Financial Times: Radikální levice má pravdu ohledně zadluženosti Evropy

12. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Je logicky nekonsistentní, aby se eurozóna přidala k světové stagnaci a nerestrukturalizovala se

Předpokládejme, že sdílíte globální konsensus ohledně toho, co by teď měla učinit eurozóna. Konkrétně řečeno, chcete větší investice do veřejného sektoru a restrukturalizaci dluhů, píše v deníku Financial Times Wolfgang Münchau.

Jakou stranu byste měli volit? Nemáte moc velkou volbu. V Německu tuto agendu podporuje pouze strana Die Linke, bývalí komunisté. V Řecku ji podporuje Syriza, ve Španělsku Podemos.

Co se děje s evropskými středolevicovými stranami, sociálními demokraty a socialisty? Oni tuto agendu nepodporují. Možná ano, ale jen v opozici.

Z radikálních stran, které nedávno vznikly a mají velkou podporu, je nejzajímavější španělská Podemos. Zřejmě nabídne eurozóně systematickou strategii jak řešit hospodářské otázky po nynější krizi.

V nedávném rozhovoru předložil Nacho Alvarez, sedmatřicetiletý profesor ekonomie a čelný člen hospodářského týmu strany Podemos, její program s občerstvující jasností. Argumentoval, že španělská zadluženost, soukromá i státní, je nezvládnutelná a je nutno ji snížit. To by se dalo udělat kombinací nového vyjednání úrokových měr, odložení splácení, restrukturalizace dluhů a tzv. haircutu, tedy odepsání určité části dluhů. Zdůraznil také, že Podemos nechce opustit eurozónu, ale že nebude trvat na členství v eurozóně za každou cenu. Cílem je hospodářský rozkvět země.

Z hlediska outsidera je toto velmi rozumný postoj. Nikoliv tak ve Španělsku. Establishment se tam obává, že Podemos promění Španělsko v evropskou verzi Venezuely. Avšak není nic kontroverzního na tvrzení, že když je dluh nezvládnutelný, musí být restrukturalizován.

Postavení strany Podemos uznává jednoduchou pravdu, týkající se eurozóny koncem roku 2014. Je logicky nedůskledné, aby jednotná evropská měna přijala trvalou stagnaci a aby nerestrukturalizovala své dluhy.

V současnosti však evropské vlády hrají hru na předstírání, že je všechno v pořádku. Kam taková krátkozraká strategie vede, je vidět v Řecku.

Tragedií dnešní eurozóny je postoj rezignace, s níž establishmentové strany centristické levice a centristické pravice dovolují, aby Evropa upadla do hospodářského ekvivalentu jaderné zimy. Je zvlášť tragické, že jen strany extremní levice podporují rozumnou politiku, jakou je restrukturalizace dluhů. Vzestup strany Podemos dokazuje, že po alternativní politické strategii je poptávka. Dokud establishmentové strany nezmění svou strategii, bude to obrovská politická šance pro strany, jako je Podemos a Syriza.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9375

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2015