Spojené státy odepřely Angele Merkelové přístup k jejímu svazku u NSA

11. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Americká vláda odmítá poskytnout Angele Merkelové přístup k jejímu svazku, který na ni vypracovala špehovací agentura NSA a odmítá zodpovědět Německem oficiálně předložené otázky ohledně amerického špehování občanů v zahraničí. Před plánovanou cestou německé kancléřky do Washingtonu to vyvolává napětí.

Merkelová se setká s Obamou za tři týdny, bude to její první návštěva v USA od doby, kdy z dokumentů, prozrazených americkým whistleblowerem Edwardem Snowdenem, vyplynulo, že NSA odposlouchávala její telefon.

Německo je nadále frustrováno tím, že Bílý dům odmítá poskytnout informace o tom, koho Amerika v Německu špehuje. Loni v záři Obama osobně ujistil Merkelovou, že Spojené státy její telefon už neodposlouchávají, a přislíbil, že to nebudou dělat ani v budoucnosti. Avšak Washington nezodpověděl celou sérii otázek Německa které mu Berlín předložil bezprostředně poté, co první informace o odposlouchávání prostřednictvím NSA byly zveřejněny loni v červnu v listech Guardian a Washington Post.

Obamova vláda také odmítá uzavřít společnou dohodu s Německem, že se navzájem nebudou špehovat, protože Berlín Americe nechce nebo nemůže poskytovat informace, které za to Američané chtějí.

Merkelová je si silně vědoma, jak důležitá je kontroverze o špehování pro německou veřejnost, a plánuje jednat o tom soukromě s činiteli Bílého domu a čelnými senátory. Je také o tom připravena otevřeně kriticky hovořit na tiskových konferencích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12896

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2014