Irský katolický kněz si svým coming outem získal obdiv svých farníků

11. 1. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Chudák Václav Klaus se v nedávném rozhovoru s kardinálem Dukou staral o to, aby katolická církev bojovala proti „vandalům“, kteří ohrožují tuhle civilizaci tím, že chtějí zavést manželství homosexuálů. Ano, žijeme ve strašné době, kdy i v dříve frankistickém Španělsku existuje plnohodnotné manželství homosexuálů, včetně adopce dětí.

Jednou ze zbývajících bašt katolicismu, vedle Polska, je Irsko. Trochu si to pokazilo svým odsouzením Vatikánu za maření vyšetřování zneužívání dětí ze strany kněží), nicméně pořád se mohlo zdát, že poctiví irští katolíci nikdy nepřipustí, aby blížící se referendum o homosexuálním manželství (v Irsku už mají to, čemu říkáme „registrované partnerství“) dopadlo nějak vandalsky a vyvrátilo základy poklidného rodinného života heterosexuálních věřících z kořenů.

Jenže Sodoma Gomora! Rozklad pokračuje a to zevnitř samotné církve. Někteří irští katolíci, zdá se, se naučili milovat zvrácenou věc: upřímnost a prostou statečnost být sám sebou a stát za svým srdcem. Irský katolický kněz, otec Martin Dolan, při mši svaté (považte tu drzost!) v Dublinu sdělil svým farníkům, že je gay a že podporuje zavedení manželství homosexuálů.

Nejhorší na tom je, že jeho farníci ho neodsoudili, ale vstali a zahrnuli ho ovacemi. Jedna z věřících dokonce prohlásila: „Jsme velice hrdí na otce Martina. Tím, že odkryl, že je gay, tím se nestal jinou osobností, než kterou byl předtím.“ Podle průzkumu veřejného mínění by v květnovém referendu o homosexuálním manželství hlasovalo asi 70% voličů pro jeho zavedení.

Otec Dolan se dopustil té odpornosti, že odmítl předstírat svou identitu a své srdce, odmítl hrát komedii a stát na straně homofobního kléru proti lidem, jako je on sám. Řekl pravdu a projevil tak lásku a důvěru ke svým bližním: ke svým farníkům na prvním místě, ke svým stejně orientovaným bližním na druhém místě. K tak strašným věcem vede křesťanství, když ho berou lidé opravdu vážně. Proto Václav Klaus žádnými svými postoji a názory křesťanství nepřipomíná.

Dublin priest tells congregation he is gay – and wins standing ovation ZDE

0
Vytisknout
6549

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2015