"Reportéři bez hranic" odsoudili pokrytectví pařížské demonstrace

11. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Aktivisté za svobodu tisku odsoudili skutečnost, že nedělní obří demonstrace jednoty v Paříži se účastnili i politikové ze zemí, které potlačují lidská práva a tiskovou svobodu. Takže demonstrace za "svobodu projevu" vyzněla poněkud pokrytecky.

Organizace Reportéři bez hranic kritizovala politiky z Egypta, z Ruska, z Turecka, z Alžírska a ze Spojených arabských emirátů. Tyto země se nacházejí na žebříčku svobody projevu, který tato organizace sestavuje, na 159., 148., 154., 121. a 118. ze 180 míst.

"Měli bychom projevovat solidaritu s časopisem Charlie Hebdo, aniž bychom zapomínali na jiné časopisy na světě," zdůraznil Christophe Deloir, generální tajemník organizace Reportéři bez hranic. "Bylo by nesnesitelné, kdyby představitelé ze zemí, které umlčují novináře, měli prospěch z tohoto výronu emocí, a zlepšili si tak svůj mezinárodní image. Neměli bychom dovolit, aby utlačitelé tisku plivali na hrob časopisu Charlie Hebdo."

V Turecku je nyní trestně stíháno téměř 70 novinářů za to, že si dovolili publikovat články o údajné korupci blízkých kamarádů bývalého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, který je nyní v Turecku prezidentem.

V Egyptě je vězněno 16 novinářů, včetně tří z televize Al Jazeera. Novináři z Al Jazeery jsou vězněni od prosince 2013 za "šíření falešných zpráv" a "členství v teroristické organizaci". Mezi třemi novináři z Al Jazeery je Peter Greste, bývalý reportér televize BBC, který žádá egyptské úřady o vyhoštění ze země.

Rusko vězní několik ruských novinářů, většinou na Sibiři, a dvě nevládní ruské organizace, které podporují sdělovací prostředky, vláda přidala na seznam "cizích agentů", což je výraz, který tam úřady používají k stigmatizaci nevládních organizací, které dostávají finance ze zahraničí a jsou podezřívané z "politické činnosti". V prosinci bylo zatčeno 20 aktivistů, včetně Maši Aljochinové ze skupiny Pussy Riot, kteří zorganizovali celonoční protest proti odsouzení Alexeje Navalného, kritika Kremlu, a jeho bratra Olega.

Alžírsko zakazuje veřejné demonstrace a protesty. Internetové stránky Algérie-Focus napsaly: "V Alžírsku jsou demonstrace a veřejné protesty zakázány, avšak alžírští ministři mají právo účastnit se demonstrací ... v ulicích Paříže!"

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10344

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2015