"Drží mě v železech. Proč? Nejsem zločinec"

11. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

"Nejsem svobodný. Drží mě v železech," říká Ramon Mendoza Pascual, 37, který je vězněn v americkém vazebním středisku pro imigranty v městě Tacoma ve státě Washington už od září r. 2013. Americká vláda celkem zadržuje v takových vazebních střediscích 34 000 osob. Mendoza, nezdokumentovaný přistěhovalec z Mexika, se postavil do čela série hladovek stovek dalších imigrantů, které vyvolaly podobné protesty ve vazebním středisku v Texasu a vyvolaly pozornost veřejnosti.

Kritikové jsou zhnuseni nejen tím, že za Obamovy vlády byly ze země deportovány už celé dva miliony přistěhovalců, ale i tím, jak jsou imigranti k deportacím vybíráni a tím, jak hrubě se s nimi zachází před jejich odvozem do Latinské Ameriky. Mendoza donedávna pracoval jako tesař v městě Seattle, kde vyráběl a instaloval dveře. Žije ve Spojených státech - ilegálně - už 20 let. Oženil se a vychovává tři děti, ve věku 5, 10 a 12 let. Všichni jsou to američtí občané.

Loni ho zatkli za údajné řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu. Obvinění bylo zrušeno, ale Mendoza byl zatčen jako ilegální přistěhovalec. Americký imigrační soudce ho pak označil "za nebezpečí pro svou komunitu" a odmítl jeho žádost o propuštění. Tesař konstatuje: "Považují mě za nebezpečí pro společnost. Ale já trávím své dny poctivou prací. Teď jsem tady. Jak mohu vydělávat pro svou rodinu?"

Prezident Obama, jehož citlivě zasáhlo obvinění, že po milionech deportuje nevinné lidi, se vyjádřil, že mají být deportováni jen zločinci a nemají se rozbíjet nevinné rodiny. Jenže praxe je jiná.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11483

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2014