Ukrajinské jednotky zasahují proti "teroristům" v Slavjansku

13. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinské bezpečnostní jednotky zahájily "protiteroristickou" operaci ve snaze osvobodit město Slavjansk na východě země z rukou separatistů, uvedl v neděli ukrajinský ministr vnitra.

Zatímco Washington oznámil, že americký viceprezident Joe Biden pocestuje dne 22. dubna do Kyjeva, aby vyjádřil podporu ukrajinské vládě, ta dala instrukce obyvatelům Slavjanska, aby nevycházeli z domovů, protože se očekávají střety mezi proruskými extremisty, kteří v městě okupovali vládní budovy, a ukrajinskými bezpečnostními jednotkami.

"Civilisté by měli opustit centrum města, nevycházet z domovů a nechodit k oknům," cituje ukrajinská tisková kancelář Interfax Arsena Avakova. "Ve Slavjansku byla zahájena protiteroristická operace. Řídí ji protiteroristické centrum státní bezpečnostní služby."

V sobotu okupovali proruští aktivisté ozbrojení automatickými zbraněmi vládní budovy ve Slavjansku, asi 150 km od ruské hranice a na hranicích města vybudovali barikády.

Skupina asi 100 civilistů, většinou starší ženy, stály před budovou policie ve Slavjansku, která byla také okupována, a skandovaly: "Referendum!"

Osoby ozbrojené automatickými zbraněmi okupovaly také policejní ústředí v nedalekém městě Kramatorsku, informuje tisková kancelář Reuters. Organizovaná vojenská jednotka více než 20 mužů ve vojenských uniformách s automatickými zbraněmi budovu okupovala asi v 18 hodin středoevropského času v sobotu poté, co tam přijela dvěma autobusy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13192

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2014