K situaci na Ukrajině

11. 4. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Občas se zdálo, že svržení prezidenta Janukovyče představovalo boj proto oligarchům, ekonomické kriminalitě a ožebračování lidí ze strany boháčů. Stačilo si přečíst články o obscénním luxusu v Janukovyčově paláci, o neuvěřitelném zbohatnutí jeho syna atd. Nicméně co je reálným výsledkem revoluce? Pomiňme Tymošenkovou, pomiňme nejnadějnějšího kandidáta na příštího prezidenta, oligrachu Porošenka... teď totiž, zdá se, konečně vstoupila na scénu, dostupnou běžnému pozorovateli, Realita. Cituji:

"Nejmocnější ukrajinský ruskojazyčný oligarcha, doněcký magnát Rinat Achmetov radil v pátek ukrajinskému premiérovi Arseniji Jaceňukovi, jak udržet východ Ukrajiny. Achmetov předpokládá, že Donbas zůstane ukrajinský, a při jednání s premiérem v Doněcku vyzval k rozhovorům mezi znepřátelenými stranami. Jaceňuk přislíbil možnost pořádat místní referenda."

Zdroj: ZDE

Kdo je ten pán? Cituji z Wikipedie:

"Narodil se 21. září 1966 v Doněcku v tatarské rodině, jeho otec byl horník. Začátkem 90. let vystudoval ekonomiku na Doněcké univerzitě. V této době údajně navázal styky s místním organizovaným zločinem a podílel se na jeho aktivitách včetně likvidace nepohodlných lidí. V roce 1995 založil Doněckou městskou banku a začal ve velké míře podnikat. O rok později koupil místní prvoligový fotbalový klub FK Šachtar Doněck a stal se jeho prezidentem, když jeho předchůdce byl zavražděn při bombovém atentátu přímo na stadionu klubu. Postupně se stal nejvlivnějším podnikatelem v Donbasu, díky politickým kontaktům výhodně privatizoval státní průmyslové podniky. V roce 2000 založil konglomerát SCM Holdings, do kterého vložil přes devadesát svých společností.

Od roku 2004 se angažoval v politice, když začal podporovat Stranu regionů a jejího kandidáta Viktora Janukovyče. To se mu vyplatilo, když obratem zprivatizoval v konsorciu se švagrem prezidenta Leonida Kučmy Viktorem Pinčukem největší ukrajinskou ocelárnu Krivorožstal za 800 milionů dolarů (asi 18 miliard Kč), když zahraniční společnosti nabízely téměř dvojnásobek a ocelárna pouze v roce 2004 vydělala 1,9 miliardy hřiven (téměř 8 miliard Kč). Po oranžové revoluci se však k moci dostali političtí odpůrci jím podporované Strany regionů, Viktor Juščenko a Julija Tymošenková. Nová vláda nechala zrušit privatizaci Krivorožstalu (ten byl v nové privatizaci prodán společnosti Mittal Steel za šestinásobek - 4,8 miliardy dolarů), blízký spolupracovník Achmetova Boris Kolesnikov byl zatčen a obviněn z vydírání, finanční úřady začaly prošetřovat společnosti SCM Holdings a samotný Achmetov byl vyšetřován kvůli vraždám z počátku 90. let. Achmetov odjel na několik měsíců do Ruska a Monaka. Všechna obvinění byla během roku 2006 stažena a Achmetov také získal imunitu, když byl ve volbách v roce 2007 zvolen do ukrajinského parlamentu na kandidátce Strany regionů. V parlamentu však nezasedá, byl přítomen jen na první schůzi."

0
Vytisknout
18664

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2014