Euroatlantickou civilizaci pohlcuje syndrom nadřazenosti

13. 1. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

To, co se stalo v redakci Charlie Hebdo, je tragédie. Z lidského i kulturního hlediska. Je to zločin, proti němuž je nutno vystupovat. Nikoliv jen jednorázovou afinitou k davové solidaritě, ale principiálně. Svoboda slova je v současnosti možná jedinou skutečnou svobodou, kterou můžeme skutečně naplňovat. Její význam pro to, co jsme a čím deklarativně chceme být, je nezpochybnitelný. Je to nepostradatelná součást všech dalších práv, kterými se tak pyšně odlišujeme od jiných společností, jimiž tak trochu pohrdáme. Naše kolonialistická nadřazenost nám pak přirozeně velí okázale truchlit nad několika mrtvými jedinci vlastního "druhu". Tisíce mrtvých černochů, kteří o svobodě slova nikdy neslyšeli, nevyvolají než hořké pokývání hlavou, než od této krvácející hluboké rány na těle jiného odvrátíme pohled k vlastní oděrce, kvůli které nás málem postihl celkový kolaps. Naštěstí jsme zalarmovali celý integrovaný záchranný systém...

Proč svět ignoroval nigerijské vraždění skupiny Boko Haram?

13. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Zatímco se pozornost médií soustředila na teroristické útoky v Paříži minulý týden, islámští extremisté vyvraždili více než 2000 Nigerijců. Co činí jeden masakr významnou zprávou a proč je druhý zapomenut?

Francie truchlila za 17 zavražděných osob. Globální politikové a přibližně 3,7 milionů lidí demonstrovalo v ulicích Francie svou jednotu.

Potřebuje islám humanismus a reformaci?

13. 1. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Občas se setkávám s názorem, že islám dnes potřebuje svůj humanismus a reformaci. Bývám z toho dost zmatený, neboť dějiny islámu jsou prostě jiné než dějiny křesťanství, navíc dnes žijeme v globalizovaném světě, v němž tradiční pojetí víry jak u křesťanů tak u muslimů rozežírá konzum. Těžko říci, jak by se zdařila evropská renesance a reformace, kdyby čelila konzumu…. nejspíše by nebyla vůbec zapotřebí, protože by se křesťanství stalo politicky bezvýznamné.

Svět řeší útok v Paříži. Na Ukrajině začíná ruská ofenzíva

13. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Německá kancléřka Merkelová v pondělí zrušila čtyřstranný summit v Astaně, který se měl konat ve čtvrtek. Odůvodnila to neplněním Minských dohod ze strany Ruska a proruských separatistů na východě Ukrajiny. Mezitím se bezpečnostní situace na Donbase opětovně vyostřuje a bojová činnost byla obnovena po celé linii fronty. Separatisté se otevřeně chlubí ofenzívními ambicemi, Kyjev tvrdí, že na separatistickém území je více vojáků ruských pravidelných a nepravidelných jednotek, než zde má sám k dispozici. Na druhé straně Moskva obviňuje Kyjev, že se chystá k "vojenskému řešení".

Charlie Hebdo, náboženství a sociální otázka

13. 1. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Podle izraelského listu Haaretz by v Izraeli nemohl Charlie Hebdo vycházet, protože Izrael má zákon, který zakazuje urážet náboženské cítění. David Brooks v New York Times argumentuje, že satirické obrázky na způsob Charlie Hebdo by nemohly být publikovány v USA na univerzitní půdě. I pro mnohé dnešní Evropany může být velkou otázkou, proč vůbec připustit urážení náboženství.

Výzkum: většina učitelů i žáků má zkušenost se šikanou

13. 1. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 11 minut

„Ukázalo se, že skoro dvě třetiny dotázaných učitelů se s kyberšikanou setkalo (nemusela se týkat jejich osoby) a více než 90 % všech učitelů považuje kyberšikanu za něco, co je ohrožuje,“ řáká Ladislav Csémy, vedoucí výzkumního projektu zaměřeného na agresivitu ve školách. Z výzkumu vyplynulo, že učitelé vnímají vzestupný trend agresivního chování dětí. „Poznatky, které jsme získali, nasvědčují tomu, že děti často nejsou v rodinách vychovávány tak, aby cítily, kde jsou hranice. Právě nejasné vymezení hranic vede k tomu, co pak učitelé vnímají jako nárůst projevů hrubosti a násilí,“ uvádí Csémy. V rozhovoru s ním rozebíráme další detaily a závěry výzkumu.

Čtenáři Britských listů zachránili důchodkyni z Prahy 8

12. 1. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Do právě uplynulého víkendu poskytli čtenáři Britských listů celkem 48 781 Kč imobilní invalidní důchodkyni z Prahy 8, která od doby před Vánocemi přežívala v nevytopené garsoniéře, protože jí Pražská energetika brutálně odpojila od dodávky elektřiny. V domě byl taky v důsledku problémů na vyšších patrech ucpaný záchod, který majitelka nemovitosti neprojevila zájem opravit po delší dobu, takže stará paní obývající nevytopenou garsoniéru byla nucena umísťovat výkaly do různých džberů a kuchyňských hrnců. Britské listy se o šokujícím případu dověděly prostřednictvím souseda, Jindřicha Fibigera, který se snažil staré paní pomoci a zalarmoval Městský úřad v Praze 8, který nám však oznámil, že "vyčerpal veškeré právní možnosti pomoci této důchodkyni" a že "v obtížné situaci je v naší čtvrti občanů celá řada".

Střety zájmů za zájmy veřejnými? I v případě osudu dětí?

12. 1. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Debata kolem novely školského zákona odhaluje střet zájmů mezi odborníky i nedůsledný přístup zřizovatelů k řešení segregace na školách. Rozpory panují i v tom, jakou roli mají hrát ve školní přípravě domácí úkoly. Odklady se psychologu Martinovi jeví jako symptom nedůvěry rodičů ve školský systém. Je zajímavé, co se stane, když si učitelka vyzkouší roli žákyně: lituje, že to nepřišlo mnohem dříve. Jak funguje systémová podpora inkluze v praxi? Podívejte se na přehled nejčtenějších článků na webu EDUin.cz v minulém roce. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (1. 12. – 7. 12. 2014), připravovaném spolkem EDUin.

Foreign Policy: Why Washington Needs to Get Over Vaclav Havel

12. 1. 2015 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

It’s now just over a quarter of a century since December 29, 1989, when the parliament of what was then the Czechoslovak Socialist Republic elected the dissident playwright Vaclav Havel to the presidency. This happened a mere eight months after Havel was released from jail by the communist regime that had imprisoned him for his activities as a human rights defender. Not many world leaders can boast of going from political prisoner to chief of state in the course of a single year.

Jan Čulík v americkém časopise Foreign Policy polemizuje s nedávnými články v americkém tisku, které kritizovaly novou českou zahraniční politiku. Celý text v angličtině: ZDE

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

2000 mrtvých v Nigérii, avšak Twitter a evropské ulice to nechává chladnými

12. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Jeden z nejpřednějších církevních představitelů v Africe obvinil Západ, že ignoruje hrozbu militantní islamistické organizace Boko Haram, která v těchto dnech usmrtila 2000 civilistů, především žen a dětí.

Ignatius Kaigama, katolický arcibiskup města Jos a předseda nigerijské konference biskupů se takto vyjádřil, když v městě Baga, v severovýchodní Nigerii, byly po zemi rozloženy mrtvoly obětí poté, co na město zaútočili extremisté z Boko Haram.

Účet na Twitteru používaný velitelstvím americké armády ovládli hackeři z Islámského státu

12. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

@CENTCOM, účet na Twitteru, používaný americkou armádou na Blízkém východě a v Jižní Asii, se stal v pondělí obětí hackerů, kteří odeslali zprávy sympatizující s Islámským státem a hrozící útoky na amreický vojenský personál. Z téhož účtu na Twitteru byly zveřejněny údaje o současných i bývalých vysokých důstojnících americké armády. Avatar, který používala americká armáda, byl nahrazen obrázkem maskovaného extremisty a nápisem "CyberCaliphate" a "I love Isis".

Diskuse: Hrozí ztráta nezávislosti státních zástupců?

13. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Kulturní centrum DOX připravilo v rámci série diskusních kulatých stolů setkání na téma Nezávislost státních zástupců. V loňském roce vznikl na Ministerstvu spravedlnosti ČR návrh zákona o státním zastupitelství, na nějž kriticky reagovali státní zástupci i občanské iniciativy, jež ho označily za ohrožení demokratických principů právního státu. Cílem diskuse je dle organizátorů porovnat kritické hlasy, které zazněly ze stran, jichž se návrh různým způsobem dotýká: občanů, politiků i státních zástupců samotných. Hosty diskuse budou Lenka Bradáčová, Hana Marvanová a Václav Láska. Na diskusi, která proběhne v neděli 18. 1. v DOX, jste zvání.

Více informací najdete ZDE

.

Financial Times: Radikální levice má pravdu ohledně zadluženosti Evropy

12. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Je logicky nekonsistentní, aby se eurozóna přidala k světové stagnaci a nerestrukturalizovala se

Předpokládejme, že sdílíte globální konsensus ohledně toho, co by teď měla učinit eurozóna. Konkrétně řečeno, chcete větší investice do veřejného sektoru a restrukturalizaci dluhů, píše v deníku Financial Times Wolfgang Münchau.

Jakou stranu byste měli volit? Nemáte moc velkou volbu. V Německu tuto agendu podporuje pouze strana Die Linke, bývalí komunisté. V Řecku ji podporuje Syriza, ve Španělsku Podemos.

Usmívat se nad vším zlým, co se v životě stane

12. 1. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Moje babička nepatřila k lidem, kvůli kterým se píší nekrology. Nebyla vědkyně, literátka, umělkyně, politička, nebyla ani bohatá. Nenesla žádné z vlastností, podle nichž jsme zvyklí posuzovat lidskou „výjimečnost“. Jejích více než devadesát tři let, které došly svého konce, proběhlo v podmínkách tzv. obyčejnosti, normálnosti, všedního života. Přesto jsem přesvědčen, že lidé jako ona dělají pro společnost mnohem více než řada těch, prostřednictvím jejichž nekrologů rekonstruujeme historii.

Švanda dudák, aneb Česká politika identity

11. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Kdo bloudí po světě,
Nenajde nic;
domov je nejlepší,
co našel dudáček
ze Strakonic.

Evropská kultura má anticko-křesťanské kořeny. Formovaly ji opakovaně příběhy velkého osudového putování - ať už mytologické (Exodus, Odysseia, Aeneis) nebo historické (příchod Dórů do Řecka, stěhování národů, objevitelské cesty). Proti této evropské linii se ale už v polovině 19. století vymezil klasický výraz maločešství - Tylova hra Strakonický dudák naléhavě varující před ambicemi v zahraničí a zrádnými cizáky. Stereotypy zde krystalizované tvoří ve formě věčného návratu téhož esenci xenofobního českého "národního charakteru" dodnes. A přesně těmto stereotypům se podbízí Miloš Zeman v rozhovoru nazvaném Zeman k muslimům: Když se neumíte adaptovat, vraťte se domů ZDE.

Rozumnější domluva než křížová výprava

12. 1. 2015 / Ivan Jordák

čas čtení 7 minut

Minulý týden zavraždili údajně tři pachatelé během tří dnů, přes nasazení více než osmdesáti tisíc policistů, sedmnáct obětí, a o něco menší počet jich zranili. Podle zpráv v médiích byli vrazi i oběti francouzskými občany, důvodem zavraždění byly údajně satirické kresby a vtipy na islám a jeho proroka Mohameda v pařížském týdeníku Charlie Hebdo. Tato událost měla širokou odezvu takřka po celém světě. Podle zpráv médií byla většinou lidí, a to bez rozdílu jejich náboženské víry, tato vražda odsouzena.

Chorvatsko zvolilo první prezidentku na Balkáně

12. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

V nedělním druhém kole prezidentské volby v Chorvatsku zvítězila kandidátka opozice Kolinda Grabar-Kitarović, která získala 50,54% hlasů. Úřadující prezident Ivo Josipović dosáhl 49,46% hlasů, oznámila ústřední volební komise.

Smutná zpráva - těžce nemocná dcera našich australských kolegů zemřela. Problém s pojištěním dětí cizinců je třeba vyřešit!

8. 1. 2015 / Václav Hořejší

čas čtení 16 minut

Před několika týdny jsem publikoval článek s prosbou o příspěvek na úhradu léčebných nákladů čtrnáctileté dcery našich australských kolegů, kterou postihlo nádorové onemocnění. Ačkoli se léčba v motolské nemocnici zpočátku vyvíjela příznivě, pacientka nakonec 6. října zemřela.

Zapomenuté oběti iráckých extrémistů: „Nemáme ani místo, kde pochovat své mrtvé“

12. 1. 2015

čas čtení 5 minut

Nawzat Šamdín, Nikaš, Berlín, 24. prosince 2014

Aktivista z irácké etnické menšiny Šabaků říká, že všem ostatním složkám irácké společnosti napadeným extrémistickou skupinou Islámský stát se dostalo určité pozornosti a podpory. Nicméně Šabakové, kteří přišli o všechno své území a byli terčem extrémistů v severním Iráku více než deset let, si stěžují, že o ně se nikdo nestará.

Let MH17: Hledání pravdy

12. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Je to jeden z největších válečných zločinů moderní doby - a pravda o něm stále ještě nebyla vyslovena. 17. července 2014 kolem 16:20 místního času byl let MH17 společnosti Malaysia Airlines sestřelen nad východní Ukrajinou. Všech 298 pasažérů zemřelo, včetně mnoha dětí. Kdo vypálil raketu? Investigativní redakce CORRECT!V se sídlem v Berlíně po několik měsíců shromažďovala fakta, prováděla výzkumy na východní Ukrajině a v Rusku a nalezla svědky odpálení rakety. Vyšetřování odhalilo jasný řetězec důkazů. MH17 byl sestřelen pozemní raketou systému BUK - vystřelenou jednotkou 53. ruské brigády protivzdušné obrany z Kurska. Jednotka pověřená ochranou ruských tankových jednotek působila v polovině července na ukrajinském území bez výsostných znaků.

"Reportéři bez hranic" odsoudili pokrytectví pařížské demonstrace

11. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Aktivisté za svobodu tisku odsoudili skutečnost, že nedělní obří demonstrace jednoty v Paříži se účastnili i politikové ze zemí, které potlačují lidská práva a tiskovou svobodu. Takže demonstrace za "svobodu projevu" vyzněla poněkud pokrytecky.

Organizace Reportéři bez hranic kritizovala politiky z Egypta, z Ruska, z Turecka, z Alžírska a ze Spojených arabských emirátů. Tyto země se nacházejí na žebříčku svobody projevu, který tato organizace sestavuje, na 159., 148., 154., 121. a 118. ze 180 míst.

Miloš Zeman a Milan Chovanec mají velmi podobné myšlení jako extremisté z IS

11. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Snížit se na úroveň českého pana prezidenta, což bych opravdu nechtěl, tak bych jeho slavný a tolik v ČR uznávaný výrok na adresu muslimů mohl glosovat asi tak, že "ne každý Nor je terorista, ale každý terorista je Nor", a to opravdu v realitě pravdivým výrokem není, ale pravdivým výrokem třeba je, že pánové Miloš Zeman či Milan Chovanec jsou opravdu zástupci všeho jiného jen ne ústavního sekulárního evropského státu. Tedy naznačuji, že mají některé velmi podobné myšlenkové vzorce jako fundamentální extremisté z IS, píše na Facebooku Lukáš Kraus, žijící v Norsku.

Lassana, muslimský hrdina z Vicennes

11. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Lassana, mladý muslimský zaměstnanec supermarketu ve Vicennes, kde terorista Amedy Coulibaly zajal několik rukojmích, zachránil před teroristou několik zákazníků supermarketu. Pustil zákazníky dvířky do suterénu budovy a skryl je v mrazáku. "Když tam doběhli, vypnul jsem mrazák a zhasl jsem světlo." Mezi zděšenými zákazníky byl i otec s tří a půl letým dítětem. Jak známo, v obchodě terorista usmrtil čtyři zákazníky.

Zdroj ve francouzštině ZDE

NěkteřÍ Češi už zase chtějí jiné občany odsunovat a skandálně proti nim uplatňují kolektivní vinu

11. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Biskup Václav Malý totálně selhal v pátečním pořadu Českého rozhlasu „Jak to vidí“. (audio ZDE, upozorňuje Jan Foniok:

V čase 22:52: Posluchač Michal: „Jistě víte, že islamisté zničili křesťanské komunity na Blízkém východě a křesťané jsou nejvíce trpící komunita na světě (Čína, Pákistán, Indonésie a další). Domnívám se, že soužití s muslimy není možné, viz současnost, proto je třeba do ČR vůbec nepouštět. Když jsme byli schopni po válce odsunout 3 miliony Němců, tak by neměl být problém odsunout muslimy do svých mateřských zemí.“

Biskup: „No, to není tak jednoduché. Znova říkám: naší republiky se to zatím netýká, ale ve Velké Británii 4–5 milionů muslimů, ve Francii také, v Itálii 3 miliony, ve Španělsku také skoro 3 miliony, tak to vůbec není tak jednoduché najednou říci, jděte pryč. To znova říkám: je třeba především teď zpřísnit kontrolu, tvrdě trestat tato násilí a hlavně tlak na ty představitele, na ty imámy v těch zemích, aby opravdu ovlivňovali pozitivně ty své komunity.“

Ani slovo o tom, že odsunout Němce bylo šílené zvěrstvo. Ani slovo o tom, že odsunout jakoukoli skupinu jen na základě jejich vyznání by bylo šílené zvěrstvo.

Irský katolický kněz si svým coming outem získal obdiv svých farníků

11. 1. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Chudák Václav Klaus se v nedávném rozhovoru s kardinálem Dukou staral o to, aby katolická církev bojovala proti „vandalům“, kteří ohrožují tuhle civilizaci tím, že chtějí zavést manželství homosexuálů. Ano, žijeme ve strašné době, kdy i v dříve frankistickém Španělsku existuje plnohodnotné manželství homosexuálů, včetně adopce dětí.

Jednou ze zbývajících bašt katolicismu, vedle Polska, je Irsko. Trochu si to pokazilo svým odsouzením Vatikánu za maření vyšetřování zneužívání dětí ze strany kněží), nicméně pořád se mohlo zdát, že poctiví irští katolíci nikdy nepřipustí, aby blížící se referendum o homosexuálním manželství (v Irsku už mají to, čemu říkáme „registrované partnerství“) dopadlo nějak vandalsky a vyvrátilo základy poklidného rodinného života heterosexuálních věřících z kořenů.

Zmatení aneb Globalizační bumerang dorazil do Evropy

9. 1. 2015 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 11 minut

V poslední době se zdá, že západní společnosti se dostávají do stále více znatelného stavu zmatení, který je zřejmě následkem stále pokračující globální, strukturální krize tržní ekonomiky a nové konstelace vztahů v rámci globálního systému. Prostě řečeno, Západ a s ním i Evropa se začíná mít hůř, pociťuje citelněji dopady demontáže sociálního státu, restrukturalizace dělby práce globální ekonomiky i to, že svět kolem nezadržitelně mění mimo jejich kontrolu. Po pěti stoletích hegemonie se objevují pochybnosti a zmatek, obojí spojené s pozvolnou periferizací centra.

Počkejte, nejsou čeští islamofobní křiklouni tak trochu jako ti "muslimští" extremisté?

9. 1. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Zuřivý rasismus v českých médiích

"Odpravili vlastního. Vzdávající se policista, kterého dorazili na zemi, byl muslim" píší naprosto neuvěřitelně rasisticky Novinky.cz, které nedokážou pochopit, že člověk je člověk, a že je obscénní dělit lidi na Čechy, Rusy, Romy nebo Araby, nebo je kategorizovat podle náboženství. Teď právě kulminuje onen dlouholetý rasismus českého tisku, kdy novináři psali "Rom ukradl kolo" "Ukrajinec se opil" a bezdůvodně, jen z rasistických kategorizačních důvodů, zdůrazňovali u každého pachatele jeho trestného činu jeho etnicitu, národnost anebo náboženskou příslušnost.

Francouzi: Nesmíme padnout do pasti, kterou pro nás připravili teroristi

9. 1. 2015

čas čtení 5 minut



Rozhovor z pátečního vysílání Channel Four News. Povšimněte si, jak odlišný je od způsobu, jímž o situaci ve Francii informují česká média.

Reportér Channel Four News Matt Frei: Dovolte mi, abych vás upozornil, ještě jednou, kde stojím. Toto je ulice před redakcí časopisu Charlie Hebdo, kde celý tento tragický týden začal. tady bylo usmrceno deset novinářů a dva policisté. Tady začaly dramatické události, které dnes skončily. K diskusi o těchto událostech a co znamenají pro Francii máme tady Sacha Reingewirtz, je to předseda Svazu francouzsko-židovských studentů a Mansouria Mokhefi poradce z výzkumného institutu Institut Francaise des Relations Internationales, Francouzského institutu pro mezinárodní vztahy. Dovolte mi, abych začal jednoduchou otázkou: Jak se dnes cítíte, na konci těchto opravdu mimořádných a tragických 72 hodin?

Johann Hari: Argumenty nikdy nikoho nepřesvědčí. Zajímavé ale je zkoumat motivaci, proč si lidé co myslí

9. 1. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Tento postřeh někdejšího brilantního komentátora deníku Independent Johanna Hariho v nedávném rozhovoru pro Guardian mi vyvstává na mysli, když sleduji nechutné orgie antiislamismu v českých médiích a v české společnosti. Proč to ti lidé dělají? Mají komplex méněcennosti před lidmi z jiných kultur? Říká se, že Češi nenávidí kdekoho, zejména sousední národy: Rusy, Němce, Poláky, Maďary, Rakušany. Dále samozřejmě lidi s tmavou pletí, Romy, černochy, Pákistánce, Indy, Číňany.

Pokouším se racionálně reagovat na nejrůznější maily, ale k ničemu to stejně nevede:

Píše Martin Hujsl:

Největším nebezpečím pro západní civilizaci jsou hloupost a ignorace, nikoliv islám

9. 1. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Vražedný útok na redakci satirického týdeníku v Paříži vyvolal opět hlavně na sociálních sítích záplavu nenávistných komentářů zpravidla od osob, které v životě živého muslima neviděly nebo maximálně navštívily turistické rezervace v Turecku či Egyptě a přesto se pasují na znalce islámu a tamních poměrů. Už jen skutečnost, že týž den přišlo při bombovém útoku v Jemenu o život 40 lidí ZDE a téměř nikdo toho nedbal, je smutně ilustrující a vystihující “orientalismus”, jak jej definoval palestinsko-americký intelektuál Edward Said.

Pařížští útočníci zneužili islámu, avšak žádná válka mezi islámem a Západem neexistuje

10. 1. 2015

čas čtení 5 minut

Buďme konkrétní - jsou to zločinci, kteří zneužívají islám. Drtivá většina jejich obětí jsou muslimové.

Útok na časopis Charlie Hebdo nás nutí, abychom se chovali jasně a důsledně. Musíme absolutně odsoudit to, co se stalo v Paříži. Napsal jsem totéž po útocích ze 7.7. 2005 a 11. 9. 2001. A po Jordánsko a Bali a Mali, píše Tariq Ramadan, profesor soudobých islámských studií na Oxfordské univerzitě.

Co se dnes odehrává v českých médiích, je pro mě neúnosné

10. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

dnes jsem si přečetla v Aktuálně.cz pouhý titulek k video rozhovoru s českým karikaturistou: "Chybí mi demonstrace muslimů proti útoku ". To mi stačilo, nemám chuť si to pustit, píše Alena Zbořilová. Už nemám chuť číst české weby, diskuse pod články jsou pro mě fyzicky nepříjemné, články samotné nejsou o nic lepší. Požadoval někdy po Češích, aby demonstrovali svůj nesouhlas s kriminální činy jiných Čechů? Mají křesťané demonstrovat svůj odstup k činům fanatických bláznů, kteří si za záminku svých činů berou jejich náboženství? Mám já bezvěrec demonstrovat pokaždé, ze nesouhlasím s činem narušeného bezvěrce?

Nigérie:

Extremistické bojůvky Boko Haram usmrtily nejméně 2000 osob

10. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Organizace Amnesty International charakterizovala zabíjení jako "znepokojující a krvavou eskalaci". Stovky mrtvých leží v Nigérii v buši. Je nemožné je i spočítat. Většina obětí jsou ženy, děti a starci, kteří nedokázali dostatečně rychle utéci, když povstalci přijeli na vozidlech do města Baga a začali raketomety střílet granáty na obyvatele města. Ze zprávy Amnesty International vyplývá, že město bylo srovnáno se zemí a až 2000 osob bylo usmrceno.

Existuje více než miliarda praktických variant náboženství

10. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Existuje více než miliarda praktických variant náboženství mezi těmi, kdo se definují jako muslimové. Každá pro každého jednotlivého člověka. Stejně tak, jak je tomu mezi těmi, kdo se charakterizují jako křesťané nebo buddhisti nebo hindové. Islamofobie znamená odmítání přiznat, že existují tyto varianty. Je to odmítání přiznat, že existuje individuální lidskost, která je jiná u každého člověka. Je to touha předstírat, že příslušníci téže skupiny jsou všichni stejní. V tom smyslu je to velmi podobné rasismu. Obviňuje to muslimy, z příliš mnoha a zároveň z příliš mála aktivismu. Z příliš mnoha aktivismu, v jehož rámci si zvolili své náboženství a z příliš mála, protože ho údajně pasivně přijímají."

Vzhledem k nynější vlně hysterické islamofobie v českých médiích i v české společnosti se domníváme, že je důležité znovu upozornit na tento článek slavného pákistánského autora Mohsina Hamida o kultuře a politice, vzniklý na základě série přednášek, které vysílal rozhlas BBC.

Celý článek ZDE

Co si o islámském fundamentalismu myslí obyčejní Britové?

10. 1. 2015

čas čtení 18 minut

Muslimská posluchačka původem z Kamerunu: V Kamerunu je padesát procent obyvatel muslimů. Zaprvé: Zákony o rouhání neplatí ani v Británii ani nikde na Západě. Takže média neměla dovolit, aby se Charlie Hebdo stal izolovanou výjimkou. Všechna média měla zveřejnit kreslené vtipy o proroku Mohamedovi. Zadruhé: Mnoho lidí pořád opakuje, jak jsou ty kreslené vtipy pro muslimy urážlivé. Musím zdůraznit, to je naprostý nesmysl. V islámu není absolutně nic, co by zakazovalo zveřejňování kreseb proroka Mohameda. Situace je takováto: Islám, jako všechna náboženství, může být interpretován buď radikálním, anebo pokrokovým způsobem. Od samého počátku existuje salafistická interpretace islámu, kterou přijalo mnoho zemí na Blízkém východě, a sufistická interpretace islámu, kterou přijaly všechny země v Africe. Afrika vědomě už řadu století přijímá pokrokovou formu islámu. Ta lidem umožňuje nosit barevné oděvy, dovoluje ženám, aby chodily nezahalené, dovoluje lidem dělat nejrůznější věci.

Co si o islámském fundamentalismu v souvislosti s pařížskými útoky myslí posluchači britského rozhlasu? Takto se o záležitosti v sobotu odpoledne diskutovalo v pořadu BBC Radio Four Any Answers:

Muslimové v Praze vyjádřili solidaritu s Paříží

11. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Všeobecného svazu muslimských studentů a mládeže

V sobotu odpoledne demonstrovala v Praze muslimská komunita svou solidaritu s francouzským lidem a ostře odsoudila nedávný útok v Paříži. Děsivý čin odsoudili zástupci deseti muslimských organizací působících v České republice.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2014

10. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 106 410.70 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v řijnu 2014 částkou 1137,43 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2014 272 741,85 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

34608