Uprchlíka ve Švédsku dočasně zachránili cestující v letadle

15. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Muži, který měl být deportován ze Švédska, byla deportace dočasně zastavena poté, co ostatní cestující v letadle, jímž měl být muž deportován, odmítli zapnout si před odletem své bezpečnostní pásty, a letadlo tak nemohlo odstartovat.

Kurd Ghader Ghalamere uprchl před pronásledováním v Íránu a nyní má dvě malé děti se svou manželkou Fatemeh, která má ve Švédsku trvaelé povolení k pobytu. Proto má právo také na trvalé povolení k pobytu ve Švédsku, avšak musí o ně podle zákona zažádat mimo Švédsko. Jenže jeho pokus zažádat o trvalé povolení z Norska ze z jakýchsi byrokratických důvodů nezdařil.

Ve čtvrtek byl Ghader Ghalamere dopraven do letadla v Östersundu, které mělo letět do Stockholmu a odtud měl být deportován do Íránu. Byl doprovázen protestujícími příslušníky své rodiny a přáteli. V odletové hale hovořili s ostatními cestujícími a vysvětlili jim jeho situaci. Cestující byli dojati a odmítli si zapnout bezpečnostní pásy, takže letadlo nemohlo odletět. Ghalamere byl odvezen zpět do vazebního střediska v Gävle, avšak švédské imigrační úřady tvrdí, že se na jeho postavení nic nezměnilo. Ghalamere zahájil hladovku a na facebooku ho podporuje 4000 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8150

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2014