Americká velvyslankyně u OSN:

Nepokoje na Ukrajině mají "charakteristické rysy zasahování Moskvy"

13. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajinské jednotky v neděli bojovaly na život a na smrt na východě země s neznámými ozbrojenci. Čelná americká diplomatka obvinila Moskvu, že provádí další intervenci krymského stylu.

Posléze v neděli vydalo ruské ministerstvo zahraničí na facebooku prohlášení, v němž se praví: "Nyní to zvlášť závisí na Západě, zda bude možno se na Ukrajině vyhnout občanské válce."

Samantha Power, americká velvyslankyně u OSN, se vyjádřila, že nepokoje na Ukrajině mají stejné charakteristické rysy jako nedávné události na Krymu, kde neidentifikované jednotky okupovaly vládní budovy předtím, než poloostrov anektovalo Rusko.

"Ty nepokoje jsou profesionální, jsou koordinované, nejsou to akce obyčejných občanů," řekla Powerová. "Tyto jednotky dělají ve všech šesti nebo sedmi městech, v nichž jsou aktivní, přesně totéž. Má to charakteristické rysy angažmá Moskvy."

Washington a Moskva během krize udržují dialog a v sobotu hovořil americký ministr zahraničí John Kerry telefonicky s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Kerry vyjádřil silné znepokojení, že útoky "ozbrojenžých extremistů" na východní Ukrajině jsou "organizované a synchronizované" jako na Krymu.

V neděli vydalo prohlášení ruské ministerstvo zahraničí, že "západní podporovatelé" prozatímní vlády v Kyjevě, a "také USA, které je podporují" "musejí své lidi udržet na uzdě".

Generální tajemník OSN Pan Ki Moon požadoval naléhavý dialog a zdůraznil, že "je hluboce znepokojen zhoršující se situací na východní Ukrajině a rostoucím potenciálem pro násilné střety."

Při přestřelkách ve Slovjansku na východní Ukrajině byl nejméně jeden bezpečnostní důstojník usmrcen a pět osob bylo zraněno. K přestřelce došlo poté, co kyjevská vláda oznámila, že provede "protiteroristickou operaci" za účelem vyčištění proruských jednotek, které v sobotu okupovaly ve městě policejní stanici a úřad státní bezpečnosti. O víkendu došlo také k útokům na ukrajinské vládní budovy v Doněcku a v Luhansku. Ozbrojenci se skrývají za barikádami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10043

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2014