Putin odpovídal Snowdenovi

17. 4. 2014

čas čtení 3 minuty

Ve svém pravidelném výročním propagandistickém pořadu "Přímá linka", kdy Vladimír Putin v televizi "odpovídá na otázky národa" (prý bylo zasláno dva a půl milionu otázek, Putin si vybírá, na které odpoví, jak ve čtvrtek dopoledne poznamenala BBC, těžko říct, zda tyto miliony otázek někdo vůbec zpracovává, BBC nicméně poznamenala, že jen málokterý světový politik má odvahu se vystavit otázkám veřejnosti a příznala Putinovi, jak uvedl její moskevský reportér, že ten má "kýble odvahy") si Putin vybral i otázku od amerického whistleblowera Edwarda Snowdena, jak upozorňuje Veronika Sušová-Salminen. Snowden se zeptal, jestli Rusko používá internetové a další technologie ke sledování občanů. Putin na to odpověděl:

"Pane Snowdene, vy jste byl agent a já agent jsem (smích v hledišti), ...takže budu mluvit jazykem profesionálů."

Odpověděl dál, že sledování se děje pouze v případě, kdy se to týká jen toho, co je určeno zákonem a s povolením soudu. A nikdy se to "neděje a dít nebude takovým způsobem jako v USA".

"Naši agenti jsou kontrolováni podle zákona. Rozhodnutí někoho sledovat musí schválit soud. Nemáme hromadná svolení ke sledování a náš zákon znemožňuje udělovat taková hromadná svolení."

Putin dodal, že si je vědom, že "zločinci a teroristé" spoléhají na tento druh odposlechů a že jejich činy vyžadují reakci od bezpečnostních služeb. "Musíme používat technických prostředků a reagovat na jejich zločiny, včetně zločinů teroristického druhu, tohle do určité míry děláme. Nemáme masové špehování. Doufám, že to neděláme," řekl. "Nemáme tolik peněz, jako mají v USA," dodal.

Západní výzvědné služby přijmou tyto Putinovy výroky s velkou mírou skepse, dodává list Guardian. Považují totiž Rusko a Čínu za největší viníky co se týče počítačové špionáže a internetových krádeží - ty provádějí Rusko i Čína v obrovském měřítku.

Guardian informoval, že Rusko modernizuje svůj elektronický špehovací systém Sorm, který je schopen zaznamenávat telefonní rozhovory i internetový provoz a ukládat data o uživatelích, včetně konkrétních nahrávek a lokací.

Rusko sice nemá určité technické schopnosti, vyvinuté americkou NSA a britskou GCHQ, ale velké množství malwaru, který se objevuje na internetu v posledních letech, vzniklo v Rusku. Rusko shromažďuje obrovské množství materiálu z internetu bez světové pozornosti už léta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

K tomu dodává Veronika Sušová-Salminen:

Když koukáte na PR program ruské televize Přímá linka s Vladimirem Putinem, pochopíte, jak strašně silný je v Rusku kulturní vzorec "osvíceného vládce" i to, jak dobře se dá využít k vytváření image. V Rusku je to prostě strašně dlouhá kontinuální tradice, něco co mají v kulturním kódu. Je to lehké to kritizovat a vysmívat se tomu, ale o moc těžší je vysvětlit, jak to vyřešit - protože kulturu prostě nejde přeprogramovat podle nějakého požadavku.

BBC k tomu ve čtvrtek ráno podotkla, že Putinova popularita v Rusku dosahuje 80 procent.

0
Vytisknout
12123

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2014