Edward Snowden: Své nadřízené jsem se o nešvarech v NSA snažil informovat

15. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

"Každý člověk si ve svém životě vzpomene na chvíle, kdy se stal svědkem nějaké křivdy, velké či malé, a odvrátil zrak, protože kdyby zasáhl, mohly pro něho být následky tohoto konání příliš děsivé. Nicméně si uvědomuji, že existuje limit, kdy hrubost a nerovnost a krutost nelze akceptovat. Já jsem tu hranici překonal a už v tom nadále nebudu sám." Těmito slovy bývalý zaměstnanec Národní bezpečnostní agentury (NSA) Edward Snowden zahájil svou zpověď, otištěnou 8. dubna na stránkách časopisu Vanity Fair ZDE.

Třicetiletý Američan Edward Snowden paradoxně přijal azyl v Rusku ze strachu, že by jej mohl postihnout osud Chelsey Manningové, tedy přinejmenším několikaleté odnětí svobody. Bývalý zaměstnanec NSA, který se už téměř rok ukrývá před svoji vládou, poskytl tisíce choulostivých dokumentů ze "šanonů" NSA o odposleších či sbírání dat desítek milionů lidí po celém světě a monitorování stovek milionů mobilních telefonů denně, významným světovým periodikům a novinářům.

Dokonce i informace týkající se desítek světových politiků, spojence Bílého domu nevyjímaje, neušly slídícímu oku novopečeného Velkého bratra. Tito novináři je posléze publikovali v listech Guardian a Washington Post, a spustili tak skandál celosvětového dopadu, proti němuž byla aféra Watergate, kvůli níž musel na funkci amerického prezidenta rezignovat Richard Nixon, věru slabým čajíčkem. I exponenti bývalé východoněmecké tajné policie Stasi by valili bulvy, kam až ten šmírovací pokrok dospěl.

Snowden na adresu svých odpůrců, kteří v něm vidí zločince a zrádce, veřejně prohlásil, že se nejdříve pokusil právníky NSA informovat o nekalostech a nešvarech v NSA, což jeho nadřízený, zástupce ředitele NSA Rick Ledgett, vehementně popřel a jednání svého podřízeného vylíčil jako "kopanec do břicha".

Snowden ale naopak tvrdí, že má důkazní materiál v podobě e-mailové konverzace s právníky NSA a že vedení NSA o jeho kontaktech s těmito právníky moc dobře ví, stejně jako o jeho námitkách, jež vznesl na činnost NSA. Snowden prostřednictvím e-mailu dokonce zástupce NSA vyzval, aby popřeli, že své stížnosti posílal kompetentním osobám v NSA přímo prostřednictvím e-mailu.

Bývalý systémový administrátor pracující pro NSA tedy podle vlastních slov popírá nařčení z toho, že tajné depeše předal přímo do rukou novinářů, a své tvrzení dokladuje e-mailovou korespondencí s právníky NSA, protože chtěl o nečistých aktivitách NSA informovat nejdříve své nadřízené, nicméně marně. Zároveň Snowden vzkazuje svým četných odpůrcům, především z mocenských aparátů, že se nezachoval jako špion či zrádce. Shodou okolností byla činnost Edwarda Snowdena nyní nepřímo vyznamenána Pulitzerovou cenou, již obdržely redakce listů Guardian a Washington Post za zveřejnění tajných depeší NSA ZDE.

0
Vytisknout
8456

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2014