WSJ: Česká koruna je v roce 2015 nejrychleji klesající měnou

13. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Která měna se v roce 2015 nejvíce propadá, ptá se Wall Street Journal. Není to ani ropou prosáklá norská koruna, ani krizí postižený ruský rubl, ani slábnoucí euro či libra. Překvapivě je předstihla jinak normálně nudná česká koruna.

V pondělí oslabila vůči euru o 1 procento po zveřejnění deprimujících údajů o objemu prodeje zboží v České republice, takže za poslední rok poklesla celkem o 2,7 procenta. Je pravděpodobné, že Evropská ústřední banka přikročí k dalšímu kvantitativnímu uvolňování, což oslabuje euro, ale vůči dolaru nepoklesla žádná světová měna více v roce 2015 než česká koruna, která zaznamenala ztráty ve výši 5,4 procent.

Pokles koruny je důsledkem propadu eurozóny do deflace, který má vliv i na ČR, jejíž ekonomika je s eurozónou těsně provázána. Vysoká míra, do níž ČR je nyní deflací v eurozóně postižena, překvapila mnoho investorů.

Česká ekonomika není jediná, která je těsně provázána s eurozónou: polský zlotý a maďarský forint také oslabily spolu s eurem při očekávání dalšího kvantitativního uvolňování Evropskou ústřední bankou. Avšak na rozdíl od ČNB, ústřední banky v Polsku a v Maďarsku mají možnost snížit úrokové míry. Což v ČR nejde, neboť úrokové míry jsou tam už na pouhých 0,5 procentech. Jedinou protideflační možností, kterou ČNB má, je oslabovat měnu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11708

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2015