Saúdská Arábie odsoudila bloggera k 1000 ranám bičem

14. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Raifovi Badawimu, saúdskému liberálu odsouzenému za to, že vydával blog s názvem Svobodní saúdští liberálové, bylo oznámeno, že v pátek podstoupí druhou sérii bičování. Napodruhé dostane 50 ran bičem, a toto bičování bude každý týden pokračovat ještě devatenáctkrát. Badawi byl za vydávání blogu také odsouzen na deset let do vězení. Zesměšnil prý v něm saúdskou náboženskou policii. Původně měl být souzen za odpadlictví od víry, což se v Saúdské Arábii trestá smrtí.

Dohoda TTIP zotročí evropské státy

14. 1. 2015

čas čtení 8 minut

Ano, dosud měla Británie štěstí, daleko větší štěstí než jiné země v Evropě, které už podle ustanovení o ochraně investorů byly žalovány 127krát. Česká republika, Slovensko a Polsko musely zaplatit na odškodném korporacím tolik peněz, že by za to bývaly mohly zaměstnat na rok 380 000 zdravotních sester. Počty případů, kdy korporace žalují státy, rychle rostou. Jak si korporace uvědomí, jakou obrovskou moc dostaly, přestanou žalovat jen slabé státy a začnou žalovat i státy silné.

Když se vláda rozhodne opustit jeden ze základních principů spravedlnosti, musí pro to mít velmi přesvědčivý důvod. Rovnost před zákonem se přece nedá jen tak lehce zrušit. Opravdu? No, přečtěte si tohle a posuďte sami, píše George Monbiot. Britská vláda, stejně jako vláda americká a 13 dalších členských zemí EU, chce vytvořit samostatné soudnictví, exkluzivně pro použití korporací. Zatímco my ostatní musíme jít k normálnímu soudu, korporace v Evropské unii a v USA budou mít výsadní právo žalovat vlády u tribunálu skládajícího se z korporátních právníků. Korporace budou mít právo žalovat vlády kvůli zákonům, které se jim nebudou líbit, a požadovat obrovské odškodné, pokud bude rozhodnuto, že tyto zákony mají záporný dopad na jejich "budoucí očekávané zisky".

Sirotci pravdy, dezertéři lásky – III. část

14. 1. 2015 / Josef Brož

čas čtení 17 minut

Lásky přicházejí, lásky odcházejí. Kdysi jsem si ovšem přál, aby neodcházely. Respektive, v mladickém poblouznění, že láska je pouze jediná, jsem se nějakou chvíli dokonce domníval, že mohu najít i lásku – věčnou. A jednu. Dnes mi to celé připadá na hranici trapnosti, kdybych to slovo samotné nepodezříval ze chtěného alibismu. Na sklonku roku, kdy už podzimní vítr odvál tu sametovou hysterii - bylo tomu již najednou dvacet pět let - nahlédněme s prvním sněhem na epizody, které si pamatujeme.

Traumata ve Francii a na Ukrajině mohou Evropu znova vzkřísit

14. 1. 2015

čas čtení 4 minuty

Truchlení nekončí a naprostá hrůza bude široce pociťována dlouhý čas. Bude trvat, než se vyrovnáme s rozsahem pařížských událostí: Jak k takovým teroristickým útokům mohlo dojít a jak se v odpověď shromáždily masivní pouliční demonstrace, napsala v Guardianu Natalie Nougayrède.

Jemenská odnož Al-Káidy se přihlásila k odpovědnosti za útok na Charlie Hebdo

14. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Militantní skupina Al-Káida, konkrétně její jemenská větev, se přihlásila k odpovědnosti za krvavé útoky spáchané minulý týden v Paříži. Skupina své prohlášení doprovodila obrázkem bortící se Eiffelovky věže.

Skupina ve svém prohlášení sdělila, že je odpovědná za útoky, které označila za „pomstu Aláhova posla“, očividně ve spojitosti s karikaturami, který týdeník často uveřejňoval a které jsou považovány v některých islámských kruzích za svatokrádežné. Skupina uvedla, že vybrala cíl, vytvořila plán a operaci financovala.

Více informací v angličtiněZDE

Svoboda slova – neomezená navenek, omezená dovnitř?

14. 1. 2015 / Alena Michutová

čas čtení 2 minuty

Právě jsem si přečetla článek s názvem „Nechutné, píše zahraniční tisk o české reklamě s popravou“ (ZDE). O co v tom článku jde: jistý český obchod se střelnými zbraněmi použil fotografii z popravy britského humanitárního pracovníka k reklamě na své výrobky, tedy střelné zbraně. Hrozí mu pokuta až do výše dvou miliónů korun, pokud se shledá porušení zákona. Této reklamy si všimla už i zahraniční média a poukazují na ni jako na neetickou.

Tárik Ramadán: Dvojí standard pro svobodu slova

14. 1. 2015

čas čtení 1 minuta



Západní vlády ukazují na muslimy a požadují od nich omluvu za teroristický čin v Paříži, ale přitom nesou odpovědnost za miliony mrtvých, kteří zemřeli v důsledku jejich politiky. Životy Arabů či muslimů mají nižší hodnotu než životy lidí ze západu.

Kdo je Evropan?

14. 1. 2015 / Alena Michutová

čas čtení 3 minuty

V posledních dnech jsou média přehlcena zprávami týkajícími se pařížských událostí. Na internetu můžeme číst mnoho diskusí o terorismu, islámu a muslimech. Patří muslimové do Evropy, neměli by jít raději zpět do svých zemí, tam si praktikovat své náboženství a nechat Evropu nám Evropanům? Ne, není to tak jednoduché. Vyžaduje to ještě další otázky: Kdo je to vlastně Evropan? Je Evropan ten, kdo se narodil v Evropě, anebo ten, kdo zastává evropské hodnoty?

Fotografie politiků z pařížského pochodu byly aranžovány v postranní ulici

14. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Celý svět obletěly snímky světových lídrů, kteří v neděli pochodovali ruku v ruce Paříží, aby dali najevo solidaritu s oběťmi útoku na francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo a židovský supermarket. Na fotografiích můžete vidět lídry jednoho vedle druhého, zdánlivě ve velkém davu. Pozorovatel se domnívá, že jsou přímou součástí více než milionového pochodu proti terorismu. Jenže fotografie klamou.

Je na světě více mužů, anebo žen? A že to má vliv na naše vzájemné strategie i taktiky?

14. 1. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut

Dohromady nás je už přes sedm miliard. A už jsem se dočetl, že někteří demografové křížení s ekologií vážně tvrdili, že již dvě miliardy lidí měl být nepřekročitelný strop pro tuto Zemi. Také s ohledem na čerpání nenahraditelných přírodních zdrojů. Rovněž se zřetelem k samotnému životnímu prostředí. Kupodivu ještě před koncem první třetiny 20. století světové lidstvo snad čítalo jen necelé 1,8 miliardy. Alespoň takto to uváděly tehdejší statistiky.

Anisimov o zdrojích a charakteru ruské imperiální mentality

14. 1. 2015

čas čtení 6 minut

Petrohradský profesor historie Jevgenij Anisimov v rozsáhlém eseji nazvaném Исторические корни имперского мышления в России (Historické kořeny imperiálního myšlení v Rusku) publikovaném minulý týden argumentuje, že Rusové se dodnes nestali národem v západním smyslu slova, protože přednost dostala imperiální mentalita vyvolaná řadou unikátních faktorů.

Pozvánka:

Mezináboženské setkání za poklidné soužití všech lidí

12. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Nejen v kontextu posledních událostí v Paříži se na pozvání Filozofické fakulty UK a za podpory Studentské rady FF UK ve středu 14. 1. 2015 od 18.00 na hlavní budově na Palachově náměstí v posluchárně č. 200 uskuteční Mezináboženské setkání za poklidné soužití všech lidí.

Předběžný program:

1. Přivítání
2. Promluva paní děkanky doc. Mirjam Friedové, Ph. D.
3. Humanistické poselství
4. Čtení z náboženských textů - křesťanských (farář ČCE Matěj Opočenský, katolický kněz Martin Holík)
5. Čtení z náboženských textů - islámských (Vladimír Sáňka z Islámského centra v Praze)
6. Čtení z dalších náboženských textů (bude upřesněno)
7. Čtení přání a pozdravů
8. Závěr

Moderuje: farář ČCE Mikuláš Vymětal
Očekávaná doba trvání: cca 45 minut
K účasti jsou zváni všichni lidé dobré vůle napříč celou společností.

Spolkový kriminální úřad: V Německu působí "stovky" radikalizovaných islamistů

14. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Spolkový kriminální úřad (Bundeskriminalamt, BKA) vydal tajnou zprávu, která nyní unikla do tabloidu Bild. Podle ní je do teroristických aktivit v Německu zapojena asi tisícovka radikalizovaných islamistů, z nichž 260 představuje vážnou bezpečnostní hrozbu. Úřady přitom nemají prostředky k nepřetržitému sledování ani těch nejnebezpečnějších.

Svět řeší útok v Paříži. Na Ukrajině začíná ruská ofenzíva

13. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Německá kancléřka Merkelová v pondělí zrušila čtyřstranný summit v Astaně, který se měl konat ve čtvrtek. Odůvodnila to neplněním Minských dohod ze strany Ruska a proruských separatistů na východě Ukrajiny. Mezitím se bezpečnostní situace na Donbase opětovně vyostřuje a bojová činnost byla obnovena po celé linii fronty. Separatisté se otevřeně chlubí ofenzívními ambicemi, Kyjev tvrdí, že na separatistickém území je více vojáků ruských pravidelných a nepravidelných jednotek, než zde má sám k dispozici. Na druhé straně Moskva obviňuje Kyjev, že se chystá k "vojenskému řešení".

Euroatlantickou civilizaci pohlcuje syndrom nadřazenosti

13. 1. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

To, co se stalo v redakci Charlie Hebdo, je tragédie. Z lidského i kulturního hlediska. Je to zločin, proti němuž je nutno vystupovat. Nikoliv jen jednorázovou afinitou k davové solidaritě, ale principiálně. Svoboda slova je v současnosti možná jedinou skutečnou svobodou, kterou můžeme skutečně naplňovat. Její význam pro to, co jsme a čím deklarativně chceme být, je nezpochybnitelný. Je to nepostradatelná součást všech dalších práv, kterými se tak pyšně odlišujeme od jiných společností, jimiž tak trochu pohrdáme. Naše kolonialistická nadřazenost nám pak přirozeně velí okázale truchlit nad několika mrtvými jedinci vlastního "druhu". Tisíce mrtvých černochů, kteří o svobodě slova nikdy neslyšeli, nevyvolají než hořké pokývání hlavou, než od této krvácející hluboké rány na těle jiného odvrátíme pohled k vlastní oděrce, kvůli které nás málem postihl celkový kolaps. Naštěstí jsme zalarmovali celý integrovaný záchranný systém...

Proč svět ignoroval nigerijské vraždění skupiny Boko Haram?

13. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Zatímco se pozornost médií soustředila na teroristické útoky v Paříži minulý týden, islámští extremisté vyvraždili více než 2000 Nigerijců. Co činí jeden masakr významnou zprávou a proč je druhý zapomenut?

Francie truchlila za 17 zavražděných osob. Globální politikové a přibližně 3,7 milionů lidí demonstrovalo v ulicích Francie svou jednotu.

Potřebuje islám humanismus a reformaci?

13. 1. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Občas se setkávám s názorem, že islám dnes potřebuje svůj humanismus a reformaci. Bývám z toho dost zmatený, neboť dějiny islámu jsou prostě jiné než dějiny křesťanství, navíc dnes žijeme v globalizovaném světě, v němž tradiční pojetí víry jak u křesťanů tak u muslimů rozežírá konzum. Těžko říci, jak by se zdařila evropská renesance a reformace, kdyby čelila konzumu…. nejspíše by nebyla vůbec zapotřebí, protože by se křesťanství stalo politicky bezvýznamné.

Výzkum: většina učitelů i žáků má zkušenost se šikanou

13. 1. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 11 minut

„Ukázalo se, že skoro dvě třetiny dotázaných učitelů se s kyberšikanou setkalo (nemusela se týkat jejich osoby) a více než 90 % všech učitelů považuje kyberšikanu za něco, co je ohrožuje,“ řáká Ladislav Csémy, vedoucí výzkumního projektu zaměřeného na agresivitu ve školách. Z výzkumu vyplynulo, že učitelé vnímají vzestupný trend agresivního chování dětí. „Poznatky, které jsme získali, nasvědčují tomu, že děti často nejsou v rodinách vychovávány tak, aby cítily, kde jsou hranice. Právě nejasné vymezení hranic vede k tomu, co pak učitelé vnímají jako nárůst projevů hrubosti a násilí,“ uvádí Csémy. V rozhovoru s ním rozebíráme další detaily a závěry výzkumu.

Charlie Hebdo, náboženství a sociální otázka

13. 1. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Podle izraelského listu Haaretz by v Izraeli nemohl Charlie Hebdo vycházet, protože Izrael má zákon, který zakazuje urážet náboženské cítění. David Brooks v New York Times argumentuje, že satirické obrázky na způsob Charlie Hebdo by nemohly být publikovány v USA na univerzitní půdě. I pro mnohé dnešní Evropany může být velkou otázkou, proč vůbec připustit urážení náboženství.

Diskuse: Hrozí ztráta nezávislosti státních zástupců?

13. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Kulturní centrum DOX připravilo v rámci série diskusních kulatých stolů setkání na téma Nezávislost státních zástupců. V loňském roce vznikl na Ministerstvu spravedlnosti ČR návrh zákona o státním zastupitelství, na nějž kriticky reagovali státní zástupci i občanské iniciativy, jež ho označily za ohrožení demokratických principů právního státu. Cílem diskuse je dle organizátorů porovnat kritické hlasy, které zazněly ze stran, jichž se návrh různým způsobem dotýká: občanů, politiků i státních zástupců samotných. Hosty diskuse budou Lenka Bradáčová, Hana Marvanová a Václav Láska. Na diskusi, která proběhne v neděli 18. 1. v DOX, jste zvání.

Více informací najdete ZDE

.

Let MH17: Hledání pravdy

12. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Je to jeden z největších válečných zločinů moderní doby - a pravda o něm stále ještě nebyla vyslovena. 17. července 2014 kolem 16:20 místního času byl let MH17 společnosti Malaysia Airlines sestřelen nad východní Ukrajinou. Všech 298 pasažérů zemřelo, včetně mnoha dětí. Kdo vypálil raketu? Investigativní redakce CORRECT!V se sídlem v Berlíně po několik měsíců shromažďovala fakta, prováděla výzkumy na východní Ukrajině a v Rusku a nalezla svědky odpálení rakety. Vyšetřování odhalilo jasný řetězec důkazů. MH17 byl sestřelen pozemní raketou systému BUK - vystřelenou jednotkou 53. ruské brigády protivzdušné obrany z Kurska. Jednotka pověřená ochranou ruských tankových jednotek působila v polovině července na ukrajinském území bez výsostných znaků.

2000 mrtvých v Nigérii, avšak Twitter a evropské ulice to nechává chladnými

12. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Jeden z nejpřednějších církevních představitelů v Africe obvinil Západ, že ignoruje hrozbu militantní islamistické organizace Boko Haram, která v těchto dnech usmrtila 2000 civilistů, především žen a dětí.

Ignatius Kaigama, katolický arcibiskup města Jos a předseda nigerijské konference biskupů se takto vyjádřil, když v městě Baga, v severovýchodní Nigerii, byly po zemi rozloženy mrtvoly obětí poté, co na město zaútočili extremisté z Boko Haram.

Čtenáři Britských listů zachránili důchodkyni z Prahy 8

12. 1. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Do právě uplynulého víkendu poskytli čtenáři Britských listů celkem 48 781 Kč imobilní invalidní důchodkyni z Prahy 8, která od doby před Vánocemi přežívala v nevytopené garsoniéře, protože jí Pražská energetika brutálně odpojila od dodávky elektřiny. V domě byl taky v důsledku problémů na vyšších patrech ucpaný záchod, který majitelka nemovitosti neprojevila zájem opravit po delší dobu, takže stará paní obývající nevytopenou garsoniéru byla nucena umísťovat výkaly do různých džberů a kuchyňských hrnců. Britské listy se o šokujícím případu dověděly prostřednictvím souseda, Jindřicha Fibigera, který se snažil staré paní pomoci a zalarmoval Městský úřad v Praze 8, který nám však oznámil, že "vyčerpal veškeré právní možnosti pomoci této důchodkyni" a že "v obtížné situaci je v naší čtvrti občanů celá řada".

Financial Times: Radikální levice má pravdu ohledně zadluženosti Evropy

12. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Je logicky nekonsistentní, aby se eurozóna přidala k světové stagnaci a nerestrukturalizovala se

Předpokládejme, že sdílíte globální konsensus ohledně toho, co by teď měla učinit eurozóna. Konkrétně řečeno, chcete větší investice do veřejného sektoru a restrukturalizaci dluhů, píše v deníku Financial Times Wolfgang Münchau.

Jakou stranu byste měli volit? Nemáte moc velkou volbu. V Německu tuto agendu podporuje pouze strana Die Linke, bývalí komunisté. V Řecku ji podporuje Syriza, ve Španělsku Podemos.

Usmívat se nad vším zlým, co se v životě stane

12. 1. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Moje babička nepatřila k lidem, kvůli kterým se píší nekrology. Nebyla vědkyně, literátka, umělkyně, politička, nebyla ani bohatá. Nenesla žádné z vlastností, podle nichž jsme zvyklí posuzovat lidskou „výjimečnost“. Jejích více než devadesát tři let, které došly svého konce, proběhlo v podmínkách tzv. obyčejnosti, normálnosti, všedního života. Přesto jsem přesvědčen, že lidé jako ona dělají pro společnost mnohem více než řada těch, prostřednictvím jejichž nekrologů rekonstruujeme historii.

Rozumnější domluva než křížová výprava

12. 1. 2015 / Ivan Jordák

čas čtení 7 minut

Minulý týden zavraždili údajně tři pachatelé během tří dnů, přes nasazení více než osmdesáti tisíc policistů, sedmnáct obětí, a o něco menší počet jich zranili. Podle zpráv v médiích byli vrazi i oběti francouzskými občany, důvodem zavraždění byly údajně satirické kresby a vtipy na islám a jeho proroka Mohameda v pařížském týdeníku Charlie Hebdo. Tato událost měla širokou odezvu takřka po celém světě. Podle zpráv médií byla většinou lidí, a to bez rozdílu jejich náboženské víry, tato vražda odsouzena.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2014

10. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 106 410.70 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v řijnu 2014 částkou 1137,43 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2014 272 741,85 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Vánoce, svátky míru a konzumerismu | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
31652