Let MH17: Hledání pravdy

12. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Je to jeden z největších válečných zločinů moderní doby - a pravda o něm stále ještě nebyla vyslovena. 17. července 2014 kolem 16:20 místního času byl let MH17 společnosti Malaysia Airlines sestřelen nad východní Ukrajinou. Všech 298 pasažérů zemřelo, včetně mnoha dětí. Kdo vypálil raketu? Investigativní redakce CORRECT!V se sídlem v Berlíně po několik měsíců shromažďovala fakta, prováděla výzkumy na východní Ukrajině a v Rusku a nalezla svědky odpálení rakety. Vyšetřování odhalilo jasný řetězec důkazů. MH17 byl sestřelen pozemní raketou systému BUK - vystřelenou jednotkou 53. ruské brigády protivzdušné obrany z Kurska. Jednotka pověřená ochranou ruských tankových jednotek působila v polovině července na ukrajinském území bez výsostných znaků.

Ani ne půl hodiny po pádu letadla hlavní velitel proruských separatistů v Donbasu Igor Girkin přivítal sestřelení ukrajinského vojenského letounu. Girkin na svém profilu na ruské verzi Facebooku Vkontakte (vk.com) napsal: "Varovali jsme vás - nelétejte po našem nebi".

Girkin, bývalý plukovník ruské zpravodajské služby, později prohlásil, že post byl falešný.

Od tohoto okamžiku lidé začali spekulovat, proč byl let MH17 na cestě z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sestřelen.

Američtí diplomaté tvrdí, že dopravní letoun byl zničen raketou ze systému SA-11 (BUK M1) odpálenou z území kontrolovaného proruskými separatisty. Separatisté obvinění odmítají. Ukrajina viní Rusko, Rusko viní Ukrajinu. Nikdo nepředkládá žádné tvrdé důkazy.

Důkazy se hledají těžko. Východní Ukrajina je válečná oblast. V dubnu 2014 nepravidelné jednotky vytlačily ukrajinské vládní síly z jejich kanceláří v hlavních východoukrajinských městech Luhansku a Doněcku. Od té doby Ukrajina přešla do protiútoku, když zmobilizovala vojáky podporované letectvem. Mezitím Rusko vyslalo tankové jednotky na východní Ukrajinu, aby posílilo separatisty.

Kdokoliv chce vyšetřovat tuto kauzu, musí se prokousat stohem dezinformací a falešných stop. Existují absurdní spekulace včetně tvrzení, že let MH17 byl ve skutečnosti letoun Malaysian Airlines, který se ztratil v březnu 2014 a když spadl, měl už na palubě mrtvoly.

-

Za sestřelení MH17 nese zodpovědnost ruská armáda pod velením Vladimira Putina. Ruská armáda destabilizovala východní Ukrajinu; poskytla separatistům vojáky a vybavení potřebné k zabití pasažérů na palubě MH17. Útok mohl být neúmyslný nebo k němu došlo v okamžiku paniky.

Část zodpovědnosti nese ukrajinská vláda. Využila pasažéry civilních letounů jako živé štíty pro letecké útoky na ruské tanky. Její bitevní letouny se skrývaly mezi letadly plnými lidí na dovolené, což vystavovalo riziku stovky nevinných životů.

Německá vláda a vlády EU musejí také převzít částečnou odpovědnost. Měly obavu označit válku na východní Ukrajině za válku a nezakázaly dopravním letounům přelétat přes zónu bojových operací. EU měla uznat, že na Ukrajině působí ruské tanky a jednotky protivzdušné obrany a nařídit bezletovou zónu. Politici se soustředili na jednání s Ruskem místo na bezpečnostní situaci.

Nakonec, letecké společnosti jsou také zodpovědné, protože nepředvídaly nebezpečí a ohrozily životy pasažérů přelety nad východní Ukrajinou.

Všichni sdílejí odpovědnost.

Primárně zodpovědným je prezident Putin. A přece se mezinárodní společenství dodnes vyhýbá tomu, aby to řeklo jasně a nahlas.

Celý text zprávy v němčině: ZDE

0
Vytisknout
16821

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2015