Muslimové v Praze vyjádřili solidaritu s Paříží

11. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Všeobecného svazu muslimských studentů a mládeže

V sobotu odpoledne demonstrovala v Praze muslimská komunita svou solidaritu s francouzským lidem a ostře odsoudila nedávný útok v Paříži. Děsivý čin odsoudili zástupci deseti muslimských organizací působících v České republice.

Akce, která se konala na Václavském náměstí, se zúčastnilo kolem padesáti osob. Solidaritu přišlo společně s muslimskou komunitou vyjádřit i mnoho českých občanů.

„Tento děsivý krvavý útok je odporným teroristickým činem a nelze jej za žádných okolností ospravedlnit, natož jej omlouvat náboženskými či kulturními důvody. Stejně tak jej nelze připisovat muslimské víře jako projev její údajné přirozené tendence,*“ prohlásil Uday Zabadi za Všeobecný svaz muslimských studentů a mládeže. Mladý student dále zdůraznil důležitost soužití založeného na rovnosti, vzájemném respektu a solidaritě.

V projevech dalších muslimských organizací v ČR byla projevena soustrast s rodinami obětí a plná solidarita s francouzským lidem.

Čeští občané ocenili zorganizování této akce, jeden z nich poznamenal: „Rád jsem se účastnil dnešního shromáždění a děkuji všem organizátorům, je to velmi důležité.“ Na demonstraci vystoupili i představitelé českých organizací zabývající se lidskými právy. Zástupce iniciativy Ne našim jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě Zdeněk Jehlička zdůraznil, že kriminální čin jednotlivců, který se v Paříži odehrál, nesmí být důvodem k diskriminaci celé skupiny obyvatel jen na základě její náboženské, kulturní či rasové příslušnosti.

Akci organizoval Všeobecný svaz muslimských studentů a mládeže, Islámská nadace v Praze, Alfirdaus. Ústředí muslimských obcí v České republice, muslimské obce v Praze, Brně, Karlových Varech, Hradci Králové a Teplicích a Islámská nadace v Brně.

0
Vytisknout
7492

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2015