Zemřel Gabriel García Márquez

18. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

V 87 letech včera zemřel kolumbijský spisovatel Gabriel García Márquez, nositel Nobelovy ceny za literaturu za rok 1982. Marquéz je považován za jednoho z největších spisovatelů 20. století. Byl samoukem, který prosadil vlastní styl zvaný magický realismus, autorem řady románů, povídek, ale i novinových článků, v nichž se často vyjadřoval k zahraničněpolitickým tématům. Hlavním tématem jeho zájmu byl fenomén samoty.

V nejznámějším románu Sto roků samoty (1967) vypráví o sedmi generacích rodiny Buendíů žijící v městečku Macondo, "městě zrcadel". Rodinu zde potkávají opakovaná, většinou vlastním počínáním zaviněná neštěstí. Nakonec je Macondo zničeno hurikánem. Jeden z příslušníků rodiny v závěru rozluští tajné poselství, které adresáta informuje o všech šťastných i nešťastných událostech v rodině Buendíů.

Hlavním tématem románu je opakování dějin, jemuž nelze uniknout. Postavy jsou pod vlivem své minulosti a komplikovanosti doby. Jejich omezený světonázor napomáhá opakování dějin a neměnnosti sociálních podmínek.

0
Vytisknout
6791

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2014