Ženevská dohoda o uklidnění ukrajinské krize

18. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

USA, Rusko, Ukrajina a Evropská unie dosáhly včera po sedmihodinovém jednání v Ženevě dohody, která by měla vést k uvolnění napětí na východní Ukrajině, která se nachází na pokraji občanské války.

Ilegální ozbrojené skupiny by měly být odzbrojeny. Během několika dnů by měly opustit všechny obsazené vládní budovy a veřejné prostory. Výměnou jim bude zaručena amnestie za všechny trestné činy s výjimkou hrdelních a vláda v Kyjevě zahájí proces veřejných konzultací s cílem převést pravomoci na jednotlivé oblasti.

Dohodu má pomáhat vymoci i implementovat Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). USA, Rusko a evropské země poskytnou pozorovatele, kteří budou mít přístup na celé území Ukrajiny.

Americký ministr zahraničí John Kerry po schůzce prohlásil, že jeho země bude činit Ruskou federaci zodpovědnou za chování proruských aktivistů na východní Ukrajině.

"Odpovědnost bude ležet na těch, kdo zorganizovali jejich přítomnost, poskytli jim zbraně, navlékli je do uniforem, podporovali je a zapojili se do jejich řízení během operace", řekl Kerry. Plánované zostření protiruských sankcí bude odloženo s ohledem na ruské plnění dohody na dobu po víkendu.

Dohoda má pět hlavních bodů:

  • Všechny strany se vzdají násilí a odmítnou vyjádření "extrémismu, rasismu a náboženské nesnášenlivosti, včetně antisemitismu"
  • Všechny nezákonné ozbrojené skupiny musejí být odzbrojeny; všechny ilegálně obsazené budovy vráceny; okupované ulice a další veřejné prostory v ukrajinských městech budou vyklizeny
  • Protestující a ti, kdo opustí budovy a další veřejné prostory a odevzdají zbraně, s výjimkou pachatelů hrdelních trestných činů, budou amnestováni
  • OBSE sehraje hlavní roli při pomoci úřadům s uplatňováním dohody
  • Ústavní reforma má být inkluzívní, transparentní a zodpovědná

Dohoda se netýká nahromaděných ruských sil na hranici Ukrajiny, ani posílení přítomnosti NATO na západních hranicích Ruska oznámeného ve středu generálním tajemníkem aliance Andersem Foghem Rasmussenem.

Kerry prohlásil, že Rusko stáhlo z hranic jeden prapor, a slíbilo ve stahování jednotek pokračovat podle toho, jak bude dohoda uplatňována.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12203

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2014