Sociálka poslala peníze pozdě, firma eon postižené občance odpojila elektřinu, ministryni sociálních věcí je to jedno

17. 4. 2014

čas čtení 5 minut

Empatie žádná. 15. 4. EON občance elektřinu odpojil.

Pozoruhodná korespondence.

Drasticky zjevně na mnoho občanů v České republice působí náhlé výroční vyúčtování spotřeby energií, které jim přinese neočekávaný, nezvládnutelný výdaj, a energetické společnosti v ČR neposkytují možnost náhlý nedoplatek splácet postupně. Nemělo by být zákonně ošetřeno tak, jako v jiných zemích, aby byla možnost splátkového kalendáře pro energetické firmy povinností? Jinými slovy, tak, jak je tomu třeba ve Velké Británii: Pokud zákazník pravidelně platí nějakou částku, energetická firma mu nesmí vypnout dodávku energií. Co na to poslanci? Nemají jednat v zájmu občanů? (JČ)

V zemích, jako je Velká Británie, nesmějí podle zákona energetické firmy vypínat energie osobám nemajetným, nemocným, invalidním a důchodcům. V České republice si zjevně smějí dělat, co se jim zachce.

Dlužná částka, způsobená indolencí sociálky, je 23 514 Kč. Zatímco paní ministryně sociálních věcí zůstává v nečinnosti, (co by jí zajímal osud občanů, že) pokud by čtenáři BL chtěli pomoci, finanční pomoc lze poslat pouze rovnou EONu, na účet 3299933/0300, variabilní symbol 6361124074. Selhání státních úřadů je obscénní. Je zjevné, že je v podstatě jedno, zda ministerstvo řídí ODS, TOP 09, nebo sociální demokracie. (JČ)

Jak české soudy a Policie ČR porušují lidská práva

17. 4. 2014

čas čtení 6 minut

Žiju trvale v Irsku už 10 let. Od začátku roku 2009 jsem registrován jako nezaměstnaný. V současnosti dostávám podporu v nezaměstnanosti. V České republice jsem žil do 30. dubna 2004. Od té doby jsem nikdy nebyl kontaktován ani soudem ani policií, žádným způsobem, píše Zdeněk Kutheil.

Minulou sobotu mi sdělila má sestra, která žije v České republice, že ji kontaktovala Policie ČR a přikázala jí, aby mě informovala, že jsem byl v ČR odsouzen do vězení a že musím policii poskytnout svou adresu, jinak na mě bude vydán mezinárodní zatykač.

Začarovaný kruh, z něhož není východisko

17. 4. 2014

čas čtení 3 minuty

Reaguji na dopis paní Kunštátové, že mám požádat o změkčení tvrdosti zákona. To jsem již dávno udělal, bez odpovědi. Dovolím si Vás informovat o současné situaci, píše Jan Posolda.

Tento týden jsem obdržel 7ks doporučených dopisů, z toho dva od MPSV, kde mně sdělili, že řízení ve věci průkazu osoby se zdravotním postižením bylo zrušeno a vrací se zpět k dalšímu řízení a druhým se řízení o žádosti o příspěvku na péči přerušuje, až Posudková komise MPSV, detašované pracoviště v Brně, posoudí můj zdravotní stav. Pak bude v řízení pokračovat.

Zpověď oběti domácího násilí

17. 4. 2014

čas čtení 7 minut

Nemohu nikam chodit, nemohu telefonovat, jen mám občas přístup k internetu. Víte-li někdo o levném ubytování v Moravské Třebové nebo velmi blízkém okolí, dejte mi vědět prosím. Jestli je zde někdo, kdo by mě mohl asi jednou týdně odvézt k lékaři (z M.T. je to cca 8 km), ozvěte se prosím. Jestli je někdo ochoten poskytnout mi finanční podporu, prosím udělejte to ( přes účet o.s.). Nezachráníte tím jen mě, druhotně pomůžete i zachování činnosti na jedné maličké hvězdárničce.

Píšu zpověď, ale mnohem výstižnější by bylo slovo varování. Jestliže se ocitnete v situaci, která je běžně označována jako domácí násilí (fyzické, sexuální nebo psychické týrání od osoby blízké), vyhledejte okamžitě pomoc. Kde? Toť otázka, píše Dagmar Jarošová.

Posuďte sami můj případ. Před čtyřmi roky vygradovalo týrání ze strany mého manžela až k násilí fyzickému. Nejhoršímu zabránil dospělý starší a nezletilý mladší syn doslova v poslední chvíli. Psychické a sexuální bylo na denním pořádku.

Daleko od Ženevy

17. 4. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Dohoda, jíž bylo proti očekávání dosaženo při čtyřstranných jednáních v Ženevě, by znamenala rozumné východisko ze stále se zhoršující krize, kdyby již první komentáře nezpochybňovaly její dodržení.

Tři proruští ozbrojenci byli usmrceni při pokusu zaútočit na ukrajinskou vojenskou základnu

17. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Tři proruští ozbrojenci byli ve středu večer usmrceni a 13 osob bylo zraněno při střetech s ukrajinskými vojáky v městě Mariupol. Uvádí to ukrajinské ministerstvo vnitra.

Ministr vnitra Arsen Avakov ve čtvrtek uvedl, že separatisté byli usmrceni během pokusu zaútočit na ukrajinskou vojenskou základnu, jehož se účastnilo asi 300 osob, vybavených střelnými zbraněmi a Molotovovy koktejly. Nikdo z vojáků ukrajinského ministerstva vnitra nebyl zraněn.

"Poté, co útočníci začali házet zápalné bomby a začali střílet na stráže, národní garda začala střílet varovné výstřely," konstatoval Avakov a dodal, že až poté, co útoky pokračovaly, začali vojáci střílet přímo na útočníky. Třiašedesát lidí bylo zatčeno a bezpečnostní činitelé zkonfiskovali zbraně, komunikační zařízení a "ruské mobilní telefony", praví se v jeho prohlášení. Operace prý stále probíhá a policejní posily hlídkují v přístavním městě. Zvláštní jednotky jsou do města přiváženy vrtulníky jako posily, dodal Avakov.

Ve čtvrtek mají v Ženevě začít rozhovory diplomatů z Ruska, z Ukrajiny, z USA a z EU. Ukrajina doufá, že se jí podaří přesvědčit Rusko, že krizi zvládne. Spojené státy připravují nové kolo sankcí proti Moskvě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Putin odpovídal Snowdenovi

17. 4. 2014

čas čtení 3 minuty

Ve svém pravidelném výročním propagandistickém pořadu "Přímá linka", kdy Vladimír Putin v televizi "odpovídá na otázky národa" (prý bylo zasláno dva a půl milionu otázek, Putin si vybírá, na které odpoví, jak ve čtvrtek dopoledne poznamenala BBC, těžko říct, zda tyto miliony otázek někdo vůbec zpracovává, BBC nicméně poznamenala, že jen málokterý světový politik má odvahu se vystavit otázkám veřejnosti a příznala Putinovi, jak uvedl její moskevský reportér, že ten má "kýble odvahy") si Putin vybral i otázku od amerického whistleblowera Edwarda Snowdena, jak upozorňuje Veronika Sušová-Salminen. Snowden se zeptal, jestli Rusko používá internetové a další technologie ke sledování občanů. Putin na to odpověděl:

Pozor, Putin má víc obdivovatelů, než si Západ myslí

17. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

varuje v deníku Guardian historik Timothy Garton Ash, který nedávno navštívil Čínu a zjistil, že Čína mlčky Putina podporuje. Totéž platí o Indii. Číně se především líbí, že Spojené státy jsou zataženy do krize na Ukrajině a nebudou mít čas zabývat se situací v asijském tichomořském regionu. Čínští politikové jako Xi Jinping, který vyrostli za předsedy Maa, sympatizují instinktivně s představou, že nějaký nezápadní vedoucí politik se dokáže postavit kapitalistickému a imperialistickému Západu. Čínské tiskové komentáře jsou sice opatrnější, pokud by šlo o porušení územní integrity Ukrajiny, jenže, dodává Ash, Putin neusiluje o rozčlenění Ukrajiny, pouze o její finlandizaci. V úterý se dostalo v Pekingu velmi vřelého přijetí ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi. Čínské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, že vztahy mezi Čínou a Ruskem "jsou nesmírně bohaté, fungují na nejvyšší úrovni a mají nesmírně velký strategický význam". Peking přivítá příští měsíc na významné vrcholné schůzce Vladimíra Putina.

Dněpropetrovsk: "10 000 dolarů za Moskala"

17. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

V Dněpropetrovsku, nejvýchodnější baště současné kyjevské vlády, ode dneška z iniciativy gubernátora a místního oligarchy Ihora Kolomojského visí billbordy nabízející vyplacení odměny ve výši 10 000 dolarů každému, kdo zadrží ruského "záškodníka".

Jednotka, která včera v Mariupolu odrazila útok separatistů, obdržela ze stejného zdroje odměnu 500 000 hřiven. Podle některých zdrojů odpoledne začala čistit město od separatistů.

Za osvobození vládní budovy vypsal Kolomojskij odměnu 200 000 dolarů a za odzbrojení separatisty 1 000 - 2 000 dolarů, podle typu zbraně.

Zdroj v angličtině: ZDE

Příběh jedné (ne)ohleduplnosti

17. 4. 2014 / Jiří Bátěk

čas čtení 6 minut

"Emoce máme z doby kamenné." S. Grof

Aktéry tohoto malého divadelního představení byli dvou a půlletý synek s otcem, dále dva majitelé psů a tři čtyřnozí kamarádi.

Synek s otcem vydali se jednoho sobotního rána na obvyklou procházku kousek za vcelku pěkné pražské sídliště do místního lesíka. Poučeni z minulosti již hledají krapet odlehlejší destinace, kde exkrementů je méně a klidu více. Kopali si míčem u cesty mezi lesem a polem, když náhle zjevili se dva hraví, skákající psi. Pobíhali, hopsali okolo, zvědavě zkoumajíc okolí, přítomnost malého prcka jim jak jinak neušla. Majitelka psů, již paní v letech, objevila se až po nějaké době -- když už synek raději vklouzl otci do náruče. Pochopme i k velikosti těla dítěte -- ne každému je příjemné koukat přímo do očí neznámému hyperaktivnímu zvířectvu, které se odkudsi vynoří. Pozdravila, že prý je to slušnost a patří to dobrému vychování. Budiž.

Velikonoce -- klíčový čas k víře i k hledání jejích historických souvislostí?

17. 4. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 10 minut

Velikonoce jsou každoročně nejen příslibem pro další jeden koloběh rozmanitých podivuhodných přírodních cyklů života, ale zároveň málem již dvě tisíciletí také naléhavě chtějí křesťansky vychované a takto i smýšlející části lidstva připomenout, odkud pramení tato "kristovská" víra. Čeština tu novozákonní víru nazývá ne zrovna pregnantně "křesťanstvím"; jako kdyby jejím prvořadým znakem byl zrovna křest. Mnohem adekvátněji tu víru většina evropských jazyků odvozuje přímo od jména "Kristus"; takže třeba anglicky se píše a uvažuje mnohem adresněji o "Christianity" (německy "Christentum", francouzsky "Christianisme" aj.).

V "Doněcké lidové republice" se šíří leták, vyzývající Židy k registraci, hrozí zabavením majetku a deportací

17. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Leták distribuovaný v ukrajinském Doněcku, kde byla před několika dny vyhlášena proruská "Doněcká lidová republika", vyzývá všechny Židy starší šestnácti let, aby se do pondělka registrovali na oblastním úřadě a zaplatili poplatek ve výši padesáti amerických dolarů, napsal izraelský list Jediot Achronot.

Podněstří požádalo o vstup do Ruské federace

17. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

List Nězavisimaja gazeta informoval, že separatistický region Podněstří odtržený od Moldávie požádal o vstup do Ruské federace podle "krymského scénáře". Dle redakce se tak stalo v koordinaci s Kremlem. Úřady v Tiraspolu přitom hovoří o údajné hrozbě ze strany moldavských úřadů.

Ukrajinská krize v českém prostředí

17. 4. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 7 minut

Už několik týdnů pozoruju opakování trendu z české prezidentské volby. Není sice tak silný, ale je tu zase zpátky. Je to ideologizace, polarizace a schematizace mediální a veřejné debaty ohledně ukrajinské krize. Mluvit o schematizaci, znamená často schematizovat, takže tomu asi neuniknu sama, ale alespoň ve velmi hrubých obrysech jako pokus:

Ukrajinská krize v českém prostředí odráží české problémy a je nutně "domestikována". Jako vždy se ale i v ní mluví na prvním místě v ideologických pojmech, ale neřeší se pragmaticky konkrétní problémy, které pro Česko z krize vyplývají. K nim patří otázka, jak stavět českou zahraniční politiku v Evropě a ve vztahu k Rusku, zvážení pro a proti tvrdého protiruského postoje a možných důsledků dlouhodobé konfrontace EU, USA versus Rusko pro náš region a vůbec přemýšlení o tom, jak do budoucna předcházet podobným krizím v EU a v Evropě. Do této podmnožiny patří i analýza toho, jak k dané situaci došlo, kde vznikaly chyby a třecí plochy a co konkrétního z toho vyplývá pro naší zemi.

Mezi Putinem a Banderou

17. 4. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 6 minut

Česká televize vysílá občas i něco jiného, než ideologicky obarvené zpravodajství. V pondělí 15. 4. zařadila -- dokonce v hlavním vysílacím čase -- do vysílání svého druhého programu tři roky starý dokument Banderovci, který se zpožděním korigoval u řady diváků pohled na problematiku vypjatého nacionalismu na Ukrajině. Je těžko pochopitelné, že cenný a rozhodně nečernobílý materiál nebyl odvysílán před několika týdny, kdy se české veřejné mínění ve vztahu k událostem v Kyjevě vytvářelo.

Polská umělecká skupina "Trpaslíci" čelí žalobě za rouhání kvůli "neuctivému" obrazu Jana Pavla II

17. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Umělecká skupina "Trpaslíci" má být v Polsku postavena před soud za rouhání. Vytvořila totiž ironické plátno nazvané Bitva u Grunwaldu/Loď pitomců, na němž jsou zobrazeny současné polské osobnosti "v mezinárodním kontextu".

Na obraze - v levém dolním rohu - je zobrazen šéf kontroverzní pravicové katolické rozhlasové stanice Radio Maryja Tadeusz Rydzyk jako prase, které kojí bývalého polského papeže Jana Pavla II.

Skupinu "Trpaslíci") žaluje Ryszard Nowak z "Celopolského výboru proti sektám a násilí". V minulosti žaloval za rouhání různé polské hudebníky (včetně pophvězdy Doda). Vyjádřil se, že tento obraz "uráží náboženské city milionů lidí" a uráží také Otce Rydzyka a mrtvého papeže. "Trpaslíci" reagovali, že ti, kdo něco namítají proti jejich obrazu, by "měli vědět, že by se realismus neměl plést se science-fiction". Vydali toto prohlášení:

"Litujeme, že úroveň umělecké výchovy je tak nízká v organizacích, jako je "Celopolský výbor proti sektám a násilí", které by měly být místem inteligence v naší zemi. Tito lidé by měli vědět, že nelze plést realitu se science-fiction.

Obraz "Bitva u Grunwaldu/Loď pitomců" je jen fiktivní umělecké dílo. Obraz je lehké a přístupné dílo, které zobrazuje události a postavy ze současné polské historie v mezinárodním kontextu. Jsou to jen kreslené vtipy se smyslem pro humor, v žánru "South Parku". Poslání díla je naprosto pozitivní, bez úmyslu urážet. Jsou to jen naše polské zvyky, které způsobují, že vidíme ve všem ďábla a zlo."

Podrobnosti v angličtině ZDEZDE

Konec nadějí a začátek osudného úpadku státu přinesla v říjnu 1990 zrada, kterou bylo zahubeno Občanské fórum

17. 4. 2014 / Josef Mrázek

čas čtení 3 minuty

Jan Čulík znamenitě referuje o knize Jamese Krapfla, Revolution with a human face. Politics, Culture and Community in Czechoslovakia, 1989-1992. Zdá se, že to je poprvé, kdy je správně pochopena zásadní odlišnost Občanského fóra rostoucího jako výraz stavu společnosti a Občanského fóra, které potřebovaly "elity" pro mocenské záměry.

Ukrajinští vojáci "odrazili dva útoky" v Mariupolu

16. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinská agentura Informační odpor hlásí dva útoky separatistů na pozice ukrajinských ozbrojených sil v Mariupolu, půlmilionovém městě v Doněcké oblasti na pobřeží Azovského moře. Ozbrojenci použili střelné zbraně a Molotovovy koktejly. Dvanáct vojáků bylo zraněno.

Příslušníci pozemních sil ukrajinské armády útoky s použitím zbraní odrazili.

Zdroj v ruštině: ZDE

Mantinely oficiálneho politického diskurzu vo vzťahu k Rusku

16. 4. 2014 / Karol Krpala

čas čtení 3 minuty

Je zaujímavé, do akého rámca sa počas krízy na Ukrajine podarilo umiestniť český verejný politický diskurz, pokiaľ ide o názory vo vzťahu k Rusku a Rusom.

Krajne oficiálny pól korešponduje s názorom jednej nemenovanej českej univerzity. Podľa nej by nemalo byť umožnené študovať na českej univerzite ruským poslucháčom. Jednoducho preto, lebo sú Rusi a ruská vláda si teraz nerozumie s vládami niektorých západných štátov. Z pohľadu tohto názoru je zrejme iba "logické", že sankcionovaním študentov z Ruska si univerzita plní svoj záväzok sťažovať život tejto, asi už "nepriateľskej" krajine.

Generální ředitel vydavatelství Axel Springer obvinil firmu Google z "ochranářského podvádění"

17. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

"Podrobí se tomu všemu evropští politikové, nebo se probudí? Instituce v Bruselu nebyly nikdy tak důležité jako nyní."

Mathias Döpfner, generální ředitel německé mediální skupiny Axel Springer, největšího vydavatele novin v Evropě, obvinil firmu Google, že zneužívá svého monopolního postavení v digitální ekonomice, že diskriminuje konkurence a buduje "superstát".

V otevřeném dopise Ericu Schmidtovi, šéfovi firmy Google, který vyšel ve středu v deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung, konstatuje Mathias Döpfner, že firma Google provozuje takový podnikatelský model, který by "byl v kruzích s horší pověstí charakterizován jako ochranářské podvádění". Firma Google totiž v hierarchii výsledků vyhledávání "diskriminuje konkurenci". Motto firmy Google je "pokud nechcete, abychom vás zničili, musíte nám platit".

Firma Google potvrzuje, že automaticky čte všechny vaše maily na gmailu

15. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Firma Google potvrdila na svých stránkách, že součástí podmínek používání gmailu je, že "automatické systémy analyzují obsah vašich emailů". Firma nyní ve zveřejněných podmínkách otevřeně potvrzuje, že obsah všech příchozích i odchozích mailů na gmail je automaticky analyzován. To se stalo terčem kritiky od organizací, hájící soukromí uživatelů (argumentují, že když pošlete dopis tradiční poštou, pošta si ho neotevře a nepřečte!) a soudních sporů ze školského sektoru.

Jim Killock, ředitel organizace Open Rights Group, požaduje, aby měli uživatelé gmailu právo automatické čtení své emailové pošty vypnout.

Americká firma Lavabit prohrála u soudu ohledně dešifrovacích klíčů k emailům od Edwarda Snowdena

17. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Americký soud rozhodl, že firma Lavabit neprávem odmítla předat americké vládě dešifrovací klíče

Federální odvolací soud ve středu potvrdil, že firma Lavabit se dopustila trestného činu pohrdání soudem, když odmítla předat americkým úřadům dešifrovací klíče k svému zašifrovanému emailovému systému, který používal Edward Snowden.

Zakladatel firmy Lavabit Ladar Levison zpochybnil právní platnost předchozího soudního rozhodnutí, že se dopustil pohrdání soudem, když americké vládě odmítl poskytnout dešifrovací klíče ke své službě zašifrovaného emailového systému.

Pozvánka:

Praha bude hostit mezinárodní Anarchistický knižní festival

16. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

O víkendu 19. a 20. dubna proběhne v Café v Lese a klubu Pilot v Praze mezinárodní Anarchistický knižní festival. Představí se na něm na dvě desítky vydavatelů anarchistické a další spřízněné literatury z celé Evropy. Vedle těch oficiálně registrovaných půjde zejména o podzemní nízkonákladové samizdatové vydavatele, jejichž produkce se nedá pořídit v běžné komerční distribuční síti.

Chrobáci

16. 4. 2014 / Cyril Podolský

čas čtení 8 minut

Otřel si řidič dodávky, brzy ráno, na odpočívadle zadnici zmuchlanými novinami. A to po té, co si za přilehlou lavičkou ulevil. Z pohledu lidského společenství nepěkný a nechutný akt. Z pohledu lidského...

Jinak tomu už bylo z pohledu dvou kolemjdoucích hovniválů.

"Tolik štěstí! To je zázrak, příteli! A hned dvojí!" zjihnul starší hovnivál.

"Dvojí?" pokukoval po lidské stolici zvědavě mladší -- hovniválek.

"No jistě!" poskakoval radostně stařec. "Jak dlouho už jsme si neuváleli kuličku? A teď?

Taková nádherná čerstvá stolice a hned u ní, vidíte to? Čerstvé noviny, dnešní!"

Pruruští separatisté se zmocnili ukrajinských obrněných vozidel

16. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Ozbrojení proruští separatisté se v Kramatorsku ve středu dopoledne zmocnili pěti ozbrojených transportérů ukrajinské armády a jednoho ukrajinského tanku. Vítězně s těmito vojenskými vozidly pak jezdili v kruhu v centru města Kramatorsk, kde se ukrajinská armáda snaží znovu získat kontrolu nad městem. Proruské aktivisty podporuje jásající dav několika stovek civilistů. Nad městem létají ukrajinské vrtulníky, avšak ukrajinská vláda se nepokusila nijak zasáhnout.

Někteří místní obyvatelé se však k akcím proruských aktivistů stavějí kriticky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pozn. KD: Separatistické zdroje samotné dnes hovoří o šesti výsadkových bojových vozidlech BMD-2, kterých se povstalci zmocnili, ale nepublikovaly žádné fotografie tanků. S ukrajinskými jednotkami, které včera obsadily letiště v Kramatorsku, ostatně žádné tanky nepřijely. Jednoho tanku se separatisté zmocnili o víkendu při jiné příležitosti.

Také není úplně vyloučeno, že reportér považoval za tank samohybný minomet 2S9 Nona, jehož fotografii separatisté publikovali na sociálních sítích kolem poledne.

"Dokonalé" britské státní zdravotnictví má méně nemocničních lůžek než většina evropských zemí

16. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Podle OECD měla Velká Británie r. 2011 ve svém státní zdravotnictví, na něž je většina Britů nesmírně hrdá, protože poskytuje zdravotní péči od narození až po úmrtí všem obyvatelům zadarmo, jen 3 nemocniční postele na 1000 obyvatel. Německo mělo 8,3 postelí na 1000 obyvatel, Rakousko,7,7, Maďarsko 7,2, Česká republika 6,8 a Polsko 6,6. Jen Švédsko mělo méně, 2,7. Problém také je, že britské státní zdravotnictví se musí potýkat s vážným problémem starší lidí, kteří blokují nemocniční postele, neboť chybějí sociální služby, které by se o ně po propuštění z nemocnice dokázaly starat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Acta est fabula

16. 4. 2014 / Pavel Kopecký

čas čtení 2 minuty

Tradiční české mediální nástiny událostí na Ukrajině, potažmo Krymu jsou čítankovým příkladem, jak důkladné opevnění si během desítek let zbudovala autorita zvaná Veličenstvo Jednostrannost či její věrný služebník Dvojí Metr. Prosazující se i tehdy, když existuje tisíc a jeden pádný důkaz, že situace je příliš komplikovaná na to, aby si vysloužila černobílá hodnocení. Karel Kryl zřejmě věděl, o čem také po Listopadu zpíval.

Ukrajina na pokraji vážného ozbrojeného konfliktu

16. 4. 2014

čas čtení 4 minuty

Ukrajina stojí na pokraji vážného ozbrojeného konfliktu, poté co vládní jednotky zahájily první významnou vojenskou akci na východě. Střetly se zde asi s třiceti proruskými ozbrojenci, kteří den předtím obsadili místní letiště.

Britské univerzity odmítají poskytnout informace, proč jejich rektoři dostávají astronomické platy

16. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

85 procent britských univerzit odmítlo žádost odborového svazu britských univerzitních učitelů UCU, aby mu v rámci Zákona o přístupu k informacím zpřístupnily záznam o debatách platových výborů, které určují astronomické platy univerzitních rektorů. Zpráva UCU informuje, že odborový svaz obdržel pouze 27 záznamů debat univerzitních platových výborů, přestože požádal o zveřejnění těchto záznamů všech 139 britských univerzit.

Z těchto 139 univerzit jich 66 procent záznam odmítlo poskytnout,"protože diskuse byla důvěrná". Dalších 15 procent univerzit na žádost vůbec nereagovalo.

Odborový svaz univerzitních učitelů obdržel jen dva podrobné záznamy, a to z univerzit v Glasgow a ve Stirlingu. Rektor univerzity v Glasgow obdržel zvýšení platu o 2 procenta za své "vynikající vedení školy" a rektor univerzity ve Stirlingu dostal pětiprocentní zvýšení platy za "vynikající výsledky univerzity za rektorova vedení".

Sally Hunt, generální tajemnice odborového svazu UCU, konstatovala: "Na platy britských vysokoškolských rektorů se vydávají miliony liber z veřejných peněz, avšak o jejich platech se rozhoduje za zavřenými dveřmi a nikdo za to nenese odpovědnost. Nastal čas, aby bylo zlikvidováno přítmí platových výborů, kde se určuje výška platů manažerů na našich univerzitách."

Zdroj: Research Professional

Britské univerzity vyhrožují učitelům, kteří hodlají stávkovat, stoprocentním zrušením platů

16. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

V Británii pokračuje vleklý spor mezi odborovým svazem univerzitních učitelů UCU a vedením britských univerzit o výši univerzitních platů. Odborový svaz UCU argumentuje, že plat univerzitních učitelů poklesl za posledních pět let o 13 procent, a požaduje jeho zvýšení, což vedení univerzit odmítá. V minulých týdnech se v Británii konalo několik krátkodobých celostátních stávek univerzitních učitelů, nyní odborový svaz UCU hrozí, že od 28. dubna 2014 zahájí univerzitní učitelé bojkot opravování písemných zkoušek studentů (jiné než písemné zkoušky na britských vysokých školách nejsou). Odvetou vyhrožuje vedení univerzit, že akademikům, kteří odmítnou opravovat písemné zkoušky studentů, zruší 100 procent jejich platu. Veškerou ostatní pracovní činnost budou totiž univerzity považovat za "dobrovolnou".

Zdroj: Research International

Italský premiér jmenoval ženy do čela ministerstev obrany, zahraničí, a čtyř největších italských státních korporací

16. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Italský premiér Matteo Renzi jmenoval ženy ředitelkami čtyř největších italských státních korporaci Eni (plyn), Enel (elektřina), Terna (národní rozvodný systém) a do čela italské pošty. Příležitost jmenovat osoby do čela velkých státních korporací se naskýtá pouze tak jednou za deset let a Renzi záměrně jmenoval ženy. Ženy také nyní zastávají osm ze šestnácti ministerských míst v Renziho vládě, včetně míst ministryně obrany a zahraničí.

Od roku 2011 platí v Itálii zákon, který zavedl kvóty pro ženy ve vedení podniků kótovaných na burze. Od té doby stoupl počet žen v exekutivních rolích ze 7 na 20 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Berlusconi bude sloužit důchodcům a invalidům

16. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi (77) byl odsouzen za daňové podvody ke komunitní službě v městě Cesano "jednou týdně, a to po dobu ne kratší než čtyři hodiny" v centru pro přestárlé osoby a pro invalidy. Bude pomáhat s prací zdravotníkům. Berlusconi se obával, že bude odsouzen k domácímu vězení, což by mu zabránilo k účasti v předvolební kampani pro evropské volby příští měsíc, to se ale nestalo. Soudce také omezil Berlusconiho právo cestovat mimo Lombardii (s výjimkou cest do svého domova v Římě od úterý do čtvrtka) a nařídil mu, že musí být po 23. hodině doma.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Newyorská jednotka, která špehovala muslimy, byla rozpuštěna

16. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Newyorské policejní oddělení zrušilo tajný program, který vysílal detektivy v civilu o muslimských čtvrtí, aby odposouchávali rozhovory a vedli podrobné záznamy o tom, kde lidé jedí, modlí se a nakupují.

Rozhodnutí je první známkou toho, že nový velitel William J. Bratton ustupuje od některých výzvědných praktik zavedených jeho předchůdcem po 11. září. Dochází k tomu v době, kdy vláda částečně přehodnocuje protiteroristickou politiku, včetně masových odposlechů ze strany služby NSA.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Chceme, anebo nechceme do Eurozóny?

15. 4. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

Vím, že to moc na nás občanech nezávisí. Pokud vůbec do toho můžeme mluvit. Nakonec nejde jen o nějakou libost či nelibost vůči tomuto námětu. Bez jisté výchozí kompetence bychom se asi měli zdržet radikálního úsudku. A nedat jen na možné emoce.

Souvisí ekologická krize s predátorským duchovním paradigmatem kultury?

15. 4. 2014 / Josef Šmajs

čas čtení 18 minut

Vedle biofilní i útočné složky adaptivní strategie, které jako predispozice našeho druhu koření v lidském genomu, se dnes stále větší část světové kultury (civilizace) ocitá v zajetí nakažlivé ideje ekonomického růstu. Tato s přírodou neslučitelná idea není součástí lidského genomu, ale skrytého predátorského paradigmatu evropské kultury. Pochopit tuto dnešní situaci předpokládá uznat, že v kultuře se dlouhodobě neudrží nic, co by na straně člověka nemělo své biologické zakotvení. Ale právě tak důležité je uznat, že se v kultuře může po jistou dobu prosazovat i to, co bylo z lidského biologického základu v určité fázi kulturní evoluce jen hypertroficky posíleno, ale co lze v dalším kulturním vývoji odhalit, racionálně korigovat a přizpůsobit novým podmínkám.

29189

Likvidace alejí je společný cíl nacistů, komunistů i kapitalistů

14. 4. 2014 / Ivan Větvička

čas čtení 4 minuty

Nacističtí okupanti, funkcionáři komunistického národního výboru i radní zvolení po roce 1989 v Praze -- Modřanech měli a mají společný cíl: zlikvidovat aleje v místních ulicích. Cíle téměř dosáhli, po roce 2007 měly být vykáceny poslední zbývající lipové aleje v Převoznické a Voborského ulici. Padly čtyři stromy, dalšímu kácení zabránila petice místních obyvatel. Až do roku 2014 to vypadalo, že místní politici jsou ochotní řídit se přáním voličů. Nyní přichází další útok: 21 sedmdesátiletých lip by mělo být seřezáno na babku. Proč se papaláši všech režimů spojili proti stromům?

A pak že o nic nejde...

15. 4. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

"Existují společné hodnoty, a když vyrostl a posílil Jobbik, proč by se podobná věc nemohla stát jinde?" ptá se poslanec Jobbiku, Márton Gyöngyösi.

Může Evropská unie, jejíž socialistická frakce dala svému setkání vzletný název: "V Evropě rosteme společně", v dohledné době viditelně hnědnout (tedy v překladu: fašizovat se)?

Toto mělo být téma pro Bohuslava Sobotku a jemu podobné, kteří na jinak bezproblémově fungující Unii vidí jedinou skvrnu na kráse -- totiž skepsi lidí. Kdyby nebylo skeptiků, bylo by tu zřejmě velmi pěkně. Kde se ale ta skepse bere, pokud vše funguje, jak má?

Deníky Guardian a Washington Post obdržely za Snowdena Pullitzerovu cenu

14. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Listy Guardian a Washington Post dostaly nejvyšší americké ocenění za novinářskou práci. Byla jim udělena Pullitzerova cena za veřejnou službu, kterou společností prokázaly svými články napsanými na základě informací whistleblowera Edwarda Snowdena o špehování občanů po celém světě, které provádí americká špionážní agentura NSA.

Cena, která byla vyhlášena v New Yorku v pondělí, přichází 10 měsíců poté,co Guardian zveřejnil svůj první text, založený na informacích od Edwarda Snowdena, v němž odhalil, že americká NSA ve velkém množství shromažďuje záznamy o telefonních rozhovorech amerických občanů.

Edward Snowden: Své nadřízené jsem se o nešvarech v NSA snažil informovat

15. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

"Každý člověk si ve svém životě vzpomene na chvíle, kdy se stal svědkem nějaké křivdy, velké či malé, a odvrátil zrak, protože kdyby zasáhl, mohly pro něho být následky tohoto konání příliš děsivé. Nicméně si uvědomuji, že existuje limit, kdy hrubost a nerovnost a krutost nelze akceptovat. Já jsem tu hranici překonal a už v tom nadále nebudu sám." Těmito slovy bývalý zaměstnanec Národní bezpečnostní agentury (NSA) Edward Snowden zahájil svou zpověď, otištěnou 8. dubna na stránkách časopisu Vanity Fair ZDE.

Farmaceutická firma GlaxoSmithKline "podplácela lékaře v Polsku"

14. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Farmaceutická firma GlaxoSmithKline čelí žalobě, že podplácela lékaře v Polsku, aby předepisovali její léky. GlaxoSmithKline už předtím čelila obvinění z korupce v Číně a v Iráku.

Bývalý obchodní zástupce firmy GlaxoSmithKline sdělil televizi BBC, že obchodní zástupci firmy GlaxoSmithKline platili úplatky lékařům v Polsku, aby předepisovali její léky. Obvinění se bude vysílat v investigativním pořadu televize BBC Panorama v pondělí večer. Jarek Wisniewski svědčí v pořadu o tom, že v roce 2010 pracoval na marketingovém programu v Polsku, jehož cílem bylo prosazovat lék Seretide proti astmatu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2014

8. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

V únoru 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 52 766,58 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v prosinci 2013 částkou 2625,82 Kč.

Zůstatek byl koncem února 2014 349 778,46 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

49886