Martynov: "Teroristický útok v Paříži připravily americké zvláštní služby"

9. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Alexej Martynov v rozsáhlém rozhovoru pro LifeNews tvrdí, že teroristický útok v Paříži připravily americké zvláštní služby. ZDE. Tvrdí to zcela bez důkazů, pouze na základě spekulace, že útok údajně nahrává americkým zájmům, které údajně stojí za celou problematikou "islámského státu".

LifeNews je v Rusku široce sledovaná soukromá televizní stanice blízká Kremlu a považovaná za hlásnou troubu služby FSB. Alexej Martynov se označuje za politologa a "lidskoprávního aktivistu", od roku 2008 stojí v čele Mezinárodního institutu pro nové státy, předtím předsedal putinské "nevládní" organizaci s názvem Za demokracii a lidská práva. Ve všech ohledech odjakživa prosazuje oficiální kremelskou linii. Lze tedy předpokládat, že oficiální linie Kremlu se ani tentokrát příliš neliší od toho, co Martynov právě předložil milionům ruských diváků.

Na okraj se sluší poznamenat, že je opravdu zajímavé ptát se, kterým zájmům skutečně nahrává vražedný útok v Paříži. Může totiž zapříčinit vítězství proruské a antiislamistické Národní fronty v prezidentských volbách v květnu 2017. Marine Le Penová chce Francii vyvést z NATO, což docela určitě není v zájmu Spojených států. Kromě toho v širším kontextu atentát již nyní výrazně posiluje ruský narativ, podle nějž se má Evropa oprostit od "nerozumných" výhrad vůči ruské agresi na Ukrajině i v celém postsovětském prostoru a spojit se s Ruskem ve 3. světové válce proti islámu. Přesto by bylo zcela neseriózní jen z tohoto důvodu tvrdit, že za vyvražděním redakce týdeníku Charlie Hebdo stály ruské zvláštní služby. Neexistuje totiž jediný důkaz, který by takovou verzi potvrzoval.

Pokud se týče Martynova, pravděpodobně začíná prosazovat nejnovější kremelskou agendu. Snaží se vytvořit z disparátních prvků jednotný obraz "americkoislámského" nepřítele, který by sblížil Rusko a Evropu "ve společném boji proti terorismu a americké hegemonii". Řekněme podobně, jako německá Pegida bojuje proti trojjedinému nepříteli v podobě islámu, politiků a médií.

Myslím že nebude trvat dlouho a vyprávěnku o ruské záchraně Evropy před islámem budeme až do omrzení poslouchat z úst Putinových přímluvců v celé Evropě, včetně těch českých.

0
Vytisknout
19699

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2015