Johann Hari: Argumenty nikdy nikoho nepřesvědčí. Zajímavé ale je zkoumat motivaci, proč si lidé co myslí

9. 1. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Tento postřeh někdejšího brilantního komentátora deníku Independent Johanna Hariho v nedávném rozhovoru pro Guardian mi vyvstává na mysli, když sleduji nechutné orgie antiislamismu v českých médiích a v české společnosti. Proč to ti lidé dělají? Mají komplex méněcennosti před lidmi z jiných kultur? Říká se, že Češi nenávidí kdekoho, zejména sousední národy: Rusy, Němce, Poláky, Maďary, Rakušany. Dále samozřejmě lidi s tmavou pletí, Romy, černochy, Pákistánce, Indy, Číňany.

Pokouším se racionálně reagovat na nejrůznější maily, ale k ničemu to stejně nevede:

Píše Martin Hujsl:

"Co se týká stoupající xenofobie a rasismu s tím určitě souhlasím. Sám to pozoruji už delší dobu a dost mě to irituje. Osobně jsem se vždy zastával romů i muslimu. S jedním muslimem jsem chodil do školy a vedli jsem dlouhé debaty o nejen o náboženství.

Nicméně včerejší výstup Mohameda Abbase v Hyde Parku vyděsil i mě. Celkem by mě zajímal Váš názor. P. Abbas obhajoval právo šaria včetně trestů jako je kamenování. Je pak podle Vás fanatik nebo je to běžný muslim.

Ptám se tedy, kde jsou pro Vás hranice? Měli bychom brát knihy napsané před staletími takto doslovně nebo bychom se na ně měli dívat v historickém kontextu? Je obhajoba vraždy, kterou ukamenování bezesporu, tolerovatelná. Myslíte si, že by muslimové žijící na západě, měli mít umožněno praktikovat právo šaria včetně takovýchto sporných zákonů v našich zeměpisných podmínkách?

Jsem xenofobní když si myslím, že to je v rozporu z naším současným pojetím práva? Kde je podle Vás hranice náboženské a kulturní tolerance?

Chápu, že i v křesťanském světě je v některých zemích trest smrti (osobně jsem jeho odpůrcem). Nicméně naše civilizace, se alespoň v posledních staletích snaží utrpení popraveného zmírnit na minimum, což je úplně opačný přistup.:

Odpověď Jana Čulíka: Česká televize bohužel vytváří problémy v české společnosti, šíří nepodložené poplašné zprávy. Pokud vím, Mohamed Abbas nikoho nereprezentuje a je členem organizace, která má jediného člena - tedy jeho samotného. Je to šílenec a ČT ho neměla interviewovat, anebo když tak, měla proti němu interviewovat i normálního muslima. Rozdíl mezi tím, jak reagují česká média, a jak Francie reaguje hájením svobody projevu a inkluzivitou ("všichni jsme Francouzi, ať jsme ateisté, židé nebo muslimové") a tím, co šíří česká média, je děsivý.

Pan Abbas možná mohl mít na mysli to, že všechny starobylé náboženské texty obsahují z dnešní doby šílená ustanovení, například to o kamenování je samozřejmě i v bibli. Věc je ta, že stamiliony normálních věřících, křesťanů i muslimů, tyto brutální příkazy pomíjí.

Mohli jste si povšimnout, pokud sledujete seriozní mezinárodní zpravodajství, nikoliv šílená česká méda, že tyto extremistické akce miliony muslimů a čelní muslimští duchovní a filozofové odsoudili.

Vy si vážně myslíte, že stamiliony muslimů žijících po světě jsou vrazi? Především oni jsou obětmi nejen západního vraždění (americká bezpilotní letadla), ale i místních teroristů. Nepamatujete, jak obrovský celonárodní odpor celé muslimské populace vyvolal před nedávnem v Pákistánu masakr v základní škole? Vláda v důsledku toho nařídila desítky vězněných extremistů popravit.

Jako protože v Severním Irsku vraždili extremisté údajně jménem katolického náboženství, to znamená, že všichni katolíci, včetně pana kardinála Duky, jsou vrazi?

A protože Češi vyvraždili docela podstatné množství Němců před jejich odsunem z Československa po ukončení druhé světové války od května 1945, znamená to, že každý Čech je svou podstatou vrah?

0
Vytisknout
9212

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2015