Vědci: Británie vyhodila 560 milionů liber na léky proti chřipce, jejichž efektivita není prokázána

10. 4. 2014

čas čtení 5 minut

Británie r. 2005 nakoupila obrovské množství léků proti ptačí chřipce a r. 2009 proti prasečí chřipce, nezávislí vědci poukazují na to, že tyto léky jsou neefektivní.

Britská vláda vyplýtvala více než půl miliardy liber (18 480 miliard Kč) na nákup dvou léků proti chřipce, o nichž nebylo prokázáno, že by dokázaly zastavit šíření infekce či zabránit, aby lidé vážně onemocněli. Tvrdí to tým vědců, kteří analyzovali plná klinická data, získaná po čtyřletém boji.

Britská vláda vydala 424 milionů liber na nákup zásob léku Tamiflu a 136 milionů liber na nákup léku Relenza, pro případ chřipkové pandemie. Během epidemie prasečí chřipky r.2009 doporučila Světová zdravotnická organizace, aby si všechny země opatřily takovéto zásoby.

Avšak Cochrane Collaboration, organizace nezávislých vědců, kteří vyšetřují efektivitu léků, poukazuje na to, že v nejlepším případě dokáže Tamiflu zkrátit průběh chřipky asi o půl dne - ze sedmi na 6,3 dní.

Zjistili také, že existují znepokojující vedlejší účinky těchto léků, které nebyly dostatečnou měrou zveřejněny, včetně psychiatrických problémů a problémů s ledvinami. "Žádným možným způsobem by tyto léky nebyly schopny zabránit pandemii," konstaatuje Carl Heneghan, profesor "zdokladovaného lékařství" na Oxfordské univerzitě a jeden z tohoto pracovního týmu. Požadují, aby Světová zdravotnická organizace zrevidovala své doporučení pro země a aby jim doporučila neobnovovat tyto zásoby, až platnost léků vyprší.

Dr.Fiona Godlee, editorka časopisu British Medical Jornal, který vydává kritické články výše zmíněných vědců o Tamiflu a Relenze, konstatovala, že vládní rozhodnutí nakoupit tyto léky bylo politicky pochopitelné, avšak dodala: "Když si člověk pomyslí, na co všechno bylo možno v britském zdravotnictví vydal půl miliardy liber, člověk se musí vůči tomuto rozhodnutí postavit hodně kriticky."

Výsledky vyšetřování přicházejí po namáhavém boji s farmaceutickými společnostmi, které tvrdě bojovaly proti zveřejnění všech technických dat během testů obou léků a zaštiťovaly se doporučeními těchto léků, která bez tvrdých dat napsali recenzenti financovaní samotnými farmaceutickými společnostmi. Nakonec farmaceutické společnosti zveřejnily všechna data o obou lécích na internetu, takže materiál může zkoumat kdokoliv.

Tým nezávislých vědců a British Medical Journal, který nezávislé vědce podporoval po celou dobu jejich boje proti farmaceutickým firmám, nyní hodili rukavici farmaceutickým firmám a regulačním orgánům a požadují, aby byla naprostá otevřenost ohledně efektivity a škodlivých dopadů léků. Evropská unie zavádí nové předpisy, které mají zajistit, aby při budoucích testech léků byla vždy zveřejňována veškerá testovací data.

Analýza zjistila, že i když Tamiflu dokáže trochu zkrátit průběh chřipky u dospělých, u dětí je to daleko méně jisté a ani jeden lék vůbec nepomůže dětem s astmatem. Neexistují důkazy, že by léky vedly k snížení počtu osob přijatých do nemocnice, počet zápalů plic, bronchitidy, sinusitidy nebo ušních infekcí u dospělých či dětí. Údaje o těchto onemocněních v datech testů byly nespolehlivé - případy zápalů plic byly zaznamenány jen tehdy, když pacient řekl svému obvodnímu lékaři, že v minulosti utrpěl zápal plic, nikoliv jako výsledky testů.

Vědecký tým zjistil, že léky také škodí. U některých pacientů způsobil Tamiflu nevolnost a zvracení. Někdy také bolesti hlavy a problémy s ledvinami a psychiatrické problémy.

Britské ministerstvo zdravotnictví konstatovalo, že se těší na tuto zprávu, ale zdůraznilo, že zásoby obou léků jsou důležité. "Velkou Británii uznává Světová zdravotnická organizace jako jednu z nejpřipravenějších zemí na světě na potenciální chřipkovou pandemii. Naše zásoby antivirových léků jsou toho klíčovou součástí," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví. "Tamiflu je licencován po celém světě jako lék proti sezónní chřipce a je to licencovaný produkt prokazatelně bezpečný, kvalitní a účinný."

Někteří jiní vědečtí experti konstatovali, že absence důkazu, že oba léky fungují, nemusí nutně znamenat, že léky nesnižují komplikace a počty osob přijatých do nemocnice.

Faarmaceutická firma Roche konstatovala, že naprosto nesouhlasí s analýzou nezávislých vědců a zdůraznila, že oba léky jsou životně důležité pro pacienty postižené chřipkou. Nezávislí vědci se mýlí, konstatovala firma Roche. "Metodika jejich analýzy je často nejasná a nevhodná a jejich závěry mohou mít potenciálně vážné zdravotní důsledky," konstatoval britský ředitel firmy Roche dr. Daniel Thurley. Nedávná studie 30 000 pacientů, kteří dostali v rámci pandemie prasečí chřipky Tamiflu, dokazuje, že lék zachraňuje životy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6701

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2014