních odhadů připojilo asi 150 bosenských občanů, mnozí z nich bojují za "islámský stát". Všichni jsou zřejmě členy malé komunity, která se řídí ultrakonzervativní interpretací islámu. V prosinci soud obvinil muže, který je patrně duchovním vůdcem skupiny rekrutující bojovníky pro islámské militanty v Sýrii a organizující teroristickou skupinu.

Beganović, který každý týden káže v plné mešitě, říká svým následovníkům, že skupiny jako "islámský stát" šíří "zvrácenou verzi islámu".

"Kdy Muhammad někoho sťal?", ptá se. "Kdy vzal nůž a odpravil nevinného novináře?"

Dragan Lukać, ředitel federální policie, obiňuje z útoků na Beganoviće navrátilce ze syrské fronty. Imám byl vážně zbit a pobodán ve tváři, na zádech a na rukou. Vyšetřovatelé stále pátrají po útočníkovi, který ho minulý týden napadl s nožem.

"Každý kdo se vrací z této fronty je nebezpečný," říká Lukać. "Tito lidé jsou schopni útočit na občany, majetek nebo státní instituce."

Militantní islám byl v Bosně prakticky neznámý, tamní převážně sekulární populace ho poznala v 90. letech během balkánských válek, kdy arabští žoldnéři pomáhali bosenským muslimům odrážet srbské útoky. Tito bojovníci se v některých případech v Bosně usadili a prosazovali radikální verzi islámu, které oficiální islámská komunita oponuje.

Lídr této komunity Husejn Kavaźović, opakovaně varuje věřící, aby nepodléhali extrémistické rétorice, které je má přimět k odchodu do války v Sýrii.

Přesně to dělá i Beganović - a riskuje přitom život.

"Jsou to nebezpeční lidé," říká. "Jejich místo je v psychiatrické léčebně."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13265

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2015